Προβλημα ξανα με τη μεταφορα απο το Νοσοκομειο Κομοτηνης ανηλικου που χρηζει προστασιας

Επιστολή διαμαρτυρίας από προνοιακό φορέα ζητά από τον υπουργό Υγείας να ξεκαθαρίσει το «τοπίο»

Ένα θέμα που είχε ανακύψει και κατά το παρελθόν μεταξύ του Νοσοκομείου Κομοτηνής και της Εισαγγελίας αναφορικά με την αρμοδιότητα μεταφοράς ανηλίκου σε Φορέα Παιδικής Προστασίας όταν κριθεί απαραίτητο επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή επιστολή σχετικού προνοιακού φορέα προς το υπουργείο υγείας. Το περιστατικό έλαβε χώρα και πάλι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όμως αντίστοιχα φαινόμενα σύμφωνα με την επιστολή εντοπίζονται στα Νοσοκομεία όλης της χώρας.
 
Ο προνοιακός φορέας ζητά από τον υπουργού να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της μεταφοράς σε αντίστοιχες περιπτώσεις με γνώμονα την αποφυγή “δημοσιοϋπαλληλίστικων τρόπων” -όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Νοσοκομείου Κομοτηνής- στο μέλλον και πρόταγμα τον άνθρωπο. 

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Με το παρόν έγγραφο, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι Φορείς Παιδικής Προστασίας και εντοπίζεται στα Νοσοκομεία της χώρας.
 
Ως γνωστό, σε περιπτώσεις σοβαρής παραμέλησης ή κακοποίησης ανηλίκων από τους γονείς τους επιλαμβάνεται η κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών και ειδικότερα, το Τμήμα Ανηλίκων αυτής. Εφόσον διαπιστώσει την παραμέληση ή κακοποίηση (με την αρωγή κοινωνικών επιστημών και υπηρεσιών) και κρίνει ότι απειλείται η ζωή ή η ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ανηλίκου προβαίνει στην έκδοση Διατάξεως περί αφαίρεσης της προσωρινής επιμέλειας του ανηλίκου, την οποία αναθέτει σε Φορέα Παιδικής Προστασίας.
 
Ταυτόχρονα, η Εισαγγελία Ανηλίκων μεριμνά νια την εισαγωγή στο κατά τόπο Νοσοκομείο Παίδων ή Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθούν γενικές εξετάσεις του ανήλικου, εξετάσεις για μεταδιδόμενα νοσήματα και παιδοψυχιατρική αξιολόγηση. Σε περίπτωση κατά την οποία απαιτείται θεραπεία, ο ανήλικος παραμένει στο Νοσοκομείο μέχρι να ιαθεί πλήρως, άλλως η παραμονή του είναι βραχύχρονη (λίγες ημέρες). Στη συνέχεια, ο ανήλικος πρέπει να μεταφερθεί και να εισαχθεί στον Φορέα που ορίζεται στην Εισαγγελική Διάταξη.
 
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η επιλογή του κατάλληλου Φορέα γίνεται από την Εισαγγελία Ανηλίκων, κατόπιν εισηγήσεως κοινωνικών επιστημόνων, η οποία εξετάζει κάθε περίπτωση ανηλίκου, την ηλικία του, τα σωματικά και ψυχολογικά του χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες του και τη διαφορετικότητα του (π.χ. ΑμΕΑ, σύνδρομο ΝΟΟΝΑΝ, σύνδρομο Becker-Duchaine, ψυχιατρικά νοσήματα, κ.ο.κ.) καθώς και την εξειδίκευση κάθε Φορέα Παιδικής Προστασίας (ηλικιακό εύρος, για ΑμΕΑ, κ.ο.κ.), ώστε να επιλεγεί η επωφελέστερη λύση για τον ανήλικο.
Στις 1/2/2019 το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ολοκλήρωσε τον ιατρικό έλεγχο της ανήλικης Γ.Β., ηλικίας 4 χρόνων, η οποία έπρεπε – σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη – να μεταφερθεί από την Κομοτηνή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα μας.
 
Το Νοσοκομείο Κομοτηνής ενημέρωσε την Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνο Μελισσάρη ότι το Νοσοκομείο δεν δύναται να πραγματοποιήσει τη μεταφορά, λόγω έλλειψης πόρων στον αντίστοιχο ΚΑΕ του Προϋπολογισμού και γιατί η εν λόγω δαπάνη δεν είναι νόμιμη καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Νοσοκομείου.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, η ανήλικη παρέμεινε επί διήμερο επιπλέον στο Γ.Ν. Κομοτηνής και μάλιστα όχι στην Παιδιατρική Κλινική (λόγω περιστατικού με Η1Ν1] αλλά στην Ω.Ρ.Λ. Κλινική (εν μέσω ενηλίκων), με αποτέλεσμα να αρρωστήσει.
 
Σημειώνουμε ότι η ανήλικη, σε συνέχεια της παραμέλησης της και της κακοποίησης της, βίωσε τον αποχωρισμό από τους γονείς της, και στη συνέχεια βρέθηκε στο άγνωστο σε αυτήν περιβάλλον του Νοσοκομείου. Η περαιτέρω παραμονή της σε αυτό της δημιουργεί πρόσθετο άγχος και ανησυχία, επιβαρύνοντας τον ψυχισμό της.
 
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέλαβε πρωτοβουλίες και το ζήτημα της μεταφοράς της ανήλικης επιλύθηκε τελικώς από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία επέδειξε ανταποκρισιμότητα και ευαισθησία.
 
Στη συνέχεια κι ενώ είχε προγραμματισθεί η μετακίνηση της ανήλικης από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής στο Φορέα μας, με πόρους και προσωπικό της Περιφέρειας για σήμερα (σ.σ. 14/2/2019) με την πτήση των 8:30 πμ από Αλεξανδρούπολη προς Αθήνα, δεν κατέστη εφικτή η μεταφορά της, καθώς η ανήλικη μεταφέρθηκε από εχθές το μεσημέρι στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου επειδή εμφάνισε υψηλό πυρετό και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε κατά τις νυχτερινές ώρες.
 
Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την άρνηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής να πραγματοποιήσει τη μεταφορά, επιθυμούμε να επισημάνουμε:
 
α) η ύπαρξη ΚΑΕ στον Προϋπολογισμό του Νοσοκομείου υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη δαπάνη προβλέπεται να πραγματοποιείται από το Νοσοκομείο. Επιπρόσθετα, βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς, άρα και της εκτέλεσης ταυ Προϋπολογισμού, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας ή εξάντλησης του κωδικού.
 
β) η αναφορά στην έλλειψη διαθεσίμων πόρων δημιουργεί την εντύπωση είτε ότι τα αρμόδια Υπουργεία (Υγείας και Οικονομικών) δεν διέθεσαν επαρκείς πόρους για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, είτε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν ενέγραψε τα απαραίτητα κονδύλια στον σχετικό ΚΑΕ.
 
Ταυτόχρονα, η ανήλικη Γ.Β. έχει εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, συνεπώς είναι νοσηλευόμενη του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η ανήλικη, λόγω επαπειλουμένου, κινδύνου, δεν μπορεί να επιστρέψει σπίτι της, αλλά πρέπει να μεταφερθεί σε Προνοιακό Φορέα.
 
Το Νοσοκομείο δεν πρέπει να κάνει τη μεταφορά; Δηλαδή εάν ένας νοσηλευόμενος ασθενής του π.χ. ένα παραβατικό άτομο που συνέλαβε η Δικαιοσύνη ή ένα εξαρτημένο άτομο που στερείται οικογενειακού περιβάλλοντος, πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο δεν θα τον πάει το Νοσοκομείο; Θα πει στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να βρουν αυτοί πώς θα μεταφερθεί; Και – ακόμα χειρότερα – εάν πρόκειται για έναν πολίτη χωρίς πόρους και χωρίς τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθεί; Θα τον βγάλει στο δρόμο;
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Αναμένοντας διευκρινίσεις στους εύλογους προβληματισμούς μας, ιδίως για το ποια είναι η προβλεπόμενη από το Υπουργείο σας διαδικασία, εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την αντιμετώπιση της μεταφοράς της ανήλικης Γ.Β. με έναν παλιό «δημοσιοϋπαλληλίστικο τρόπο» που, σε ό,τι μας αφορά, καθημερινά αγωνιζόμαστε να εκλείψει, διεκδικώντας μια κοινωνία με επίκεντρο τον Άνθρωπο».
 
Να σημειωθεί ότι η επιστολή κοινοποιείται επίσης στην κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.