Μια επιστημονικη προσεγγιση του χορου και της αναψυχης απο το ΔΠΘ

Παρουσιάστηκε σε φοιτητές του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος ΤΕΦΑΑ

Στο χώρο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε εχθές η υποδοχή πρωτοετών φοιτητών του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός».
 
Κατά τη διάρκειά του, όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το τμήμα, την πόλη καθώς επίσης τους υπεύθυνους των ειδικεύσεων και τους διδάσκοντες που ανέδειξαν τη μοναδικότητα του προγράμματος στον ελλαδικό χώρο. 
 
Ο λόγος για ένα πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών που προσεγγίζει την ιστορία του χορού, την αισθητική, τη σχέση μουσικής και κίνησης, το χορό και εκπαίδευση, την οργάνωση εκδηλώσεων, τη σκηνική παρουσίαση και πολλά ακόμα ζητήματα που άπτονται της αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τον απόφοιτο με την αγορά εργασίας και ανοίγει νέους ερευνητικούς δρόμους. 

Γεώργιος Κώστα «Ξεκινάμε δειλά αλλά με αισιοδοξία» 

Ο υπεύθυνος του μεταπτυχιακού, καθηγητής κ. Γεώργιος Κώστα μίλησε για ένα ιδιαίτερα «καινοτόμο» μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αφού για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα ο αθλητικός τουρισμός, η αναψυχή και η οργάνωση δρώμενων εισάγονται ως επιστημονικά αντικείμενα. Ο ίδιος μάλιστα ευελπιστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα, εισάγοντας μαθήματα και σε άλλες γλώσσες, προκειμένου να προσελκύσει άτομα από όλη την Ευρώπη.
 
 «Θεωρώ ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κομοτηνή μπορούν να στηρίξουν τέτοιου είδους μεταπτυχιακά. Ξεκινάμε δειλά αλλά με αισιοδοξία», συμπλήρωσε για να πληροφορήσει πως οι 40 συνολικά φοιτητές που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το εν λόγω μεταπτυχιακό έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και προέρχονται από πολλές σχολές, όπως Νομική, Οικονομικό, Δασολογία, Παιδαγωγικά, Δημοσιογραφία και φυσικά ΤΕΦΑΑ. 

Δημήτρης Γουλιμάρης «Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και χρειάζεται η απαραίτητη επιστημονική γνώση» 

Οι σπουδές με αντικείμενο τον χορό έχουν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά για τον ελλαδικό χώρο και αυτό εκτιμήθηκε από τους φοιτητές με τον αριθμό αιτήσεων να ξεπερνά κάθε προσδοκία, παρατήρησε με ιδιαίτερη χαρά ο κ. Δημήτρης Γουλιμάρης.
 
Αν και ο περισσότερος κόσμος τον έχουν στο μυαλό τους μόνο ως ένα μέσο ψυχαγωγίας ο αναπληρωτής καθηγητής τόνισε πως πρόκειται για ένα «πολυδιάστατο αντικείμενο» με αμέτρητες πτυχές και πολλά οφέλη σε όσους καταπιάνονται με αυτόν.
 
Φυσικά πέραν από τη μετάδοση γνώσεων, βασικό ζητούμενο για τον ίδιο πάντα θα παραμένει η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας «καλώς ή κακώς τα πράγματα οδεύουν προς εξειδίκευση. Η εποχή που όλοι ασχολούνταν με τα πάντα είναι παρελθόν. Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και χρειάζεται η απαραίτητη επιστημονική γνώση». 

Ακούραστοι φοιτητές δεν σταματούν να εκπαιδεύονται ποτέ 

Έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ το 2005 ο κ. Άγγελος Σταμάτης που πλέον απασχολείται ως χοροδιδάσκαλος εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να ενταχθεί στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός».
 
«Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα μου το να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Είναι σημαντικό, όταν κάποιος διδάσκει οτιδήποτε σχετικό με την φυσική αγωγή, να είναι και καλός γνώστης, γιατί καθημερινά έχουμε να κάνουμε με την υγεία και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών», υπογράμμισε, θέλοντας να αναδείξει τη μεγάλη ευθύνη που καλείται να φέρει εις  πέρας.
 
Ακούραστος και ο εκπαιδευτικός, κ. Απόστολος Τάκης που κατέχοντας ήδη έναν μεταπτυχιακό τίτλο στην λαογραφία συνεχίζει διαρκώς να μαθαίνει και να εξελίσσεται. «Όσο αντέξω θα συνεχίζω τις σπουδές, γιατί είναι η αγάπη μου. Το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών είναι συνειδητή επιλογή, γιατί ασχολούμαι με τον παραδοσιακό χορό πάνω από 25 χρόνια. Άλλωστε συνδέεται άμεσα με την λαογραφία, αφού ο ελληνικός παραδοσιακός χορός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της», εκμυστηρεύθηκε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.