Πληρως εξοπλισμενη και ετοιμη η 4η ΕΜΑΚ

Παρέλαβε διασωστικό εξοπλισμό αξίας 60.000 ευρώ από τον TAP

Εξοπλισμό αξίας 60.000 ευρώ παρέδωσε επίσημα στην 4η ΕΜΑΚ, στην έδρα της στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, η κοινοπραξία του TAP, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων.
 
Ο εξοπλισμός δόθηκε στην ορειβατική, κυνοφιλική και ομάδα υποβρύχιων διασώσεων της ΕΜΑΚ, ώστε να βοηθήσει σε όλες τις καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.
 
Μάλιστα, μιας και είχε παραληφθεί πριν την επίσημη τελετή, ο εξοπλισμός έδειξε άμεσα τη χρησιμότητά του, μιας και αξιοποιήθηκε κατά τη διάσωση ενός σκύλου που είχε πέσει σε χαράδρα στην περιοχή της Ξάνθης. 

Έμφαση στην ασφάλεια από τον TAP 

Ο εξοπλισμός αυτός αποτελεί μια πολύ σημαντική δωρεά για τον TAP, σημείωσε ο κ. Σπύρος Νάκος, υπεύθυνος τοπικών κοινωνιών του TAP για την ΑΜΘ, μιας και νοιάζεται τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων του, αλλά και την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών από όπου διέρχεται, κάτι που αποτελεί και στόχο για την ΕΜΑΚ.
 
Το αίτημα αυτό κατατέθηκε μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ, και έγινε θετικά αποδεκτό. Άλλωστε ο TAP έχει υλοποιήσει και άλλα προγράμματα σε αυτό το πλαίσιο, προσφέροντας στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στον Έβρο, στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ETAK) στην Καστοριά, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας και στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Καβάλα.
 
Ο κ. Νάκος ευχαρίστησε τον Διοικητή της 4ης ΕΜΑΚ κ. Σπύρο Κούτρα για τη συνεργασία, καθώς και την Περιφέρεια ΑΜΘ που προώθησε το αίτημα.
 
Ο εξοπλισμός ήδη έχει αρχίσει να αξιοποιείται, κάτι που τους δίνει ιδιαίτερη χαρά, μιας και δείχνει ότι συμβάλλει στις παρεμβάσεις των στελεχών της ΕΜΑΚ.
 
Το πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων δέχεται πολλά αιτήματα, σημείωσε, για αυτό και θέτουν προτεραιότητες με διάφορα πρότζεκτ που υλοποιούνται.
 
Ο κ. Νάκος κλείνοντας ευχαρίστησε την ομάδα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που δούλεψαν συστηματικά ώστε να παραδοθεί έγκαιρα και ολοκληρωμένα ο εξοπλισμός στην ΕΜΑΚ. 

Απολύτως απαραίτητος ο εξοπλισμός 

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη μονάδα μας, μιας και παραλαμβάνουμε διασωστικό εξοπλισμό αξίας 60.000 ευρώ περίπου» σημείωσε ο Διοικητής της 4ης ΕΜΑΚ, Επιπυραγός κ. Σπύρος Κούτρας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την υπηρεσία τους, μιας και συνδράμουν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και γενικότερα σε δύσκολα συμβάντα στα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν οι τοπικές δυνάμεις.
 
Η στήριξη τριών από τις τέσσερις ομάδες που διαθέτει η ΕΜΑΚ, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντική, και αυξάνει την ασφάλεια των κατοίκων της ΑΜΘ και όχι μόνο, ενώ υπενθύμισε παράλληλα  πως το καλοκαίρι είχαν υποστηρίξει με 4 διασώστες την 2η ΕΜΑΚ στον Όλυμπο σε περίπτωση διάσωσης δύο ορειβατών.
 
Όσο για τον εξοπλισμό, αυτός, όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιήθηκε ήδη στη διάσωση σκύλου στην Ξάνθη, με τον κ. Κούτρα να διαβεβαιώνει πως ο εξοπλισμός «θα πιάσει σίγουρα τόπο». 

Σημαντική η στήριξη από TAP και Περιφέρεια 

Οι ΕΜΑΚ, είναι σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις ειδικές καταστροφές, με την 4η ΕΜΑΚ να έχει κάνει, με τη λίγη δύναμη που έχει, μια μεγάλη προσπάθεια, σημείωσε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος κ.  Ναθαναήλ Ρήγας, την οποία θεωρεί πως θα πρέπει να στηρίξουν όλοι μιας και η κοινωνία θα ωφεληθεί, και έχει ήδη ωφεληθεί  τα μέγιστα από αυτή.
 
Υπενθυμίζοντας πως η 4η ΕΜΑΚ έφτασε μέχρι τον Όλυμπο, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει σημαντική προσπάθεια ώστε η υπηρεσία στην Κομοτηνή να ενισχυθεί, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εκπαίδευση. Βέβαια όπως εξήγησε ήδη στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά στο κομμάτι της εκπαίδευσης, βελτιώνοντας σε αξιέπαινο βαθμό τις υπηρεσίες του.
 
Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία στην υποστήριξη του έργου της πυροσβεστικής υπηρεσίας» σημείωσε, έχοντας θέσει σε προτεραιότητα την ενίσχυση του έργου αυτού δίνοντας σχεδόν 5 εκατομμύρια, πολύ περισσότερα από άλλες περιφέρειες. Δείχνοντας έτσι, πως αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που μεγαλώνουν ολοένα περισσότερο και πως στοχεύει στην αναβάθμιση του εξοπλισμού για τα επόμενα 30 χρόνια.
 
«Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας θα απασχολήσουν όλη την ανθρωπότητα στο μέλλον, και για αυτό θα πρέπει να οργανωθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην πολιτική προστασία» ανέφερε, σημειώνοντας πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που αυτή ήταν πάρεργο.
 
Με τη δωρεά και του TAP, η ΕΜΑΚ θα έχει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό σε όλο το σώμα, και εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχίσει να ενισχύεται με προσωπικό. 

Πολλαπλάσιο της στήριξης το έργο της υπηρεσίας 

Από την πλευρά της Περιφέρειας ΑΜΘ η Εκτελεστική Γραμματέας κ. Ζωή Κοσμίδου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, ευχαρίστησε πρωτίστως την υπηρεσία για την παρουσία και το έργο της στην περιοχή, το οποίο πολλές φορές είναι πολλαπλάσιο της στήριξης που λαμβάνουν.
 
Από εκεί ξεκινά η συνεργασία στον τομέα του εξοπλισμού, αλλά και μια συνεχής συνεργασία για να έχουν καλύτερη έκβαση σε όλες τις δράσεις τους, ενώ ευχαρίστησε τον TAP γιατί πραγματοποίησε αυτήν την προσφορά με τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειακού Συμβουλίου, και ευχήθηκε ο εξοπλισμός να συμβάλλει ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα και να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό έργο. 

Άξια συγχαρητηρίων η προσφορά 

«Κάθε προσπάθεια για στήριξη και αλληλεγγύη είναι άξια συγχαρητηρίων» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος σημείωσε πως το έργο του TAP ήταν έργο πνοής, ενώ στήριξε έμπρακτα με την προσφορά τους την 4η ΕΜΑΚ, σε μια εποχή που το ίδιο το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα αυτονόητα για τον εξοπλισμό τους.
 
Για αυτό και η Περιφέρεια συνεργάστηκε με την κοινοπραξία, συμβάλλοντας επιχειρησιακά και γνωρίζοντας τις ανάγκες, μιας και η ΕΜΑΚ έχει αποδείξει σε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης που χρειάστηκαν ότι είναι πάντα παρούσα και στηρίζει την ασφάλεια των πολιτών.
 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, που θα καλύψουν για δεκαετίες τις ανάγκες τους, και θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση και στη συνέχεια.

Ενισχύθηκε με προσωπικό η 4η ΕΜΑΚ 

Η ΕΜΑΚ έχει τέσσερις ομάδες, την Ορειβατική, Κυνοφιλική, Χημικών και την ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων.
 
Αποστολή των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) είναι γενικότερα η αντιμετώπιση εκτεταμένων καταστροφών και ιδιαίτερων συμβάντων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του ΠΣ.
 
Μέχρι πρόσφατα, σημείωσε ο κ. Κούτρας, ο αριθμός τους ήταν αρκετά μικρός, όμως ενισχύθηκαν πρόσφατα και πλέον αριθμούν 23 άτομα, τα οποία επεμβαίνουν αν χρειαστεί και εκτός Περιφέρειας.
 
Να σημειωθεί πως η έξαρση του μεταναστευτικού έχει επηρεάσει και την ΕΜΑΚ, που καλείται συχνά στον ποταμό Έβρο, για τη διάσωση παράτυπα εισελθόντων μεταναστών που είτε εγκλωβίζονται σε νησίδες του ποταμού είτε πολλές φορές πρέπει να ανασυρθούν από τον ποταμό
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.