Νεες πιλοτικες εφαρμογες στη γεωργια απο την «Αγροτικη καινοτομια»

Η νέα εταιρεία, με συνεργάτες και στην ΑΜΘ, ελπίζει να συνδέσει την τεχνολογία με τη γεωργία - Παρουσίαση των πιλοτικών προγραμμάτων που σχεδιάζονται και στη Ροδόπη

Να συνδέσει την τεχνολογία με την αγροτική παραγωγή, μέσα από μια συμβουλευτική νέου τύπου, ελπίζει η «Αγροτική Καινοτομία», η νεοσύστατη εταιρεία που πραγματοποίησε εκδήλωση γνωριμίας με τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης το βράδυ της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.
 
Για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας ένωσαν τις δυνάμεις τους δεκαπέντε συνεταιρισμοί, εικοσιπέντε μεγάλα γεωτεχνικά γραφεία και η NEUROPUBLIC, πρωτοπόρα εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών στη γεωργία και παροχής υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας, η οποία διαχειρίζεται το ψηφιακό σύστημα του ΟΣΔΕ.
 
Οι υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν τη διαχείριση εκμεταλλεύσεων, την ευφυή γεωργία, τη φυτοπροστασία, την καλή διαχείριση, ποιότητα και αποδοτικότητα των υδατικών πόρων, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την παραγωγή ποιοτικών επώνυμων προϊόντων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, την επιμόρφωση, κατάρτιση, εκπαίδευση των συνεργατών, την διαχείριση κινδύνου, πρότυπα εργασιακής ασφάλειας και συμβουλές προς γεωργούς.
 
Ήδη υπάρχουν πολλές πιλοτικές δράσεις στην περιοχή μας που είτε εφαρμόζονται, όπως για το βαμβάκι και το σκόρδο στη Βύσσα, είτε βρίσκονται υπό σχεδιασμό, όπως για το κεράσι ή την ελιά. 

Τι προσφέρει η Αγροτική καινοτομία 

Η παρουσίαση στην Κομοτηνή αποτελεί ακόμα ένα βήμα του οδοιπορικού που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα ώστε να γνωρίσει ο Έλληνας Αγρότης τις υπηρεσίες που έρχεται να του προσφέρει η Αγροτική Καινοτομία, σημείωσε ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νικόλαος Στουπής, Γεωπόνος και πρ. Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ.
 
Όπως ανέφερε είναι μια νέα εταιρεία, με πολύ μεγάλες όμως φιλοδοξίες στον αγροτοπεριβαλλοντικό χώρο, θέλοντας να κάνει το μεγάλο άλμα και να κάνει πράξη την  ψηφιοποίηση της ελληνικής γεωργίας, ώστε ο έλληνας αγρότης να γευτεί τα καλά και τα αποτελέσματα της εξέλιξης της τεχνολογίας προς όφελος του ίδιου, της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.
 
Το θέμα της ευφυούς γεωργίας ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά στη Ροδόπη, στην καλλιέργεια του βαμβακιού, ενώ ήδη γίνεται εγκατάσταση του ίδιου συστήματος για το σκόρδο στην Ορεστιάδα.
 
Επίσης έχουν κάνει συναντήσεις με φορείς, συμφωνώντας να προχωρήσουν την αντίστοιχη αυτή πρωτοβουλία για την ελιά σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, τα Ρόδια και τα κεράσια στην Κομοτηνή και το ακτινίδιο και το σπαράγγι σε Καβάλα και Ξάνθη.
 
Η εταιρεία, σημείωσε, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα μοντέλα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στις βασικές καλλιέργειες, μια υπηρεσία που θα απαντά στα τρία κρίσιμα ερωτήματα: Πόσο πρέπει να ποτίσουν; Πόσο και τι λίπασμα πρέπει να βάλουν; Πότε και με τι ουσίες πρέπει να ψεκάσουν για να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους;
 
Ταυτόχρονα, με το σύστημα που έχουν δημιουργήσει, μπορούν να κάνουν γεωργικές προειδοποιήσεις, ενώ ανέφερε πως στόχος τους είναι σύντομα να συνεργαστούν με συσκευαστήριο για τα κεράσια που υπάρχει στη Ροδόπη, ώστε να έχουν μια αρχική συνεργασία για το κόστος.
 
Ήδη πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζήτησαν πώς η Περιφέρεια θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή που κάνουν, ώστε να εφαρμόσουν πιλοτικά, χωρίς κόστος για τον αγρότη, όλες τις καλλιέργειες που σχεδιάζονται.
 
Επίσης είχαν μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας κ. Σπυρίδων Κουτρούμπα με τον οποίο συμφώνησαν για μια μελλοντική συνεργασία, ώστε το Πανεπιστήμιο να σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. 

Να αναστραφεί η απαξίωση της γεωργικής συμβουλής 

Η «Αγροτική Καινοτομία» αποτελεί μια προσπάθεια 2,5 ετών, μέσα από την οποίο συστήθηκε αυτή η αγροτική εταιρεία, σημείωσε το μέλος του ΔΣ της κ. Χρήστος Τρέλλης, και στήθηκε ώστε η γεωργική συμβουλή, που έχει απαξιωθεί, στις σημερινές συνθήκες όπου η τεχνολογία έχει φέρει στα σκαριά την ψηφιοποίηση της γεωργίας, να αξιοποιηθεί στο έπακρο από τον Έλληνα αγρότη για να αυξήσει την παραγωγικότητά του και να αυξήσει το εισόδημά του.
 
Έτσι θα συνεργαστούν με όλους τους γεωτεχνικούς, είτε στον τομέα της συμβουλευτικής είτε των γεωφαρμάκων, που έχουν τη θέληση, τη γνώση, τη δυνατότητα και την πρόθεση να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό και θα συγκροτήσουν σε περιφερειακό επίπεδο, σε όλη τη χώρα, όλες τις δομές ώστε η γεωργική συμβουλή και η ευφυής γεωργία να γίνουν πραγματικότητα.
 
Για αυτό και για ένα τριήμερο, σε όλη την περιφέρεια, πραγματοποίησαν συναντήσεις τόσο με τεχνικά γραφεία και συμβούλους, αλλά και τεχνικά γραφεία και συμβούλους, καθώς και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς, συνεταιρισμούς αλλά και εκπροσώπους μεγάλων μεταποιητικών επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει μια συνεργασία όλων τους ώστε να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας, που χωρίς καθυστερήσεις, μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την ανάταξη της γεωργικής παραγωγής της χώρας.
 
Ειδικότερα στη συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη παρουσίασαν τον ρόλο της αγροτικής Καινοτομίας, τα πιλοτικά προγράμματα που ήδη έχουν σχεδιαστεί στην περιοχή, ενώ συζήτησαν και πώς θα μπορούσε να συμβάλλει η περιφέρεια, και να εντάξει κάποια από αυτά στα επενδυτικά προγράμματα της Περιφέρειας, ώστε να μην υπάρξει κανένα κόστος στους αγρότες της ΑΜΘ για την εγκατάστασή τους.
 
Τέλος αναφέρθηκαν και σε ζητήματα που αφορούν ειδικότερες καλλιέργειες, όπως το κεράσι, οι ελιές της Μάκρης και της Μαρώνειας, το σπαράγγι της Καβάλας και της Ξάνθης, φέρνοντας ως παράδειγμα το σκόρδο στην Ορεστιάδα, όπου σύντομα ολοκληρώνεται το σύστημα που χρηματοδοτήθηκε από την «Αγροτική Καινοτομία» και τη NEUROPUBLIC.
 
Ο περιφερειάρχης ήταν θετικός προς τις προτάσεις τους, σημείωσε ο κ. Τρέλλης, και το επόμενο διάστημα θα διερευνηθεί πως μέσω των τεχνικών δελτίων θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε πραγματικά να υπάρχει θετική εξέλιξη και να απαλλαγούν από το κόστος των προγραμμάτων οι παραγωγοί. 

Προστιθέμενη αξία προς όφελος της αγροτικής οικονομίας 

Στην εκδήλωση, ως μέρος της «Αγροτικής καινοτομίας» συμμετείχε και ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος τόνισε πως μοιράζεται με όλους όσους συμμετέχουν στην εταιρεία το όραμα για μια νέα γεωργία, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες του σήμερα, ώστε να πάρει ο αγροτικός τομέας τη θέση που του αρμόζει στην ελληνική οικονομία.
 
Αιχμή του δόρατος για αυτό αποτελεί η ευφυής γεωργία, δηλαδή η σύζευξη της έρευνας και της νέας τεχνολογίας με τη γεωργία, και όχημα τη γεωργική συμβουλή, που θεωρούν πως αποτελεί πλέον κρίσιμο μέγεθος και πρέπει να πάρει την κρίσιμη θέση και το βάρος σε όλη την αγροτική διαδικασία που της λείπει σήμερα.
 
Με την ημερίδα αυτή, τόνισε, αρχικά θα αυτοπαρουσιαστεί η «Αγροτική καινοτομία», μαζί με το όραμα και τους σκοπούς της, ενώ έγινε ενημέρωση για τα πιλοτικά προγράμματα των καλλιεργειών της περιοχής, καθώς και για την νέα ΚΑΠ και την γεωργική συμβουλή, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Η νέα εταιρεία από την πλευρά της, συνέχισε ο κ. Χαρίτου, στόχο έχει, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία, να δώσει προστιθέμενη αξία στην υπάρχουσα δραστηριότητα προς όφελος του παραγωγού αλλά και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.