Point of View: Seated

Αγαπητή αναγνώστρια,
 
Αδιαφορώ για τις παγκόσμιες ημέρες ως ένας τάχα μου αντιδραστικός τύπος που έχει άποψη για όλα  και που τον ενοχλεί πάντα το σύστημα. Για αυτό και γράφω κατόπιν εορτής. Αλλά ακριβώς επειδή είμαι τάχα μου αντιδραστικός η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μου θύμισε πως έπρεπε να γράψω κι ένα άρθρο για την φυλετική ανισότητα.

Γιατί πρέπει να ακουστεί.

Δεν θέλω ούτε να σου πω χρόνια πολλά ούτε να σου δώσω λουλούδια, γλυκά και άλλα τέτοια. Θέλω μόνο να σου πω ένα ειλικρινές ευχαριστώ κι ένα μεγάλο μπράβο.
Σε ευχαριστώ γιατί από την μέρα που πάλεψες για τα δικαιώματα σου ο κόσμος μας αναπτύχθηκε με εκθετικό ρυθμό. Οι γυναίκες ψήφισαν πρώτη φορά το 1893 όταν ο πληθυσμός μας άγγιζε το 1 δισεκατομμύριο και το βιοτικό επίπεδο ήταν δεκάδες φορές πιο χαμηλό από ό,τι σήμερα όπου οι γυναίκες ψηφίζουν σχεδόν σε όλον τον πλανήτη, ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 7+ δισεκατομμύρια ανθρώπους και από αυτούς πεινούν όλο και λιγότεροι. Δεν είναι τυχαίο που η επιστήμη, το βιοτικό επίπεδο, η επανάσταση της τεχνολογίας και των επιστημών έχουν έρθει μαζί με τον αγώνα για την ισότητα μεταξύ των φύλων. Μπορεί να φοβόμαστε την κάθε αλλαγή, ακόμα και αυτήν που δεν διακατέχει ρίσκο και έχει μόνο θετικά οφέλη, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε πως ο κόσμος μας τους τελευταίους δυο αιώνες έχει βελτιωθεί παραπάνω από όσο είχε βελτιωθεί τις προηγούμενες δυο χιλιετίες.

Όσο η κοινωνία μας παλεύει για την ισότητα τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυσσόμαστε και τόσο πιο ψηλά θα φτάσουμε ως ανθρώπινο είδος.

Αγαπητέ αναγνώστη,
Πάρε χαμπάρι πως δεν θα σου πάρει κανείς τα δικαιώματα για να τα δώσει στις γυναίκες. Η ισότητα σε συμφέρει πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Είναι κοινό όφελος για σένα τους γιούς σου και τις κόρες σου. Μην αφήνεις τα κατάλοιπα της ανδροκεντρικής σκέψης να σου θολώνουν την λογική σου. Δες πόσα πράγματα καταφέραμε, όταν υπήρχαν μόνο άντρες στην κορυφή και πόσα από τότε που μιλάμε για ισότητα.

Μην θεωρείς όμως πως τα έχουμε καταφέρει και πως οι γυναίκες πήραν αρκετά. Πάλεψε κι εσύ για την κόρη σου, την γυναίκα σου, την αδερφή σου, την μάνα σου. Σε χρειάζονται.

Κανένας και καμία από μάς αναγνώστη και αναγνώστρια δεν θα μιλούσε για ανθρώπινα δικαιώματα αναπήρων, ΛΟΑΤΚΙ, εγχρώμων κ.ά. αν δεν είχαν προηγηθεί οι αγώνες των γυναικών.
 

«για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό
πιο επιβλητικό πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο
είναι ένας άνθρωπος που τον  ’μποδίζουν να βαδίζει
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»

Ν. Χικμέτ
(Μετάφραση: Γ. Ρίτσος)

 
Με ιδιαίτερη τιμή,
Ο ταπεινός θαυμαστής κάθε γυναίκας (μα πιο πολύ της εκδότριας)
 
ΥΓ: Πιο πολύ ώρα έφαγα για να διαλέξω ποιο κομμάτι από το ποίημα να βάλω πάρα να γράψω το άρθρο.
ΥΓ2: Φυσικά και να δίνετε λουλούδια και γλυκά στις γυναίκες γύρω σας, γιατί θα με δείρει ο κύριος Χρήστος που διαβάζει το άρθρο.
ΥΓ3: Λευτεριά σε κάθε καταπιεσμένη γυναίκα! Θα νικήσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.