Η Κομοτηνη απο τις πρωτες πολεις που θα δει χρηση φυσικου αεριου

Μέσα στο 2020, αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες νέες συνδέσεις - Το χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη ενός σημαντικού για την ΑΜΘ έργου παρουσιάστηκαν στην Ξάνθη

Τις πρώτες λεπτομέρειες για την κατασκευή των 493 χιλιομέτρων του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την ΑΜΘ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές, έκαναν γνωστές την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε και της Περιφέρειας ΑΜΘ, κατά την πρώτη ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για το έργο που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η συνολική δαπάνη για τη δημιουργία των δικτύων εκτιμάται σε 56.563.974 ευρώ, από την οποία η δημόσια δαπάνη εκτιμάται σε 29.608.416 ευρώ που θα καλυφθεί από την Περιφέρεια και η  ιδιωτική δαπάνη (ΔΕΔΑ) σε 26.955.558 ευρώ.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκε η φιλοσοφία του όλου έργου, παρατέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019, ενώ έγινε και μιας περιγραφή του πώς θα γίνουν οι εργασίες.
 
Να σημειωθεί πως ανάλογες εκδηλώσεις αναμένεται να γίνουν σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ όπου θα δημιουργηθούν τα δίκτυα, ενώ τα μέλη της ΔΕΔΑ σημείωσαν πως μπορούν οι συνδέσεις να ξεκινήσουν να γίνονται άμεσα, αν φυσικά υπάρχει κοντά στον επίδοξο πελάτη αγωγός με τον οποίο μπορεί να γίνει σύνδεση. 

Άμεσα σχεδιασμός για σύνδεση επιπλέον περιοχών 

Με αναφορά στον αείμνηστο Γιώργου Παυλίδη, του οποίου όραμα ήταν η δημιουργία του δικτύου αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ξεκίνησε την προσπάθεια για την υλοποίηση του, άρχισε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η ΑΜΘ αποτελεί πλέον ενεργειακό κόμβο, δεν έχει δει άμεσα οφέλη, μιας και δεν υπήρξε δυνατότητα σύνδεσης με όλα αυτά τα δίκτυα μέχρι τώρα για τους πολίτες.
 
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας» σημείωσε ο κ. Μέτιος εξηγώντας πως η Περιφέρεια θα διαθέσει 29,6 εκ. ευρώ για το δίκτυο και στις πέντε περιφερειακές ενότητες, με 493 χιλιόμετρα δικτύου να δίνουν τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνδεθούν στο δίκτυο, ώστε να έχουν πρόσβαση σε μια μορφή ενέργειας χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον.
 
Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ανέφερε, θα μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις, κάτι που θα βοηθήσει συνολικά την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη γενικότερα
 
Εκτίμησή του είναι πως, αν όλα πάνε καλά, να έχουν τις πρώτες νέες συνδέσεις μέσα στο 2020.
 
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «πρόθεσή μας είναι παράλληλα με την εκτέλεση του έργου θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός και για την επόμενη φάση, όπου και άλλες πόλεις, πιο κοντά στο δίκτυο που θα κατασκευαστεί, να συνδεθούν με χρηματοδότηση πάλι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα». 

Ξεκινούν άμεσα τα έργα 

Για την αναπτυξιακή προοπτική που θα δώσουν τα δίκτυα φυσικού αερίου, βοηθώντας και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, μίλησε η κ. Στεφανία Μωσσέ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, η οποία θα κατασκευάσει τα δίκτυα διανομής στις έξι πόλεις της περιφέρειας.
 
Η κ. Μωσσέ εξέφρασε την χαρά της εκ μέρους όλης της ΔΕΔΑ γιατί ξεκινά επίσημα αυτό το έργο, το οποίο αποτελεί το πρώτο έργο αεριοδότησης της Περιφέρειας και συμβάλλει στο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια, που στην βόρεια Ελλάδα είναι πιο έντονη και πιο επείγουσα να αντιμετωπιστεί.
 
Η διαδικασία για τις δημοπρατήσεις έχει ήδη ξεκινήσει, και αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2019, με τα έργα να αναμένεται να ξεκινούν το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου. Βέβαια ήδη η ΔΕΔΑ θα ξεκινήσει τα πρόδρομα έργα, στις πόλεις που υπάρχει ήδη ενεργό δίκτυο, όπως η Κομοτηνή  και η Ξάνθη, ώστε να εξοικειωθούν οι πολίτες με τα θέματα του φυσικού αερίου και τις αιτήσεις, με εκδηλώσεις και συνέργειες με τους παραγωγικούς φορείς όλης της περιφέρειας, για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον παραγωγικό ιστό κάθε πόλης.
 
Σύμφωνα με τα όσα είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις των δικτύων, δηλαδή οι μεγάλοι αγωγοί, και μέχρι το 2023 να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις που θα γίνονται λόγω του έργου αυτού.
 
Η κ. Μωσσέ ανέφερε πως συνδέσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια, δηλαδή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν να συνδέονται σε αυτό, και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με την επιχείρηση.
 
Η λύση του φυσικού αερίου είναι σαφώς πιο οικονομική, υπογράμμισε, αναβαθμίζοντας περιβαλλοντικά τις πόλεις αλλά και δημιουργώντας μια μόχλευση κεφαλαίου και δημιουργία θέσεων εργασίας είτε άμεσα κατά την κατασκευή είτε έμμεσα στη συνέχεια. «Ευελπιστούμε ότι το έργο θα γίνει γρήγορα, θα δώσει μια ζωντάνια στις περιοχές αυτές και μια αίσθηση ότι δεν απομονώνεται ενεργειακά η Περιφέρεια ΑΜΘ, ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται γρήγορα και ότι ο πολίτης έχει μα βοήθεια» κατέληξε. 

80 χιλιόμετρα δικτύου θα δημιουργηθούν στην Κομοτηνή 

Την υφιστάμενη κατάσταση στην Περιφέρεια και τις επεκτάσεις που θα γίνουν περιέγραψε ο κ. Αυγουστίνος Σγουράκης, Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ, ο οποίος έδωσε και μια εικόνα των εργασιών που θα γίνουν κατά τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε, στο σύνολο της Περιφέρειας υπάρχουν 147 χλμ. δικτύων, με 117,5 χλμ από αυτά να είναι μέσης πίεσης και 29,5 χλμ. χαμηλής.
 
Ειδικότερα στη Ροδόπη, υπάρχουν 24 χλμ. δικτύων (13,1 χλμ μέση, 10,9 χλμ χαμηλή), από τα οποία 1.470μ. δίκτυο χαμηλής πίεσης στην Κομοτηνή.
 
Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ περιλαμβάνεται η πύκνωση των υφιστάμενων δικτύων διανομής σε 4 πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Δράμα) καθώς και η εγκατάσταση δικτύων διανομής σε 2 πόλεις χωρίς δίκτυο, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Η Ορεστιάδα θα τροφοδοτηθεί με μεταφορά του φυσικού αερίου σε βυτία  (CNG).
 
Τα έργα εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019 και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023. Η τιμή στόχος για το νέο μήκους δικτύου είναι 493 χλμ., από τα οποία 485χλμ δίκτυο χαμηλής πίεσης και περίπου 9χλμ δίκτυο μέσης πίεσης με 9 νέους σταθμούς διανομής, ενώ η τιμή στόχος για τον αριθμό νέων συνδέσεων είναι 11.423.
 
Ειδικότερα στην Κομοτηνή θα κατασκευαστούν 2 σταθμοί διανομής, με 79,335 χλμ. δίκτυο χαμηλής πίεσης και 605 μ. δίκτυο μέσης πίεσης, ενώ θα κατασκευαστούν 2.861 μετρητές και 4 σταθμοί για βιομηχανικούς πελάτες.
 
Τα νούμερα αυτά, σημείωσε, είναι τα ελάχιστα, και ευελπιστούν πως με τη θέρμη που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το φυσικό αέριο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως έχει φανεί και από το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν στις Σέρρες και άλλες πόλεις, ότι ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
 
Το κόστος για κάθε νοικοκυριό εξαρτάται από τη φύση της κάθε κατοικίας, μιας και μπορεί κάποιος να κάνει αυτόνομη σύνδεση, με την ΔΕΔΑ να φέρνει μέχρι την είσοδο του οικοπέδου του τη γραμμή. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνει την εσωτερική του εγκατάσταση, με τον επιτοίχειο λέβητα, με το κόστος να ξεκινά για την αυτόνομη θέρμανση από 1.500 ευρώ, ανάλογα και την εγκατάσταση, ενώ αν μια πολυκατοικία κάνει συνολική αλλαγή του κεντρικού της λέβητα σε αέριο, το κόστος μπορεί να κυμανθεί από τις 3 έως τις 5 χιλιάδες ευρώ, που θα επιμεριστεί στα διαμερίσματα. 

Εργαλείο ανάπτυξης το φυσικό αέριο 

Την αναπτυξιακή διάσταση της δημιουργίας του δικτύου φυσικού αερίου στην περιφέρειά μας και το φυσικό αέριο ως εργαλείο ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέλυσε ο κ. Νικόλαος Κόκκινος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Το ΤΕΙ, σημείωσε, έχει αναπτύξει μια μεγάλη βάση δεδομένων, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει εκπαίδευση σε διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου, με εκπαίδευση  και πιστοποίηση.
 
Όσο για τις δυνατότητες που έχει το φυσικό αέριο, αυτές είναι σημαντικές, τόνισε, τόσο για οικιακή χρήση, (κεντρική θέρμανση, αυτόνομη θέρμανση, μαγειρική χρήση, παροχή ζεστού νερού, κλιματισμός) όσο και για εμπορική χρήση (θέρμανση, κλιματισμός, συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας) αλλά και βιομηχανική χρήση (συμπαραγωγή, κάλυψη θερμικών και ψυκτικών αναγκών στις διεργασίες)
 
Όσο για το Δημόσιο τομέα, η χρήση του φυσικού αερίου βοηθά στη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, τη συμμόρφωση με τις διεθνείς περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αλλά και στήριξη της ευστάθειας του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Χρήσεις όμως υπάρχουν και στον Αγροτικό τομέα, με εφαρμογή σε θερμοκήπια ως θερμαντικό και για τον εμπλουτισμό του χώρου με διοξείδιο του άνθρακα.  

Συνεχίζουν οι χρηματοδοτήσεις 

Για τη διαδικασία μέχρι να ξεκινήσει το έργο αυτό, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξής του στο μέλλον, αναφέρθηκε ο κ. Βασίλειος Πιτσινίγκος, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Ο κ. Πιτσινίγκος έκανε ειδική μνεία στην επέκταση του δικτύου διανομής πέραν του σχεδιασμού της ενταγμένης πράξης, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει και η κατασκευή σταθμού συμπίεσης CNG εντός των χωρικών ορίων της ΠΑΜΘ
 
Ήδη βρίσκεται υπό διερεύνηση το εργαλείο χρηματοδότησης για αυτή τη δράση, και με δεδομένο ότι η Ορεστιάδα θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο αέριο, ο σταθμός θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν ανάλογες υποδομές σε διάφορες περιοχές όλης της Περιφέρειας. Τέλος σημείωσε πως θα μπορέσει να γίνει χρηματοδότηση των υποδομών εκπαίδευσης για τεχνικούς εγκατάστασης δικτύων φυσικού αερίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.