H αντιπολεμικη μπαλαντα «Imagine» του John Lennon γινεται εικονογραφημενο βιβλιο

H δύναμη του βιβλίου προέρχεται από την απλότητά του, τους λιτούς στίχους και την τεράστια αλήθεια τους

Ο John Lennon αφού είχε πρώτα κατακτήσει τον κόσμο με την ταξιδιάρικη φωνή του και τα ξεσηκωτικά του αντιπολεμικά τραγούδια έσβησε σαν σήμερα το 1980 σε ηλικία μόλις 40 ετών. Η ζωή τον έκανε μοναδικό, ο θάνατος τον έκανε θρύλο. Σύμβολο της βαθιάς αλλαγής της κουλτούρας της δυτικής κοινωνίας στη δεκαετία του ’60 με τραγούδια που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων, με πρώτο και καλύτερο το Imagine, ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της εκατονταετίας.
 
H αντιπολεμική μπαλάντα Imagine του John Lennon ηχογραφήθηκε το 1971 στο προσωπικό του studio Τίτενχερστ Παρκ του Λονδίνου με την τελική παραγωγή να ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη. Το τραγούδι, συμπεριλήφθηκε στον ομότιτλο δίσκο που ήταν και το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του John Lennon μετά τη διάλυση των Beatles σε συμπαραγωγή John Lennon, Yoko Ono Lennon και Phil Spector.
 
«Είναι το δικό μου Κομμουνιστικό Μανιφέστο», είχε δηλώσει κάποτε ο Lennon αφού οι στίχοι κάνουν έκκληση στον ακροατή να φανταστεί ένα ουτοπικό μέλλον με ένα κόσμο εν ειρήνη, χωρίς τα εμπόδια των συνόρων, της θρησκείας και των εθνοτήτων. Το περιοδικό Rolling Stone είχε περιγράψει τους στίχους ως «22 γραμμές γλυκιάς και απλά ειπωμένης πίστης στη δύναμη ενός κόσμου, ενωμένου με σκοπό να επισκευάσει και να αλλάξει τον εαυτό του», κατατάσσοντάς το στην 3η θέση στη λίστα του Καταλόγου με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών.
 
Το τραγούδι, κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971 και μέχρι και σήμερα αποτελεί το απόλυτο αριστούργημα του John Lennon, αφού ταυτίστηκε με την αντιπολεμική ιδέα, ενέπνευσε πολλούς και άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πουληθεί πάνω από 1,6 εκατομμύρια αντίτυπα του τραγουδιού, ενώ μετά τη δολοφονία του στις 8 Δεκεμβρίου 1980, έφτασε και στο νούμερο 1 των charts. Οι Queen εκείνη την ημέρα τραγουδούσαν το Imagine, αποτίοντας φόρο τιμής στον διάσημο δημιουργό του ενώ το 1985, σε ένα σημείο του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης τοποθετήθηκε, στη μνήμη του Lennon, ένα μωσαϊκό με την επιγραφή Imagine. 

Εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο “Imagine”

H εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά του Imagine του John Lenon, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μίνωας, με πρόλογο της Yoko Ono Lennon, εικονογράφηση του Jean Jullien και μετάφραση του ταλαντούχου Φοίβου Δεληβοριά.
 
Το βιβλίο του Jean Jullien “Imagine” είναι ένα παραπλανητικά απλό αλλά πολύ παρακινητικό παιδικό βιβλίο. Παίρνει τους στίχους του γνωστού τραγουδιού του John Lennon με μοτίβο μια ιστορία για ένα ειρηνικό περιστέρι που περιπλανάται σε όλο τον κόσμο και διαδίδει το ειρηνικό του μήνυμα.
 
Όπως και το τραγούδι του Lennon, η δύναμη του βιβλίου προέρχεται από την απλότητά του, τους λιτούς στίχους και την τεράστια αλήθεια τους. O Jullien σε μια από τις ωραιότερες απεικονίσεις, δημιουργεί για πρωταγωνιστή ένα περιστέρι – σύμβολο ειρήνης που γίνεται ο διαβιβαστής αυτού του σημαντικού για τον κόσμο μηνύματος ρίχνοντας ένα κλαδί ελιάς – ένα παραδοσιακό σύμβολο της ειρήνης, στους φτερωτούς του φίλους, ακόμα και εκείνους με διαφορετικά χρώματα στα φτερά, και σχήματα στα ράμφη.
 
Σε μια από τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, βλέπουμε τον ήρωά μας κουρασμένο πάνω σε ένα κλαδί ενός δέντρου. Εμπνευσμένοι από τις ενέργειές του, τα άλλα πουλιά αναλαμβάνουν πλέον εκείνα το ρόλο του, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεχίζουν το έργο του υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας, της ομόνοιας, της ειρήνης και τελικά της απόλυτης ευτυχίας.
 
Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, με έναν ανώνυμο, αξιαγάπητο ήρωα, μπορώ να φανταστώ ότι πολλά παιδιά θα χαρούν να δώσουν στο περιστέρι ένα όνομα. Όπως η Yoko Ono γράφει στον πρόλογο της: «Σήμερα, χρειαζόμαστε ειρήνη περισσότερο από ποτέ, έτσι νομίζω ότι τα λόγια του [John Lennon] εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά». Πόσο αληθινό …
 
Σε κάθε σελίδα έχουμε τους στίχους του θρυλικού τραγουδιού στα αγγλικά αλλά και μεταφρασμένα στα ελληνικά. Ένα πραγματικά συγκινητικό βιβλίο που εκδίδεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία. Ένα όμορφο δώρο για τους μικρούς φίλους που σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να τους εμπνεύσουμε την αξία της ειρήνης ενάντια σε πρακτικές μισαλλοδοξίας, κοινωνικών, φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων.
 

Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
με ειρήνη να ζουν.
Μπορείς να πεις πως είμ’ ονειροπόλος
Δεν είμαι όμως ο μοναδικός

 
Πηγή: www.elculture.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.