Γιωργος Καδηρογλου – Ο δημιουργος του ασυνειδητου

Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής έργων του από τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

ΠΟΣΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΩ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ! Τον Γιώργο Καδήρογλου τον είχα μαθητή πριν από τρεις δεκαετίες. Και τώρα, με την ευκαιρία της πρόσφατης έκθεσής του ανακάλυψα έναν δημιουργό στη ζωγραφική και στην ποιητική έκφραση. Έναν δημιουργό με συνείδηση και άποψη. Όταν έχεις έναν μικρό μαθητή πού να νιώθεις τι θησαυρό έχεις …
 
Στο φιλόξενο Οινοποιείο Βουρβουκέλη στα Άβδηρα στις 24 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καδήρογλου με την ευθύνη του Συλλόγου Φίλων του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και την επιμέλεια του Βασίλη Μακέδου Ιστορικού Τέχνης και του Αντώνη Βαρβατσούλια. Δεν είμαι επαΐων στα εικαστικά, ακούω τους ειδικούς και σέβομαι την άποψή τους. Προσωπικά μπορώ να μιλήσω για την τέχνη του λόγου.
 
Για τη ζωγραφική του Γ.Κ. ο Β. Μακέδος γράφει: «Έχοντας παραδοθεί ολοκληρωτικά στη κυριαρχία του ασυνείδητου, ο καλλιτέχνης παράγει μορφές που αν και καμωμένες από ύλη την απαρνούνται, καταφέρνουν να αποδεσμευτούν από αυτήν και τελικά να την ξεπεράσουν, φθάνοντας στο Υπερβατικό. Δημιουργούν με τον τρόπο αυτό μια δική τους πραγματικότητα, μια δική τους άυλη-ύλη απόλυτα συμβατή με τις θεωρητικές και φιλοσοφικές αρχές του δημιουργού τους, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης και συναλλαγής μαζί της. Η Άνοιξη έρχεται ως φυσικό επόμενο όλων αυτών ή ως δημιουργός αιτία τους… σε αυτήν οφείλονται τα πάντα… χάρη σε αυτήν δημιουργήθηκαν. Η Άνιστι Χροιά της Άνοιξης  είναι τελικά τόσο η δημιουργός αιτία όσο και το αποτέλεσμα…».
 
Ο Γιώργος Καδήρογλου, όταν ρωτήθηκε τι θέλει να πει με τα έργα του, απάντησε μεταξύ άλλων  στον Αλέξανδρο Παυλικιάνο [ XanthiTimes.gr] που  ήταν παρών στα εγκαίνια και συζήτησε με τους συντελεστές της έκθεσης, ως εξής: «Ακόμη αναζητώ και εγώ τον λόγω αυτής της δημιουργίας. Έχω επανειλημμένα ψάξει τον τρόπο και την όποια δικαιολογία για να μάθω και εγώ γιατί με τραβά αυτή η ροή της παραγωγής. Δεν έχω ακόμη καταλάβει για ποιο λόγο ζωγραφίζω έτσι. Αυτό που βλέπετε, είναι μιας πραγματικά ασυνείδητης εργασίας. Δεν με αφήνει το συνειδητό να ζωγραφίσω. Μόνο το ασυνείδητο».
 
Ο Αντώνης Βαρβατσούλιας εξάλλου μιλώντας στον Αλέξανδρο Παυλικιάνο ανάμεσα στα άλλα είπε: «Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος πειθαρχημένος, γλυκύτατος. Είναι ένας άνθρωπος που αυτό που βγάζει στην τέχνη του, αυτός είναι. Δεν έχει να κρυφτεί καθόλου και όσο γνωρίζεις την τέχνη του Γιώργου, τόσο μαθαίνεις τον Γιώργο τον ίδιο. Ο Οδυσσέας μας έδωσε το πράσινο φώς. Αυτό που έχω αν πω και το λέω πρώτη φορά σε σένα είναι ότι αυτή η έκθεση, δεν θα μείνει εδώ, θα πάει και αλλού. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για να πάει σε κοντινές πόλεις να φιλοξενηθεί και σε άλλους χώρους, γιατί όπως είπαμε, τα ακατέργαστα διαμάντια που κρύβει η Θρακιώτικη Γη πρέπει σιγά σιγά να βγαίνουμε στην επιφάνεια και ένα από αυτά τα διαμάντια είναι ο Γ. Ο Καδήρογλου».
 
Ολοκληρώνοντας το κείμενό μου για τον Δημιουργό Γιώργο Καδήρογλου, δηλώνω τη συγκίνησή μου για τα ποιήματα και τα άλλα κείμενά του, μερικά από τα οποία συνεκθέτονται δικαίως με τα ζωγραφικά έργα. Παραθέτω ένα ποίημα:
 
Στις χορδές των ραψωδών και στους χρησμούς των στίχων τους, ο χρόνος έκρυψε αλήθειες.

Ποιος κατάφερε μια ακτίνα φωτός να αιχμαλωτίσει; Να δαμάσει το άπειρο και την νύχτα νικητή να στεφανώσει;

Κανείς…

Οι στίχοι και οι νότες στον χρόνο τραγουδάνε με του Χρυσίφοιβου τις ευλογίες ήρθαν να μας ανταμώσουν,

οποίος έδωσε υποταγή στο σκότος, ήρθε ο καιρός την ανταμοιβή του να πάρει.

Όσοι ψιθυριστά μαζί με τον Χρυσίφοιβο χρησμούς τραγουδούσαν, θα δουν την μέρα νικητή και χρυσοστεφανωμένη.
 
Και λίγα σκέψεις / πεζοτράγουδά του:
 
Α
 
Το φθαρτό που ισορροπεί στο αιώνιο του βράχου,
είμαστε όμηροι της γης, όμως εμείς εξουσιάζουμε την στάση ζωής που θα έχουμε πάνω στο αιώνιο που ζούμε έστω και σαν περαστικοί …
 
Β
 
Αυτό που αγαπάμε, έχει μια Ρότα δύσκολη, στον χάρτη αναζητούμε τις συμπληγάδες να συναντήσει και τους κάβους με τα άγρια νερά το σκαρί του να φιλήσει,
είμαστε κριτές των συναισθημάτων μας με αυστηρούς νόμους και την ελαφρότητα δίνουμε όταν ζευγαρώσουν τα χείλη μας στο λιμάνι που κρατάμε τους κάβους της καληνύχτα μας …
Καλό βράδυ εκεί που η γαλήνη συναντά την αγάπη.

 
Σε ευχαριστούμε Γιώργο Καδήρογλου και καλή συνέχεια!
 
Ξάνθη, Νοέμβριος 2018
 
*Ο συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος είναι φιλόλογος και ποιητής.

Ο ζωγράφος και ποιητής Γιώργος Καδήρογλου

Ο Γιώργος Καδήρογλου γεννήθηκε τον Σεπτέμβριου του 1969 στην Ξάνθη. Από πολύ μικρή ηλικία αρχίζει την εντατική του ενασχόληση με τη ζωγραφική. Έχει σπουδάσει διοίκηση οικονομίας και πληροφορική. Μετά τις σπουδές του επιστρέφει στην Ξάνθη όπου ασχολείται με το εμπόριο χρωμάτων, στοιχείο που του δίνει τη δυνατότητα να εντρυφήσει ακόμη περισσότερο στο βασικό συστατικό της ζωγραφικής. Ζει για να εκφράζεται θεωρώντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματωθεί αυτό είναι η ζωγραφική…. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.