Mazzy Star και Among my swan

Ακόμη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά που  επιφύλασσε  μια καινούργια αγάπη, μια σημαντική γνωριμία με το ράδιο Παρατηρητής. Κι όχι δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα στα θετικά του καθεαυτού ραδιοφωνικού σταθμού, γιατί αυτά ακούγονται κάθε Πέμπτη ζωντανά από την συχνότητα του Παρατηρητή στους 94 των fm , αλλά στην γενικότερη επαφή με το ραδιόφωνο. Νέοι δίσκοι, καινούργια κομμάτια, νέοι στίχοι , πίσω από αυτούς μια σειρά ιστοριών που ξετυλίγονται όλο και περισσότερο, όλο κι πιο βαθύ το νήμα φτάνει, με την τριβή που διέπει η ενασχόληση με τη μουσική.
 
Το συγκρότημα, που ξεχώρισε χωρίς αμφιβολία τόσο από τη θερμή αποδοχή των ακροατών όσο κι από την προσωπική μου αποδοχή της μουσικής και στιχουργικής ικανότητας, είναι οι Mazzy Star με τον  τρίτο δίσκο τους Among my swan.
 
Oι Mazzy Star είναι μια αμερικανική εναλλακτική ροκ μπάντα που σχηματίστηκε στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας  το 1989 από υπολείμματα της ομάδας Opal. Αρχική βασική τραγουδίστρια υπήρξε, για τα πρώτα χρόνια, η Kendra Smith. Έπειτα την σειρά της πήρε ο Ηope Sandoval. O Sandoval είναι και ο στιχουργός της μπάντας, ενώ το υπόλοιπο δημιουργικό κομμάτι αφορά τον Roback, ο οποίος συνθέτει την πλειοψηφία του υλικού της μπάντας. 
 

Όσον αφορά στο μουσικό άλμπουμ  Among my swan, αυτό κυκλοφορεί για πρώτη φορά το  1996, από την δισκογραφική εταιρεία Capital Records.  Περιλαμβάνει 12 κομμάτια τα οποία είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να αναλύεται μια ιστορία με βασικό θέμα την ψυχεδέλεια. Το δεύτερο κομμάτι σε αυτό τον δίσκο ονομάζεται Flowers in December,  ένα τραγούδι που ακούσαμε και μαζί την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, αφήνοντας μια νότα χαράς για τους ανθρώπους που βιώνουν την ψυχική μεν ερημιά αλλά που τον τελευταίο μήνα του χρόνου καρπώνουν σε γη γόνιμη (παρότι παγερή για τους περισσότερους άλλους ανθρώπους). Το τέταρτο κομμάτι στο άλμπουμ φέρει το όνομα Cry Cry, με στίχους που δηλώνουν την ταπείνωση, την απογοήτευση και την θλίψη για μια ανθρώπινη  σχέση που φτάνει στο τέλος της. Όταν οι άνθρωποι αλλάζουν και οι αλλαγές αυτές τους μετουσιώνουν σε άτομα αγνώριστα, καιροσκοπικά, ατομικιστικά. Το όγδοο τραγούδι λέγεται I’ ve been let down, το οποίο, όσον αφορά το στιχουργικό μέρος του φαίνεται να μοιάζει έντονα με το κομμάτι «Ποιος μ’ αγαπάει ακόμα» της Χαρούλας  Αλεξίου. Πιο συγκεκριμένα οι στίχοι αναλύουν όλα τα πισωγυρίσματα που κάνει ένας άνθρωπος στην ζωή του, όλα τα λάθη που τον βουλιάζουν στο άχρονο κενό, οι αναμνήσεις που παρουσιάζουν σμιλεμένα τα χρόνια , το μέλλον που φοβισμένο ξετρυπώνει από το μαξιλάρι κάθε πρωί, η μοναχικότητα που κτυπά συχνά την πόρτα, μπαίνοντας δικτατορικά,  χωρίς να αφήσει κανένα κι τίποτα να την εμποδίσει. Τότε λοιπόν είναι που τούτος ο άνθρωπος αναρωτιέται ποιος τον αγαπά, ζητώντας συγνώμη για τα σφάλματα που έκαμε. Ουσιαστικά περιγράφεται ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, η άνοδος και η κάθοδος, οι ανηφόρες που ανεβαίνουμε ενωμένοι, κι οι κατηφόρες που κυλάμε διχασμένοι( οι τελευταίες δύο φράσεις μου θυμίζουν το κομμάτι Hey You από Pink Floyd).
 
Tέλος,  την ένατη θέση λαμβάνει το κομμάτι Roseblood. Ένα τραγούδι που αναφέρεται στην αιώνια αγάπη, στην αλτρουιστική μορφή της, που όμως δεν μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίο ένας άνθρωπος είναι διατεθειμένος να περιμένει αστείρευτες ώρες μέχρι το άλλο πρόσωπο να του χαμογελάσει. Μάλιστα καταλήγει ο άνθρωπος που αγαπά για τους Mazzy Star να βρίσκει όλη αυτή την κατάσταση αστεία, ξεκαρδιστική.

Σε αυτό το σημείο νομίζω πως μπορώ να πω ότι ο τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων και των καταστάσεων είναι υποκειμενικός και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι μην μπορώντας να αιτιολογήσουν τις συμπεριφορές τους και τα συναρτώμενα συναισθήματα, εναποθέτουν αυτά  ως κάτι παρά φύσιν  και έτσι καταλήγουν να γελούν με την συμπεριφορά τους. 

Εν είδει επιλόγου… ευχές 

Μέσα από το στούντιο, μέσα από τις μελωδίες, τα βιβλία που αναλύουμε κάθε Πέμπτη, μέσα από τον μικρό χώρο του σπιτιού μου, από τις συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλά! Καλή τύχη! Μη σταματάτε να ονειρεύεστε, να παλεύετε για όσα θέλετε να κερδίσετε, να νιώθετε κι να αγαπάτε! Η ψυχή μας δεν είναι σιδεράδικο! Οι αριθμοί είναι για τα μηχανήματα και οι άνθρωποι για τους ανθρώπους !
Καλή  αντάμωση από το νέο έτος !
 
H Θέμις Ιππέκη είναι φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ. Τον Δεκέμβριο του 2018 από τις εκδόσεις Πηγή εξεδόθη η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Προσεκτικά παραδοθήκαμε». Είναι παραγωγός της εκπομπής «Ηχόχρωμα» του ράδιο Παρατηρητής94fm που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 20.00-22.00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.