Η ζωη και το εργο του John Coltaire σε μια μοναδικη εκθεση στην «Μαρμελαδα»

Ένας θρύλος της μουσικής πηγή έμπνευσης τριών σύγχρονων καλλιτεχνών - Θα φιλοξενηθούν έργα των εικαστικών Κωνσταντίνου Παυλίδη, Σίας Κούτλη και Νίκου Σαββίδη με μουσική υπόκρουση το ακυκλοφόρητο άλμπουμ το Coltrane ΄΄Both directions at once΄΄

Για όσους αναζητούν το διαφορετικό στην πόλη της Κομοτηνής, η σημερινή βραδιά εμπεριέχει μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, αφιερωμένη στον μεγάλο σαξοφωνίστα John Coltrane.
 
Ο John William Coltrane, αποτέλεσε έναν εκ των σημαντικότερων τζαζ συνθετών και σαξοφωνιστών του 20ου αιώνα, ενώ το έργο του σημάδεψε την αφροαμερικανική μουσική παράδοση.
 
Φέτος 51 χρόνια μετά το θάνατό του, οι φίλοι της σύγχρονης τζαζ σκηνής είχαν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους το «χαμένο» άλμπουμ του John Coltrane, που κυκλοφόρησε από την εταιρεία “Impulse” , δίνοντάς τους την συναρπαστική ευκαιρία να απολαύσουν ακυκλοφόρητα τραγούδια ενός συνθέτη που στο σύντομο πέρασμά του από τη μουσική σκηνή κατάφερε να αφήσει πίσω του μία μακρά λίστα δισκογραφίας, που αριθμεί περισσότερες από 50 ηχογραφήσεις.
 
Το άλμπουμ ''Both Directions at once'' του 1963, έχει ήδη χαρακτηριστεί από τους γνώστες του είδους ως «η πιο συναρπαστική τζαζ κυκλοφορία της χρονιάς» και η Κομοτηνή θα έχει την ευκαιρία να το απολαύσει σήμερα, Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου στην «Μαρμελάδα Wine Bar», όπου θα ακούγεται, στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφικού υλικού, Video art και έργων τέχνης από τρεις εικαστικούς καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και της περιοχής μας, που εμπνεύστηκαν από τον John Coltrane.
 
Συγκεκριμένα τα έργα των Κωνσταντίνου Παυλίδη, Σίας Κούτλη και Νίκου Σαββίδη θα κοσμήσουν τον χώρο της Μαρμελάδας στο πλαίσιο του 3ο “Wine & Jazz Festival” που σήμερα τιμά τον μεγάλο σαξοφωνίστα.
 
Ας γνωρίσουμε όμως τον John Coltrane, μέσα από τα γραφόμενα του ιδιοκτήτη της «Μαρμελάδας» Γιώργου Αϋφαντή… 

Έτσι γίνονταν οι θρύλοι… 

Ένας θρύλος της μουσικής, τις τελευταίες δεκαετίες , γεννιέται από δισκογραφικές εταιρίες με μοναδικό σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση. Συνέπεια αυτού είναι η έλλειψη θρύλων – προτύπων στη σημερινή εποχή για όλους εμάς που έχουμε την ανάγκη για αναζήτηση, αντιγραφή και κατά επέκταση δημιουργία φιλοσοφιών ζωής και τρόπων συμπεριφοράς. Η εποχή του Coltrane δεν είχε βιομηχανίες μουσικής, μάνατζερς κτλ . Ήταν οι μουσικοί, οι ιδιοκτήτες κλαμπ, τα στούντιο ηχογραφήσεων και φυσικά ο κόσμος που διαμόρφωναν το κατεστημένο. Έτσι γίνονταν οι θρύλοι. 
 
Η μουσική του Coltrane ήταν διαφορετική. Μπορεί να ασπάστηκε την Bebop και την hard Bop της εποχής του (50's,60's), όμως η χροιά του τενόρο σαξοφώνου του, μπορεί να αναγνωριστεί μέχρι και σήμερα όπως η φωνή ενός γνωστού τραγουδιστή.
 
Ο John Coltrane δεν είχε όρια και κανόνες. Η μουσική του έβγαινε μέσα από την εσωτερική του ανάγκη να εκφραστεί. Οι συνεργασίες του με τα μεγαθήρια της τζαζ δεν ήταν τυχαίες. Από τον Duke Ellignton και τον Dizzy Gillespie έως τον Miles Davis και τον Thelonious Monk … μέσα σε αυτά τα ονόματα ξεχώριζε, και είναι δύσκολο να λάμπεις μέσα σε τέτοια αστέρια. 
 
Τα έργα του βγήκαν μέσα από μελέτη, εκτός της μουσικής, της φιλοσοφίας και της φυσικής. Λάτρεις του Albert Einstein κατόρθωσε να δημιουργήσει μελέτες που λίγο απείχαν από την κβαντική θεωρία του. 
 
Όλα αυτά θα προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Παρασκευή στο Μαρμελάδα Wine bar. Μία έκθεση που θα περιλαμβάνει πολλά είδη τέχνης. Φωτογραφικό υλικό παράλληλα με την βιογραφία του καλλιτέχνη. Ένα βίντεο art βασισμένο στη σχέση του με την επιστήμη. Και βέβαια ελεύθερη τέχνη εμπνευσμένη από τον ίδιο, με έξι εικαστικά έργα των Κωνσταντίνου Παυλίδη, Σία Κούτλη και Νίκου Σαββίδη, που έγιναν αποκλειστικά για την έκθεση. 
 
Τέλος στο πικάπ της «Μαρμελάδας» θα παίξει το, μέχρι πρότινος, ακυκλοφόρητο άλμπουμ του,  του 1963 ''Both directions at once'' με τη μοναδική ποιότητα του βινυλίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.