Ξεκινα ο Ερανος της Αγαπης απο τη Μητροπολη Μαρωνειας και Κομοτηνης

Θα πραγματοποιηθεί στις Ενορίες της υπαίθρου την Κυριακή 9η Δεκεμβρίου και στις Ενορίες της Κομοτηνής την 10η, 11η, 12η Δεκεμβρίου

Ξεκινά την Κυριακή, και συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα, ο έρανος της Αγάπης που πραγματοποιεί η Μητρόπολή Μαρωνείας και Κομοτηνής κάθε χρόνο, για την ενίσχυση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της, μέσω του οποίου διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικό χρηματικό ποσό για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών συνανθρώπων μας που ολοένα και περισσότεροι φτάνουν στην πόρτα της Εκκλησίας ζητώντας υποστήριξη.
 
Βέβαια η στήριξη γίνεται μέσω πολλών τρόπων στην περιοχή μας όλο το χρόνο, με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα να υπενθυμίζει πως και φέτος η εκκλησία στη Θράκη, με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καταθέτει όλη τη χρονιά τα επιδόματα των τρίτεκνων οικογενειών, με τα επιδόματα για το Δεκέμβριο να έχουν ήδη διανεμηθεί στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
 
Αυτό έγινε πριν τις γιορτές, ώστε να προσφέρουν ανακούφιση στις οικογένειες των τριτέκνων, με τον Σεβασμιώτατο να εύχεται να πιάσουν τόπο για το καλό των παιδιών και των οικογενειών.
 
Φέτος επίσης σε συνεργασία που έχει η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μοιράζονται κάθε μήνα 150 δέματα, μαζί με ακόμα 50 δέματα σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, και έτσι σχεδόν 200 δέματα δίνονται κάθε μήνα στους έχοντες ανάγκη στην περιοχή μας.
 
Με την έλευση των εορτών βέβαια, όλες οι ενορίες, και το γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως ετοιμάζουν τα δέματά τους που θα δοθούν τις παραμονές, ώστε να μην υπάρξει σπίτι που να μην έχει ότι χρειάζεται για να γιορτάσει όμορφα.
 
Τα δέματα αυτά καλύπτονται από τις εισφορές των πιστών, για αυτό και θα γίνει ο έρανος Αγάπης στην ύπαιθρο την Κυριακή 9η Δεκεμβρίου και στις Ενορίες της πόλης την 10η, 11η, 12η Δεκεμβρίου.
 
Με αυτά τα έσοδα καλύπτονται και τα δέματα αλλά και διάφορες ανάγκες των κατοίκων της Ροδόπης, ενώ υπάρχουν και φορές που όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, τις οποίες καλύπτουν με έκτακτους δίσκους, όπως έγινε για συμπολίτες μας που έχασαν την περιουσία τους λόγω πυρκαγιάς. 

«Για να “αγαπήσωμεν αλλήλους” και να καταστήσομε αυτήν την ουράνια αγάπη παρηγοριά και βάλσαμο σε όσους δυστυχούν» 

Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος για το ίδιο θέμα εξέδωσε και εγκύκλιο στην οποία αναφέρει τα εξής:
 
«Αδελφοί μου αγαπητοί,
 
Καθώς προετοιμαζόμαστε και εφέτος να αναζητήσομε το Θείον βρέφος και να Το προσκυνήσομε στην «πενιχρά φάτνη» της κενωτικής αγάπης και της άκρας συγκατάβασής Του, μέσα στο βηθλεεμικό σπήλαιο που ένωσε τον ουρανό με τη γη, φέρνομε στη σκέψη μας εκείνους τους σοφούς άνδρες που ήλθαν «εξ ανατολών» με τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Να βρουν τον σαρκωθέντα Θεόν και να Του αποδώσουν την τιμή και την προσκύνηση που αρμόζει στη δόξα και τη μεγαλωσύνη Του. Και για να επιτύχουν το σκοπό αυτό, δεν υπολόγισαν κόπους ή θυσίες, αλλά διένυσαν μεγάλες, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, αποστάσεις και δεν απόκαμαν στη αναζήτησή τους, μέχρι που τελικά αξιώθηκαν να είναι από τους πρώτους αληθινούς προσκυνητές του ενανθρωπήσαντος Λόγου του Θεού.
 
Υπάρχει μια λεπτομέρεια στην Προσκύνηση αυτή των Μάγων, στην οποία ίσως δεν έχομε εμβαθύνει όσο θα έπρεπε, αλλά πάντοτε αναφερόμαστε σε αυτήν ως κάτι το αυτονόητο. Πρόκειται για τα δώρα που οι τρεις άνδρες πρόσφεραν στον Χριστό. Χρυσό, λιβάνι και σμύρνα, αντιπροσωπευτικά είδη από τα πιο πολύτιμα της εποχής εκείνης. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: είχε ο Θεός ανάγκη από τα δώρα αυτά; Εκείνος δεν είναι ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, από τον Οποίο προέρχονται και στον Οποίο ανήκουν τα πάντα; Και όμως, αυτή η πραγματικότητα δεν εμπόδισε τους τρεις Μάγους να Του φέρουν ως δώρο ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη διάθεσή τους. Διότι με τον τρόπο αυτό ήθελαν να εκδηλώσουν έμπρακτα την αγάπη, την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον τεχθέντα Βασιλέα. Προσφέροντας σε Εκείνον ό,τι πιο σημαντικό και σπουδαίο διέθεταν από τα δικά Του πράγματα.
 
Κάπως έτσι, αδελφοί μου, κινείται μέσα στους αιώνες και η Αγία μας Εκκλησία. Βλέποντας, κατά την εντολή Του, τον Χριστό στα πρόσωπα των «μικρών και ελαχίστων» αδελφών, και μάλιστα εκείνων που είναι εμπερίστατοι και ταλανίζονται από αδήριτες ανάγκες και σοβαρά προβλήματα, αναζητά και συγκεντρώνει τα αγαθά του Θεού, για να τα προσφέρει σε αυτούς που τα χρειάζονται. Και η Εκκλησία δεν είναι έννοια αφηρημένη, αλλά είμαστε όλοι εμείς που συναποτελούμε ένα Σώμα με Κεφαλή τον Χριστό. Όλοι εμείς, σύσσωμοι, σύμψυχοι και ομόψυχοι, παρατείνομε στους αιώνες τη μαρτυρία του Χριστού στον κόσμο. Και γινόμαστε παράκλητοι και παρηγορητές όσων ταλαιπωρούνται από τα ακανθώδη ζητήματα του βίου. Για τους λόγους αυτούς, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια οι πιστοί καθιέρωσαν, με την καθοδήγηση και την εγγύηση της Εκκλησίας, τη συλλογή αγαθών για την ανακούφιση των ασθενέστερων αδελφών. Οι λογίες και οι έρανοι ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντοτε έμπρακτη και δυνατή έκφραση αγάπης και αλληλεγγύης των μελών της Εκκλησίας μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής.
 
Με τον «Έρανο της Αγάπης», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η ετήσια συνδρομή όλων μας στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας μας, νοηματοδοτούμε την αγαπητική οντολογική συνύπαρξή μας μέσα στο Σώμα του Χριστού. Με τον «Έρανο της Αγάπης», στον οποίο ο καθένας από εμάς καλείται να συνεισφέρει όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του, ακόμη και από το υστέρημά του πολλές φορές, ανταποκρινόμαστε στην προτροπή της Αγίας Του Εκκλησίας, για να «αγαπήσωμεν αλλήλους» και να καταστήσομε αυτήν την ουράνια αγάπη παρηγοριά και βάλσαμο σε όσους δυστυχούν.
 
Ως Ιερά Μητρόπολις αγωνιζόμαστε να εφαρμόζομε αυτήν την εντολή του Θεού και γι’ αυτό προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη. Στην προσπάθειά μας αυτή, θέλομε να έχομε μαζί μας όλα τα ευλογημένα παιδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε ως ένα σώμα και ένα πνεύμα να προσφέρομε στον Χριστό, δια των αδελφών Του και αδελφών μας, τα δώρα της αγάπης μας.
 
Με τις συγκινητικές εισφορές των ανθρώπων του τόπου μας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους για όλους καιρούς, η Ιερά Μητρόπολή μας, δια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της, διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικό χρηματικό ποσό για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών συνανθρώπων μας που ολοένα και περισσότεροι φτάνουν στην πόρτα της Εκκλησίας μας ζητώντας υποστήριξη.
 
Είμαστε βέβαιοι ότι και εφέτος θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ότι και εφέτος θα γίνετε αρωγοί στο δύσκολο έργο της Φιλανθρωπικής Διακονίας της Μητροπόλεώς μας, για να μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να ανταποκρινόμαστε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που ζητούν να καλυφθούν από τα φιλανθρωπικά μας αισθήματα. Καθορίσαμε ο καθιερωμένος Έρανος της Αγάπης να πραγματοποιηθεί στις Ενορίες της υπαίθρου της Μητροπόλεώς μας την Κυριακή 9η Δεκεμβρίου και στις Ενορίες της πόλεως την 10η, 11η, 12η Δεκεμβρίου 2018. Έχουμε την επίγνωση ότι η προσφορά σας και εφέτος θα είναι από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμά σας. Τελικά όμως αυτό είναι που έχει αξία. Να δίδομε ό,τι μπορούμε, καλύτερα να δινόμαστε όσο μπορούμε, να μεταγγίζομε το ίδιο το αίμα μας, για να ανακουφίζομε τα σωματικά και ψυχικά τραύματα των αδελφών μας.
 
Εκ των προτέρων Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό που είσθε και για αυτό που προσφέρετε στην Τοπική μας Εκκλησία, όποτε σας ζητηθεί. Σας ευχόμασθε καλό υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής, καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
 

Επί δε τούτοις διατελούμεν      
                                                  
 Μετ’ ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.