Στην Κομοτηνη 54 φοιτητες της Νομικης του ΑΠΘ

Γνώρισαν την λειτουργία της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης και του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 54 φοιτητές του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών όσο και για τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής.
 
Οι φοιτητές συνοδεύονταν από τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Γεώργιου Νούσκαλη στην επίσκεψή τους στην Κομοτηνή, επιλέγοντας, παρά την πληθώρα δυνατοτήτων που υπάρχουν στη συμπρωτεύουσα, να επισκεφτούν την Κομοτηνή, θέλοντας να γνωρίσουν την δουλειά που γίνεται στην περιοχή μας. 

Επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής 

Την πρώτη μέρα επισκέφτηκαν το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, όπου ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή κ. Θεοχάρη Σταυρόπουλο και τον αναπληρωτή Διευθυντή κ. Αθανάσιο Σκιαμπάνη, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων.
 
Έτσι μεταξύ άλλων ενημερώθηκαν για τον θεσμό των αδειών, για την απόλυση υπό όρων (αποφυλάκιση), νομική βοήθεια που παρέχεται σε οικονομικά αδύναμους κρατούμενους, για την πρόωρη απόλυση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για το εκλογικό δικαίωμα των κρατουμένων, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα για την έκτιση της ποινής.
 

Επίσης ενημερώθηκαν για την εισαγγελική εποπτεία που ασκείται στο Κ.Κ. από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, μιας και ο εισαγγελέας του τόπου όπου βρίσκεται το Κατάστημα, (εισαγγελέας επόπτης) έχει αρμοδιότητα να εποπτεύει τις συνθήκες εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων και τη νομιμότητα έκτισης της ποινής του εγκλεισμού στην φυλακή.
 
Επίσης ενημερώθηκαν για το δικαίωμα των επισκέψεων, των κρατουμένων στην εργασία, τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, την θεραπεία-απεξάρτηση από ναρκωτικά και το δικαίωμα των κρατουμένων στη θρησκευτική ελευθερία.
 
Τέλος έμαθαν για τα μεροκάματα, τις μεταγωγές των κρατουμένων και τον πειθαρχικό έλεγχο των κρατουμένων (παραπτώματα και ποινές) και το πειθαρχικό συμβούλιο. 

Γνωριμία με το ρόλο του εισαγγελέα 

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των φοιτητών στα δικαστήρια Κομοτηνής, όπου φιλοξενήθηκαν μετά από σχετική άδεια στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θράκης.
 
Εκεί έγινε αναλυτική ενημέρωση από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη, σε θέματα που αφορούν τη λειτουργική αρμοδιότητα του εισαγγελέα και την αστυνομική προανάκριση.
 
Ειδική μνεία έγινε για τα θέματα ανηλίκων, όπως το στάδιο της πρόληψης, της εγκληματικότητας, τους παραβατικούς ανηλίκους αλλά και για το θέμα της προστασίας των κακοποιημένων ανηλίκων.
 
Στην παρουσίαση συμμετείχαν από την πλευρά της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής η κ. Χριστίνα Σιμάκη, η κ. Χαρά Τσάκατου, και η κ. Άννα Πετρίδου.
 
Στους φοιτητές μοιράστηκαν φυλλάδια που περιλαμβάνουν υποδείγματα εισαγγελικών διατάξεων, αποφάσεις, βουλεύματα, ώστε να αντιληφθούν το ρόλο του εισαγγελέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.