Πως ειναι να κανεις την πρακτικη σου στον «Παρατηρητη της Θρακης»;

Φοιτητές από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που οι φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ επιλέγουν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση πάνω στο αντικείμενό τους. Και μπορεί πολλοί να έχουν κατά νου πως το επάγγελμα του φιλολόγου συνδέεται αυστηρά με την διδασκαλία μέσα σε μία σχολική ή φροντιστηριακή αίθουσα, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο μονοδιάστατα.
 
Κάθε χρόνο ο «Παρατηρητής της Θράκης» και η 2Κ Project δίνουν την ευκαιρία σε νέα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τις εγκαταστάσεις μας, αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους  σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες, σαφώς πάντοτε προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Οι ακούραστοι φοιτητές όχι μόνο αποδείχθηκαν πολύτιμοι «συνεργάτες» για το χρονικό διάστημα που έμειναν κοντά μας, αλλά βίωσαν το ουσιαστικό νόημα τις πρακτικής άσκησης, που δεν είναι άλλο από την σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.
 
Η τελευταία «φουρνιά» πρακτικάριων του «ΠτΘ» λοιπόν πήραν τον λόγο προκειμένου να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα από την αξέχαστη και διδακτική εμπειρία… 

Αλέξανδρος Μπούγας «Η μεταξύ μας χημεία διαμόρφωσε ένα εξαιρετικά οικείο εργασιακό κλίμα» 

«Η εμπειρία της πρακτικής άσκησης υπήρξε στο σύνολό της ιδιαιτέρως παραγωγική και διδακτική. Το ζεστό περιβάλλον του χώρου, η φιλικότητα στελεχών και εργαζομένων, η πληρότητα τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και η δημιουργικότητα των πνευματικών εργασιών που κληθήκαμε να διεκπεραιώσουμε αποτελούν τις κεφαλαιώδεις συνιστώσες της πρακτικής άσκησης στον Παρατηρητή της Θράκης.
 
Από την πρώτη κιόλας μέρα, η φιλόξενη υποδοχή που μας επεφύλαξαν μάς προϊδέασε για την αγαστή συνεργασία που θα αναπτυσσόταν, πράγμα το οποίο, εν συνεχεία, επαληθεύτηκε με το παραπάνω. Απαρχής, η καθοδήγησή μας ήταν συνεχής, ενώ η μεταξύ μας χημεία διαμόρφωσε ένα εξαιρετικά οικείο εργασιακό κλίμα, καθιστώντας τις ώρες της πρακτικής όχι μόνο επιμορφωτικές κι επωφελείς, αλλά, παράλληλα, ευχάριστες και διαδραστικές.
 
Επιπρόσθετα, δίνεται μία μοναδική ευκαιρία εξάσκησης των φοιτητών σε πολλαπλές πτυχές τού φιλολογικού αντικειμένου, που μπορεί να συντελέσει ουσιωδώς στην αποτελεσματικότερη κατάρτισή τους και στην ενίσχυση του εν γένει γνωστικού οπλισμού τους. Κατά συμπέρασμα, ο Παρατηρητής της Θράκης, ως χώρος άσκησης πρακτικής, υπόσχεται πληθώρα απτών ωφελειών, τις οποίες θα σύστηνα ανενδοίαστα να ανακαλύψει αφ’ εαυτού του κάθε φοιτητής που σκοπεύει να αποκομίσει τη σπουδαία αυτή εμπειρία». 

Διαλεκτή Αντωνίου «Είμαι ευγνώμων που μέσω αυτής της διαδικασίας γνώρισα πολλούς ανθρώπους και δούλεψα δίπλα τους, βοηθώντας με να εξελιχθώ στην μετέπειτα εργασιακή ζωή μου» 

«Η πρακτική μου άσκηση στον εκδοτικό οίκο “Παρατηρητής της Θράκης” ξεκίνησε στις αρχές Νοέμβρη. Οι εντυπώσεις μου από την πρώτη μου επαφή με την διευθύντρια κ.Τζένη Κατσαρή και τον Νεκτάριο Μουρδικούδη ήταν εξαιρετικές. Και οι δύο ήταν ιδιαιτέρως φιλικοί και εξυπηρετικοί απέναντί μας, καθώς προθυμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή να μας εξηγήσουν λεπτομερειακά τις αρμοδιότητες που μας δόθηκαν και να μας λύσουν όσες τυχόν απορίες μας γεννήθηκαν. Με το πέρασμα των ημερών ένιωσα οικεία με το περιβάλλον, το οποίο ήταν ζεστό, φιλόξενο και συνάμα συνεργατικό, λόγω της βοήθειας που υπήρξε από τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους. Στο αίσθημα αυτό που μου δημιουργήθηκε συνέβαλλαν, επίσης, οι συμφοιτητές μου, οι οποίοι αποδείχθηκαν εξαίρετοι συνεργάτες. Μαζί τους έμαθα την έννοια της συνεργασίας και τις αλληλοβοήθειας, διότι ανταλλάσαμε διάφορες ιδέες και απόψεις επί των θεμάτων που μας ανατέθηκαν.
 
Η εμπειρία αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να μάθω να γράφω κριτικές βιβλίων, να διορθώνω ορθογραφικά και συντακτικά κείμενα διαφόρων ειδών, καθώς και τον τρόπο της απομαγνητοφώνησης και της καταγραφής συνεντεύξεων. Επιπρόσθετα, ασχολήθηκα με τον σχεδιασμό ημερολογίων και τέλος εξασκήθηκα πάνω στην αγγλική γλώσσα, μέσω μεταφράσεων αγγλικών κειμένων. Οι προσδοκίες που είχα στην αρχή της πρακτικής μου άσκησης επιτεύχθηκαν πλήρως, επειδή γνώρισα καλύτερα τον ενδιαφέροντα χώρο της δημοσιογραφίας και τον τρόπο εργασίας των δημοσιογράφων, κάτι που με ικανοποίησε δεόντως. Εν κατακλείδι, ο μήνας της πρακτικής μου, που δυστυχώς έφτασε στο τέλος του, πέρασε ευχάριστα. Ήταν μία αποδοτική περίοδος της ζωής μου, κατά την οποία χρησιμοποίησα κάποιες γνώσεις μου, ώστε να βοηθήσω στην ολοκλήρωση διαφόρων εργασιών. Τέλος είμαι ευγνώμων που μέσω αυτής της διαδικασίας γνώρισα πολλούς ανθρώπους και που δούλεψα δίπλα σε αυτούς, οι οποίοι με βοήθησαν να εξελιχθώ στην μετέπειτα εργασιακή ζωή μου». 

Βασίλης Κούγκουλος «Μια υπέροχη και ξεχωριστή εμπειρία, που με έκανε να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα στο περιβάλλον της εφημερίδας και να αγαπήσω την δημοσιογραφία» 

«Στο τέταρτο έτος των σπουδών μου επέλεξα να κάνω την πρακτική μου στην εφημερίδα, Παρατηρητής της Θράκης. Μια επιλογή αρχικά όχι τόσο συνειδητοποιημένη, εφόσον δεν είχα έρθει ποτέ ξανά σε επαφή με τον κόσμο της δημοσιογραφίας. Παρόλα αυτά είναι μια υπέροχη και ξεχωριστή εμπειρία, που με έκανε να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα στο περιβάλλον της εφημερίδας και να αγαπήσω την δημοσιογραφία, καθώς και όλες τις ώρες δουλειάς κατά την διάρκεια της πρακτικής μου.
 
Με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση των μελών του Παρατηρητή, μαζί με τους άλλους συμφοιτητές μου, φέραμε εις πέρας τις μεγάλες και συνεχείς απαιτήσεις της δουλειάς, μαθαίνοντας μας να εργαζόμαστε με ομαδικό πνεύμα και άριστη συνεργασία. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εμπειρία μου, διότι έμαθα πώς να επεξεργάζομαι τις πηγές ενός δημοσιογραφικού κειμένου, πώς να κάνω σωστή επιμέλεια και στην τελική πώς να συντάξω ο ίδιος ένα άρθρο, που προορίζεται να μπει στο φύλλο της εφημερίδας. Ευελπιστώ να μπορέσω να ξαναζήσω παρόμοια εμπειρία στο μέλλον στον χώρο της δημοσιογραφίας». 

Νίκος Κουδέρης «Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου έμαθα πώς γράφεται μια εφημερίδα, πώς να κάνω επιμέλεια σε κείμενα αλλά και εγώ ο ίδιος έγραψα κάποια άρθρα για την εφημερίδα» 

«Πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης στο 4ο έτος σπουδών μου. Το επέλεξα θέλοντας να μάθω κάποια πράγματα σχετικά με την δημιουργία και τη σύνταξη άρθρων, αφού είχε τύχει και στο παρελθόν να γράψω κάποια άρθρα σε αθλητικά sites.
 
Κατά την διάρκεια της πρακτικής μου έμαθα πώς γράφεται μια εφημερίδα, πώς να κάνω επιμέλεια σε κείμενα αλλά και εγώ ο ίδιος έγραψα κάποια άρθρα για την εφημερίδα. Ήταν μία καλή εμπειρία, που ίσως να μου φανεί χρήσιμη για τα μελλοντικά μου σχέδια, τα οποία μάλλον δεν θα έχουν κάποια σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο». 

Μαρία Παπαδοπούλου «Δεν πίστευα στην ομαδική προσπάθεια και συνεργασία αλλά τα μέλη τόσο της ομάδας μου όσο και του ίδιου του Παρατηρητή μου έδειξαν πως αυτό είναι εφικτό, ευχάριστο και με υπέροχα αποτελέσματα» 

«Στο 4ο πλέον έτος σπουδών μου είχα την ευκαιρία να κάνω την πρακτική μου άσκηση στον Παρατηρητή της Θράκης. Μία εμπειρία που θα παραμείνει ανεξίτηλη στο μυαλό και στην καρδιά μου. Έως τώρα δεν πίστευα στην ομαδική προσπάθεια και συνεργασία αλλά τα μέλη τόσο της ομάδας μου όσο και του ίδιου του Παρατηρητή μου έδειξαν πως αυτό είναι εφικτό, ευχάριστο και με υπέροχα αποτελέσματα.
 
Οι απαιτήσεις της δουλειάς ήταν υψηλές αλλά με την καθοδήγηση που λάβαμε για κάθε θέμα τα καταφέραμε, μαθαίνοντας νέα πράγματα και αποκτώντας δεξιότητες. Προσωπικά έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Φεύγω λοιπόν με θετικές εντυπώσεις και την αίσθηση πως πλέον μπορώ να ασχοληθώ με την παραγωγή κειμένου, την τόσο ενδιαφέρουσα και ενημερωτική, ευελπιστώντας πως ίσως στο μέλλον να βρεθώ και πάλι στα γραφεία του Παρατηρητή». 

Πένυ Κουμπασάρου «Θα πρότεινα ανεπιφύλαχτα σε κάθε φοιτητή να επιτελέσει την πρακτική του άσκηση στον Παρατηρητή της Θράκης γιατί έχει να μάθει πολλά»

«Λίγο μετά την έναρξη της 4ης ακαδημαϊκής χρονιάς μάς ανακοινώθηκε ότι πρέπει να επιτελέσουμε την πρακτική μας άσκηση. Στο πρώτο σεμινάριο που έγινε στο τμήμα μας η υπεύθυνη καθηγήτρια μας ενημέρωσε γενικά για την πρακτική και λίγες μέρες αργότερα μας γνωστοποιήθηκε ο φορέας. Ο δικός μου φορέας ήταν Επικοινωνία Α.Ε.

Στη 1/11/2018, όπως με είχε ενημερώσει η υπεύθυνη της σχολής για την πρακτική, έπρεπε να παρευρεθώ στον φορέα για να συζητήσω με τον υπεύθυνο τις ώρες που θα έπρεπε να βρίσκομαι εκεί, καθώς επίσης και τα καθήκοντά μου. Από την πρώτη ημέρα κιόλας στον εκδοτικό οίκο, οι υπάλληλοι που εργάζονται εδώ ήταν πολύ φιλόξενοι, ευγενικοί απέναντί μου και με κατατόπισαν πλήρως σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να εργάζομαι. Το πρώτο πράγμα που μου ανατέθηκε να κάνω ήταν μια κριτική βιβλίου. Η διαδικασία συλλογής πληροφοριών ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα, καθώς εμπλούτισα το γνωστικό μου υπόβαθρο σχετικά με λογοτεχνία αλλά και σχετικά με τους συγγραφείς των βιβλίων που ασχολήθηκα. Επίσης, ασχολήθηκα με την δημιουργία ημερολογίου αλλά και με την διόρθωση κειμένων. Αξιοσημείωτη υπήρξε επίσης η ξενάγησή μας στον θαυμαστό χώρο του τυπογραφείου, καθώς εκεί μας δόθηκε η δυνατότητα να μάθουμε τις διαδικασίες που προηγούνται ώστε να έρθει στα χέρια μας ένα βιβλίο.
 
Η εμπειρία μου στον Παρατηρητή της Θράκης, αυτό τον ένα μήνα που είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι εκεί,  ήταν εξαιρετικά συναρπαστική και αποκόμισα αρκετές και σπουδαίες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό μου. Θα πρότεινα λοιπόν ανεπιφύλαχτα με τη σειρά μου σε κάθε φοιτητή να επιτελέσει την πρακτική του άσκηση στον Παρατηρητή της Θράκης γιατί έχει να μάθει πολλά». 

Στεργιαννή Ασβεστά  «Η δική μου προτίμηση ήταν να διατελέσω την πρακτική μου στον Εκδοτικό Οίκο, κι αυτό γιατί ήθελα να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό και να αποκομίσω κάτι από αυτό» 

«Στην αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, μας γνωστοποιήθηκε ότι πρέπει να κάνουμε την πρακτική μας. Είχαμε την δυνατότητα να δηλώσουμε τον φορέα της προτίμησής μας, αν και θα ακολουθούσε σειρά προτεραιότητας, όσον αφορά την έγκαιρη αποστολή των εγγράφων για την πρακτική. Η δική μου προτίμηση ήταν να διατελέσω την πρακτική μου στον Εκδοτικό Οίκο, κι αυτό γιατί ήθελα να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό και να αποκομίσω κάτι από αυτό. Στη συνέχεια, μας ανακοινώθηκε ο φορέας της πρακτικής που είναι η Επικοινωνία Α.Ε. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με την διευθύντρια κ. Τζένη Κατσαρή και τον Νεκτάριο Μουρδικούδη, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τις αρμοδιότητες που θα μας ανατεθούν και συνεννοηθήκαμε για τις ώρες της πρακτικής μας, οι οποίες ανέρχονται στις είκοσι ώρες εβδομαδιαίως.
 
Καθ’ όλη την διάρκεια της πρακτικής μας ασχοληθήκαμε με πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, όπως είναι η βιβλιοπαρουσίαση, η απομαγνητοφώνηση, η μετάφραση και επιμέλεια κειμένων. Παρ’ ότι η εργασία μας είναι πολύωρη αποδεικνύεται δημιουργική και θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον με αυτόν τον κλάδο της φιλολογίας, γιατί είναι κάτι που με ευχαριστεί. Επιπλέον, πέρα από το θεωρητικό κομμάτι ενός Εκδοτικού Οίκου, ακολούθησε μία ξενάγηση στο τυπογραφείο, όπου βλέπουμε το βιβλίο στην πιο απλή και ακατέργαστη μορφή του, πώς δηλαδή από ένα κείμενο σε μορφή word ή pdf, καταλήγει να είναι το γνωστό σε εμάς βιβλίο, η διαδικασία δηλαδή που ακολουθείται για να δημιουργηθεί ένα βιβλίο.
 
Τέλος, όσον αφορά το περιβάλλον της πρακτικής μας, συνεργαζόμαστε με ανθρώπους ιδιαίτερα φιλικούς, οι οποίοι μας βοηθάνε και μας δίνουν συμβουλές πάνω σε κάθε εργασία μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.