Μια θετικη πρωτοβουλια που δεν πρεπει να παει χαμενη

Της έκδοσης

Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαμε καταγράψει τις πτώσεις των σοβάδων στο κτίριο του ιδρύματος Παπανικολάου, αναφέροντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, και τον κίνδυνο που αποτελεί πλέον για τους περαστικούς. Και παλιότερα είχαμε αναφερθεί στο κτίριο, και την εγκατάλειψή του, ενώ δυστυχώς, η εικόνα κι άλλων κτιρίων, η συντήρηση των οποίων είναι χαμηλότερη του επιθυμητού, εγείρουν ανησυχίες.
 
Για αυτό και η πρόταση του ΤΕΕ Θράκης, και οι προσπάθειες που θα κάνει για τη δημιουργία ενός μητρώου υποδομών και κτιρίων, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, είναι και θεμιτή, αλλά και προς τη θετική κατεύθυνση, παρόλο που μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί.
 
Και αυτό γιατί, η πρόταση του ΤΕΕ Θράκης δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί φυσική απόρροια της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι υποδομές γενικότερα στην χώρα μας.
 
Και μπορεί η κρίση να επιδείνωσε την κατάσταση, όμως η αλήθεια είναι, πως ποτέ κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την καταγραφή των δομών, αλλά και να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, κάτι που φυσικά γινόταν για λόγους εκλογικού συμφέροντος, μιας και βολεύει την εκάστοτε εξουσία, διαφόρων βαθμών, να το χαρακτηρίζει δικό της, όταν γίνεται κάτι θετικό, και μετά να το φορτώνει σε άλλους, αν υπάρχουν ζητήματα φθοράς ή καταστροφή, να αποποιείται τις όποιες ευθύνες.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γέφυρα που κατέρρευσε στην παραλιακή της Καβάλας, για την οποία έχουν ξοδευτεί πολλές ώρες από όλες τις πλευρές για την αποποίηση της ευθύνης αρχικά, για την ιδιοκτησία της, αλλά και για ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ένα μητρώο όπως αυτό που προτείνεται, όπου θα ξέρουμε σε ποιόν ανήκει, ποιός είναι υπεύθυνος για την συντήρηση, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν, και το πιο πιθανό θα ήταν πως είτε θα είχε προληφθεί η κατάρρευση, ή ακόμα και αν είχε γίνει, οι διαδικασίες για την αποκατάσταση θα μπορούσαν, αν όλες οι πλευρές ήταν πρόθυμες, να ξεκινήσουν γρηγορότερα.
 
Με ένα τέτοιο μητρώο λοιπόν, θα μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, αλλά και θα αποκτήσουμε και ως κράτος, και ως πολίτες μια εικόνα της κατάστασης των υποδομών μας, και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν σε αυτές, καθώς και την προτεραιότητα με την οποία θα πρέπει αυτές να γίνουν, ανάλογα με τους ισχνούς αυτές τις εποχές διαθέσιμους πόρους.
 
Γιατί, και δεν θέλουμε να γινόμαστε μάντεις κακών, καθαρά από τύχη είχαμε δύο καταρρεύσεις, αλλά δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Καλύτερα να προλάβουμε την τρίτη, παρά να ευχόμαστε ότι όταν γίνει, θα είναι άδειο κτίριο, ή υποδομή που δεν χρησιμοποιεί κανείς εκείνη την ώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.