Συνεχιζεται η ενημερωση για το Κτηματολογιο και στην Κομοτηνη

Από τους τοπογράφους και το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης - Αναμονή παράτασης για την κτηματογράφηση, η προθεσμία για την οποία λήγει στις αρχές Μαρτίου

Εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση για τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας στα πλαίσια της κτηματογράφησης του υπόλοιπου της ΠΕ Ροδόπης για την σύνταξη του εθνικού κτηματολογίου- προβλήματα και αντιμετώπιση τους» πραγματοποιήσαν το απόγευμα της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου ο Δήμος Κομοτηνής, το Τοπικό Τμήμα Ν.Ροδόπης του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης,  στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής.
 
Η εκδήλωση αυτή, που ακολουθεί ανάλογη που έγινε στον Ίασμο και αναμένεται να έχει και συνέχεια σε άλλους Δήμους της Ροδόπης, έχει σαν στόχο να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την διαδικασία του κτηματολογίου και τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διαδικασία.
 
Να υπενθυμίσουμε πως αυτή την περίοδο «τρέχει» η δήλωση των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο σε όλη την έκταση των Δήμων Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας Σαπών, καθώς και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής που δεν είχαν ενταχθεί στο κτηματολόγιο όταν έγινε η πρώτη κτηματογράφηση, με την προθεσμία να ολοκληρώνεται στις αρχές Μαρτίου. 

Αρκετά τα προβλήματα 

Αρκετά είναι τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή τόσο οι ίδιοι όσο και οι δικηγόροι κατά την κτηματογράφηση, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων κ. Παναγιώτης Μουζακίδης.
 
Τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει αφορούν κυρίως στα δικαιώματα των ιδιοκτητών επάνω στο γεωτεμάχιο, αλλά και προβλήματα γεωγραφικού προσδιορισμού ως προς τη θέση, το σχήμα και το εμβαδόν, ένα πρόβλημα πιο έντονο λόγω των παλιότερων συμβολαίων που δεν συνοδεύονταν από τοπογραφικά διαγράμματα, και σε πολλές περιπτώσεις είχαν ασαφή περιγραφή των ορίων.
 
Ακόμα ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή μας είναι αυτό της χρησικτησίας, όπου δεν υπάρχουν συμβολαιογραφικές πράξεις, με ιδιοκτησίες που πολλές φορές έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και ο σημερινός ιδιοκτήτης δεν έχει κάποιο έγγραφο, τίτλο ή συμβολαιογραφική πράξη που να αποδεικνύει ότι είναι δικό του, και θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το νέμεται και το κατέχει για αρκετό καιρό, όπως το Ε9, συνδέσεις ΔΕΚΟ, επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κτλ.
 
Ο κ. Μουζακίδης επισήμανε πως τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, καθώς εκεί υπάρχει και το ζήτημα των δασικών εκτάσεων, μιας και η σύνταξη των δασικών χαρτών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτησίες μπορεί να εμπλακούν σε δασικές εκτάσεις.
 
Πάντως τόνισε πως με δεδομένο ότι η προθεσμία που δόθηκε για την κτηματολόγηση δεν ήταν πολύ μεγάλη, θεωρεί πως θα δοθεί πιθανώς παράταση, μιας και ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα για τρείς μήνες, μέχρι τον Ιούνιο.

Προσοχή στα δικαιώματα στην ιδιοκτησία 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου σημείωσε πως με την πραγματοποίηση αυτών των ημερίδων στόχος τους είναι να εφιστήσουν την προσοχή όλων των πολιτών ότι η δήλωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας δεν είναι τόσο απλή, όταν αυτοί δεν είναι σε νομική τάξη ή αν ένα εμπράγματο δικαίωμα στηρίζεται σε κληρονομιά ή χρησικτησία.
 
Για αυτό και θέλουν να κατανοήσουν οι πολίτες πως θα πρέπει να απευθύνονται σε δικηγόρους όταν υπάρχουν ζητήματα στους τίτλους ιδιοκτησίας, γιατί μόνο με τις γνώσεις και την εμπειρία τους μπορούν να λυθούν τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν.
 
Όπως τόνισε ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες που προσέρχονται στα δικηγορικά γραφεία, όπου προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ή να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα στα ζητήματα αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.