Η λαντζα και η παλαντζα

«Δεν ξέρω πώς ξεκίνησα να πέφτω
πώς άρχισε όλο αυτό δεν το θυμάμαι
τη μιά στιγμή ανέβαινα, την άλλη
χωρίς να νοιώσω έκπληξη ή τρόμο
χωρίς καν ταραχή ή ανησυχία,
βρέθηκα να γλιστρώ προς το κενό»

(Κ. Κουτσουρέλης, Ίκαρος)

 
Σε κάθε πολιτικό χώρο υπάρχει –δυστυχώς-κάποιος που κάνει τη βρώμικη δουλειά, τη λεγόμενη λάντζα. Πλένει και ξεπλένει αμαρτίες, κρύβει και καλύπτει λάθη, στοχοποιεί αντιπάλους, διακινεί φήμες. Γύρω και πλάι του κινούνται άνθρωποι-κλειδοκράτορες και κουκιομέτρες μηχανισμών, καθώς και άνθρωποι-σβούρες που στριφογυρίζουν, σαν το παιχνίδι «πάρτα-όλα».
 
Δίχως τσίπα και χωρίς ντροπή αφήνουν τους πολιτικούς να κυκλοφορούν στα ρετιρέ ενώ οι ίδιοι κανονίζουν τα της εξουσίας από τα υπόγεια.
 
Οι κυβερνώντες τραυματίζουν τη Δημοκρατία αλλά οι ποντικοί της λάντζας τρώνε τα σωθικά της. Τον πολτό της πολιτικής ζωής τον ετοιμάζουν οι μάγειροι με βάση τις γνωστές συνταγές της  «κουζίνας», τον συνιστούν οι σερβιτόροι και τον γεύονται οι πελάτες που αρέσκονται στα ληγμένα υλικά.
 
Μετά από  τους λαντζέρηδες έρχονται οι πολιτικές-παλάντζες. Δεν πρόκειται για ισορροπιστές ή σταθμίζοντες τα αξιακά δεδομένα αλλά για τους ανθρωπολογικούς τύπους, οι οποίοι γέρνουν πάντοτε προς το μέρος του (όποιου) νικητή ή  του (καλού) εργοδότη με προφανή και άμεσα προσωπικά οφέλη. Οι λάντζες συνεργάζονται με τους παλάντζες γιατί η τύχη τους είναι κοινή και βέβαια η επιβίωσή τους μικρής διάρκειας.
 
Τώρα, που από το φόβο καταλογισμού ευθυνών για παρακρατικές λειτουργίες, μερικά στόματα ανοίγουν, έχω την αίσθηση ότι τα απόνερα της λάντζας και τα πειραγμένα ζύγια της παλάντζας θα μας εκπλήξουν και δυστυχώς θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το πολιτικοκοινοβουλευτικό κλίμα και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
 
ΥΓ. «Ονειρεύονται να φύγουν κι όλο ξεχνούν να βγάλουν εισιτήριο
Κάνουν δουλειές που ντρέπονται να πουν
Εκδοροσφαγείς
Απολυμαντές…»
(Διονύσης Μαρίνος, Επικίνδυνα επαγγέλματα)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.