Παρουσιαση του βιβλιου-ανθολογιου «Δρομολογιο-Σταση στις λεξεις»

Συμμετέχουν οι θάσιες ποιήτριες Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου και Μαρία-Φιλομήλα Φιλιππίδου

Eίναι υπέροχη η στιγμή όταν ενώνονται οι άνθρωποι…. ακόμα πιο υπέροχο είναι όταν ενώνονται οι σκέψεις 19 ποιητών και γίνονται  βιβλίο!  Έτσι γεννήθηκε ένα βιβλίο-ανθολόγιο πεζού και ποιητικού λόγου, με συγγραφείς απ’ όλη την Ελλάδα, με τίτλο «Δρομολόγιο- Στάση στις λέξεις…» από τις Εκδόσεις Frog, για το οποίο το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θα πλήξει, μιας και ο κάθε συγγραφέας στις σελίδες του, που είναι όλες  στο χρώμα της  ώχρας καταθέτει σε διαφορετικό ύφος την ψυχή του, άλλος με ομοιοκαταληξία, άλλος ελεύθερα, άλλος λιγόλογα, άλλος περιφραστικά,  προσφέρει ο καθένας τα σώψυχά του σε μια πολυποίκιλη βεντάλια εμπνεύσεων, που απλώνεται και προσφέρεται στον αναγνώστη, για να τον ξεκουράσει κι άλλες φορές να τον προβληματίσει.
 
 «Οι φυλακές δεν έχουν πάντα κάγκελα» μας λέει η Γεύση Παπαδοπούλου , «από τα αγκάθια του σκοτώνεται ο καθένας, πρώτιστα» σε άλλη σελίδα μας γράφει η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, «στους δρόμους των άλλων δεν θα βρεις τους δικούς σου δρόμους» συνεχίζει η Τερέζα Καραπετιάν,  «πού πάνε τα όνειρα όταν βαριούνται τους ανθρώπους;» αναρωτιέται η Μαρία Θανοπούλου, έτσι γεμίζουν με αναζητήσεις, άλλες φορές ανάλαφρα, άλλες φορές με πίκρα ή και με αυτοσαρκασμό, και οι 117 σελίδες του καλαίσθητου  «Ανθολογίου», που παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία –
«Ανατόλια»,  σε ένα κοινό γεμάτο από ποιητές αλλά και φίλους της ποιήσεως. Ανάμεσά τους διακρίναμε τον πρόεδρο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού κ. Δημήτριο Μπουκώνη, τον ταμία της Ενώσεως Λογοτεχνών κ. Λευτέρη Μουφτόγλου, τον διακεκριμένο ποιητή Γιάννη Τζανή από τη Θάσο, τον κ. Νεκτάριο Τζαβέλα, τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου Μαλλιάρη κ. Φώτη Κουτσαμπάρη και άλλους.
 
Το βιβλίο προλόγισε η Αθηνά Τσιρίκα, εκπαιδευτικός-συγγραφέας-εικαστικός την εισαγωγή έκανε η πολιτικός επιστήμων- ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου,  και τον συντονισμό είχαν: ο Μάριος Ταβλαρίδης, η Κατερίνα Κατρανίδου, η Αθηνά Τσιρίκα και η Μαρία Θανοπούλου.


Το βιβλίο  γράφουν και υπογράφουν οι συγγραφείς:
Αθανασιάδου Φανή, Δημητρακάκη Χρυσούλα, Δημήτρης Δημητριάδης, Διαμαντοπούλου Ανδρομάχη, Ευκαρπίδης Κωνσταντίνος, Ζανιδάκη Άννα, Θανοπούλου Μαρία, Καλλέργης Κώστας, Καραπετιάν Τερέζα, Κουτμηρίδου Όλγα,  Μαρμαρίδου Ελίνα, Μπαλαλή Ειρήνη, Μπατσαλή Αντωνία, Παντελίδου Έφη, Παπαδοπούλου Γεύση, Παπαδημητρίου Λέλα, Ποπκιώση Μαρία, Ταβλαρίδης Μάριος, Τέρτση Ντίνα, Τσιρίκα Αθηνά, Φιλιππίδου Μαρία-Φιλομήλα και η ποιήτρια Χριστιάνα Κουτρίδου.

Για περισσότερες απορίες δεν έχετε παρά να το διαβάσετε.  Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν στις σελίδες του άνθρωποι που για πρώτη φορά δηλώνουν το ποιητικό παρόν τους, όπως η Γεύση Παπαδοπούλου, αλλά και η νεότερη Μαρία- Φιλομήλα  Φιλιππίδου, της οποίας είναι και το ποίημα που ακολουθεί. 
 

Νέα Ζωή
 
Λίγα τα χρόνια πάνω σας, μα κάτι έχει αλλάξει
Πλέον δεν υποτάσσεστε, δεν μπαίνετε σε τάξη.
Λουλούδια που μόλις άνθησαν σ’ ένα κομμάτι χώμα
Αλοίμονο αν νοιώθετε μικρά παιδιά ακόμα
 
Μίσχοι στο καταχείμωνο που τους τσακίζει αέρας
Σώματα που πια δεν δέχεστε το χάδι της μητέρας
Η αλλαγή ολοφάνερη μέσα σε λίγο χρόνο
Κι ενός εφήβου η ματιά κρύβει χαρά ή πόνο;
 
Είστε σ’αυτό το στάδιο που ξεχνάτε τους μύθους
Και όλο καταπιάνεστε με κλάματα και στίχους.
Στίχους που σαν παιδί κι εγώ ζωγράφιζα σε τοίχους για να μην πάνε χαμένοι
Γιατί οι μήνες φεύγουνε ο χρόνος δεν περιμένει.
 
Ο στίχος που θα υμνήσετε, φύλακας άγγελός σας
Σκιά πίσω απ’ τις πράξεις σας και φίλος στο πλευρό σας.
Αφήστε τον χρόνο για γιατρό, να διώξει αυτός τον πόνο
Να βγάλει τα εμπόδια απ’τον δικό σας δρόμο.
 
Κρατήστε βαθιά στη μνήμη σας στιγμές χαράς και ζήστε
Με νέα κι άφθαρτη καρδιά σε νέα ζωή προχωρήστε
Κι για στιγμές που πόνεσαν σώμα, μυαλό και αισθήσεις
Και την ψυχή σας κλόνισαν, μην αφήσετε αναμνήσεις.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στο περί ου ο λόγος «Ανθολόγιο» ανθολογούνται δύο γνωστές θάσιες ποιήτριες, η πολύ γνωστή μας Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου και η Μαρία-Φιλομήλα Φιλιππίδου, η κόρη της.

Καλοτάξιδο!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.