Αλλαζει το καθεστως οικογενειακων γιατρων με το νεο ετος

Στρατής Πλωμαρίτης «Εμείς επιμένουμε και θέλουμε να στήσουμε αυτό το σύστημα»

Υπάρχει διάχυτος προβληματισμός από πολλούς συμπολίτες μας, σχετικά με το καθεστώς που ισχύει γύρω από τους οικογενειακούς γιατρούς .Θέλοντας να λύσει τυχόν απορίες και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές ο διοικητής κ. Στρατής Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης Υγειονομικής κατ’ αρχάς ξεκαθάρισε πως πρόκειται για γιατρούς ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, καθώς και Παιδίατρους, οι οποίοι εργάζονται στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) Κομοτηνής ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
 
«Πιθανόν οι διαθεσιμότητες του συστήματος να μην ικανοποιούν όλο τον πληθυσμό της Κομοτηνής» σημείωσε, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στη μη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού ιατρών προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες δύο ΤΟΜΥ στην πόλη, όπως είχε εξ αρχής προγραμματισθεί. «Στερεύουμε από γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Πολλοί έχουν φύγει, ενώ στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. Εμείς επιμένουμε και θέλουμε να στήσουμε αυτό το σύστημα», είπε, πληροφορώντας, πως πρόκειται να ακολουθήσει και τρίτη προκήρυξη.
 

Μεγάλο ρόλο, σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη, παίζει και το γεγονός πως πολλοί ιατροί που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δέχονται να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ εξ ου δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται στις λίστες οικογενειακών γιατρών. Βάσει αυτών των δεδομένων, με το νέο έτος δεν θα εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα, δεν θα είναι, δηλαδή, απαραίτητο το παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό.
 
«Ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι μία ιδιοτροπία της πολιτείας και του συστήματος υγείας και δεν πρόκειται για μία απλή εγγραφή σε λίστα. Προσφέρει πολλά οφέλη, αφού είναι υποχρεωμένος να τηρεί τον φάκελο του ασθενή και να τον ενημερώνει. Έτσι, αν ο ασθενής βρεθεί σε κάποια άλλη περιοχή και χρειαστεί βοήθεια για κάποιο πρόβλημα υγείας, ένας άλλος γιατρός θα μπορεί να ελέγξει το ιστορικό του, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ του», κατέληξε ο κ. Πλωμαρίτης, θέλοντας να αναδείξει τα οφέλη του θεσμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.