1ο Πανελληνιο Συνεδριο για την ιστορια του καπνου: Μια πολλαπλως πολυτιμη διοργανωση

Όπως το αναμέναμε, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ιστορία Καπνού με τίτλο «Ο καπνός στην Ιστορία- οικονομικές, κοινωνικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις» στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, κυρίως ως προς τον βασικό στόχο αυτού, που δεν ήταν άλλος από το να θέσει ένα πρώτο «λιθαράκι» για την αξιοποίηση πλέον της καπνικής παράδοσης και ιστορίας της περιοχής μας και κυρίως της Καβάλας.
 
Ένα συνέδριο που υπηρέτησε στον μέγιστο βαθμό την ουσία των συνεδρίων, ήτοι την κατάθεση επιστημονικού και όχι μόνο υλικού που να αποδεικνύει την βασική του παραδοχή, στην προκειμένη περίπτωση την αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχει η ιστορία αυτή στην περιοχή μας και την οποία οι αρχές, οι φορείς και πρωτίστως εμείς οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
 
Ένα επιστημονικό συνέδριο το οποίο, όπως γράφτηκε αντανακλά την επιστημονική του αίγλη σε όλον τον κόσμο, μιας και πρόκειται για τις ελάχιστες διοργανώσεις επί του θέματος του καπνού που πραγματοποιούνται ακόμα και σήμερα, που φιλοξένησε περισσότερες από 48 εισηγήσεις και περισσότερους από 70 εισηγητές από 30 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
 
Με πλήθος εκπροσώπων του επιστημονικού κόσμου, του ΔΠΘ, και όχι μόνο, καθώς και εκπροσώπων πολιτικών, επιστημονικών και οικονομικών φορέων καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου που έδωσε το «παρών» στην έναρξη του.
 
Για να επισημάνει μεταξύ άλλων πως «η  Καβάλα παραμένει μια δυναμική πόλη με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Μία πόλη που παρά την συρρίκνωση της καπνικής οικονομίας, η πόλη μπορεί να λάβει χρήσιμα διδάγματα και να προχωρήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης» όπως εξήγησε.
 
«Η ανάπτυξη της παραγωγικής δυναμικότητας του λιμανιού μέσω των σημαντικών επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει καθώς και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας θα βελτιώσει τη θέση της Καβάλας, τοποθετώντας την ξανά με αξιώσεις στον διεθνή εμπορικό χάρτη» ανέφερε η ίδια για να υπογραμμίσει επίσης πως «η Καβάλα και συνολικά η Μακεδονία και η Θράκη έχουν σημαίνουσα θέση στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης».
 
Μία εξαιρετική από κάθε άποψη διοργάνωση, εντός και εκτός των ορίων της αιθούσης που έλαβε χώρα, καθότι και οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, με πιο εξέχουσα, κατά την άποψή μας στιγμή, την εξαιρετική παρουσίαση της ιστορίας του τελευταίου Εβραίου καπνεμπόρου της Καβάλας, Σαμπετάει Τσιμίνο από τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ Άγγελο Παληκίδη, αλλά και την «παρέμβαση» του γιου του Αβραάμ Μπεναρόγια που με βιντεοσκοπημένο μήνυμα  μίλησε από το Ισραήλ, και στα ελληνικά, για τον πατέρα του.
 
Μία εξαιρετική στο σύνολό της διοργάνωση για την οποία οφείλουμε τουλάχιστον τα συγχαρητήρια στο σύνολο των συντελεστών της, όπως βεβαίως αντίστοιχα οφείλουμε ως κοινωνία, ευρύτερα, και κυρίως οι αρχές να αξιοποιήσουν τα όσα αυτό προσέφερε και κυρίως τα ερεθίσματα για την πολύτιμη αυτή παράδοση του τόπου μας. 
 
Υ.Γ.: Η φωτογραφία είναι του κ. Ιωάννη Βυζίκα, προέδρου του  Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού της Καβάλας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.