Κλειδι η ακριβεια για την υποβολη δηλωσης στο Κτηματολογιο

Κατάμεστη η ημερίδα για τη διαδικασία Κτηματογράφησης στον Ίασμο - Από το ΤΕΕ Θράκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης

Ενημέρωση για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν και τον ενδεικνυόμενο τρόπο εντοπισμού των ακινήτων για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, πραγματοποίησε στον Ίασμο το βράδυ της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου το ΤΕΕ Θράκης σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Ροδόπης
 
Αφορμή για την ημερίδα, ήταν η έναρξη της διαδικασίας Κτηματογράφησης των υπολοίπων ακινήτων της Π.Ε. Ροδόπης και πιο συγκεκριμένα του υπόλοιπου του Δήμου Κομοτηνής και των Δήμων Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας – Σαπών, για αυτό και θα την ακολουθήσουν και άλλες στις συγκεκριμένες περιοχές.
 
Στην πρώτη αυτή ημερίδα, που έλαβε χώρα στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιάσμου, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για το πώς γίνεται η διαδικασία κτηματογράφησης, τα έγγραφα και την ενημέρωση που πρέπει να έχουν οι ίδιοι για τις ιδιοκτησίες τους, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξουν κατά τη δήλωσή της, ώστε να μην έχουν υπερκαλύψεις και προβλήματα τα οποία θα οδηγήσουν στη διαδικασία της ένστασης. 

Ανάγκη ολοκληρωμένης ενημέρωσης 

Η αναγκαιότητα ενημέρωσης των κατοίκων αυτών των περιοχών, οδήγησε στην πραγματοποίηση των ημερίδων αυτών, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας.
 
Και αυτό γιατί θέλουν να αποφύγουν την αποσπασματική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, και για να προστατεύσουν το κύρος της επιστημοσύνης τους, και να ενημερώσουν στις έδρες των Δήμων για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, και από εκεί και πέρα είναι επιλογή τους αν θα απευθυνθούν στο μηχανικό ή το δικηγόρο τους, και πώς θα κάνουν την αίτησή τους, μιας και υπάρχει και η δυνατότητα να την κάνουν μόνοι τους.
 
Όμως θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, τόνισε ο κ Λουρίκας, συγκεκριμένα πράγματα που απαιτούνται όσο αφορά στα νομικά τους δικαιώματα, αλλά και αν έχουν όσα απαιτούνται στο τεχνικό κομμάτι, μιας και αυτά δεν είναι σωστά, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο των ενστάσεων, που είναι χρονοβόρος αλλά και κοστοβόρος. 

Απαραίτητη η ξεκάθαρη κατάθεση αιτήσεων 

Να υπενθυμίσουμε πως στο Κτηματολόγιο έχουν ήδη ενταχθεί παλιότερα η πόλη της Κομοτηνής αλλά και εκτάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου, με τις ενστάσεις να έχουν δύο στάδια, αντί του ενός που θα ακολουθηθεί αυτή τη φορά.
 
Στην προηγούμενη περίοδο όμως υπήρχε σημαντικό κομμάτι αστικού ιστού, με συμβατικά συμβόλαια, ενώ το υπόλοιπο της Ροδόπης που τώρα μπαίνει στο Κτηματολόγιο έχει την ιδιαιτερότητα ότι είτε δεν υπάρχουν συμβόλαια όπως στην πόλη ή υπάρχουν άλλου είδους συμβόλαια. Παράλληλα συνήθως δεν υπάρχουν τοπογραφικά, ενώ τα όποια έγγραφα πολλές φορές δεν αποτυπώνουν συγκεκριμένα το οικόπεδο ή το χωράφι, αλλά κατά προσέγγιση, όπως για παράδειγμα ότι «ένα οικόπεδο συνορεύει βόρεια με το γήπεδο, δυτικά με ένα δρόμο, ανατολικά με του κ. Πετρόπουλου και νότια με του κ. Ισμαήλ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουρίκας.
 
Αυτό όμως σε μια ακριβή καταγραφή όπως το Κτηματολόγιο δεν είναι θεμιτό, και για αυτό το ΤΕΕ Θράκης τονίζει πως το διάστημα μέχρι τις 11 Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η διαδικασία, είναι πολύ σύντομο, για αυτό και θα πρέπει οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν πως γίνεται μια καταγραφή της περιουσίας τους, που θα πρέπει να γίνει σωστά ώστε να μην έχουν προβλήματα.
 
Και πέρα από τη χωρική καταγραφή, πρέπει να γίνει σωστά και η καταγραφή των δικαιωμάτων πάνω στην έκταση, αν ανήκει δηλαδή κατά 100% σε αυτούς ή αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες και σε τι ποσοστό το οποίο θα πρέπει να δηλωθεί με ακρίβεια.
 
Να υπενθυμίσουμε πως μεταξύ αυτών που εγγράφονται στο Κτηματολόγιο είναι και το Ελληνικό Δημόσιο, και σε περίπτωση διαφωνίας για την κατοχή μιας έκτασης, η ακρίβεια της αρχικής καταγραφής παίζει σημαντικό ρόλο.
 
Πάντως ο κ. Λουρίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη, παρά και την κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή και  θεωρεί πως είναι μια πολλά υποσχόμενη αρχή για τις ενημερώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.