Οι φοιτητες του ΔΠΘ εναντια στην «απειλη» της τεταρτης Νομικης

Κων/νος Χριστόπουλος, Κων/νος Μουρτοπάλλας, Στέλιος Μιχαλάκης, Δημήτρης Καραγιάννης και Δημήτρης Παπαναγιώτου δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση της 4ης Νομικής

Αντίθετοι στην απόφαση της ίδρυσης φαίνεται πως είναι στο σύνολό τους οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κομοτηνή, καθώς θεωρούν πως η απόφαση του Υπουργού Παιδείας θα υποβαθμίσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο «απογυμνώνοντας» την ακριτική περιοχή μας.
 
Οι εξαγγελίες Γαβρόγλου έβαλαν «φωτιά», με τους εν δυνάμει νομικούς να εκφράζουν φόβους για συρρίκνωση του δικού τους τμήματος, τονίζοντας ότι η ίδρυση νέας νομικής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων που μπορεί να απορροφήσει η ελληνική κοινωνία, κάνοντας λόγο για έλλειψη δομών και προσωπικού στα ήδη υφιστάμενα νομικά τμήματα. 

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος «Επειδή δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για λειτούργημα, ας είναι η εξέλιξη αυτή θετική… και δίκαιη» 

«Με το που διάβασα την ανακοίνωση σε διαδικτυακό άρθρο, βρέθηκα αμέσως αντιμέτωπος με ένα πλήθος συναισθημάτων. Τα συναισθήματα αυτά μόνο ως θετικά δεν θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κάποιος, ειδικά αν σπουδάζεις στη νομική του ΔΠΘ ή αν έχεις αποφοιτήσει στο παρελθόν από το τμήμα αυτό. Όχι μόνο “πάγωσε” το πληκτρολόγιό μου, αλλά  “πάγωσε η σκέψη μου” στο γεγονός και μόνο της ενδεχόμενης ίδρυσης μιας 4ης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα», υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «ΠτΘ» ένας ακόμα «απογοητευμένος» φοιτητής, ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.
 
«Προσπάθησα να βρω κάτι που να κρύβεται πίσω από τις λέξεις μήπως εντοπίσω κάτι σαφές ή κάτι που να αποτελεί μια καλή αιτία για την πραγμάτωση της πρωτοβουλίας αυτής. Μάταια όμως. Εκείνη τη στιγμή άρχισε να με διακατέχει ένα άλλο δυσμενές συναίσθημα… η ματαιοπονία. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι θα ματαιοπονούσαν εν όψει αυτής της εξαγγελίας λαμβάνοντας υπόψιν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για το νομικό επάγγελμα εν έτει 2018», συνεχίζει ο ίδιος κάνοντας λόγο για υπερφορολόγηση, υπενθυμίζοντας την υφιστάμενη ανεργία που πλήττει πολλούς αποφοίτους των Νομικών Σχολών της χώρας, καθώς και την υποαπασχόληση των μάχιμων δικηγόρων. Ο ίδιος ωστόσο κατέληξε με μία ευχή «επειδή δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για λειτούργημα, ας είναι η εξέλιξη αυτή θετική… και δίκαιη». 

Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας «Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΠΘ να λειτουργήσει σύμπασα ως ανάχωμα στον προωθούμενο νομοθετικό βολονταρισμό» 

«Σύμπασα η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΠΘ πρέπει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στον προωθούμενο νομοθετικό βολονταρισμό». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει μέσα από μία εκτενή τοποθέτηση με τίτλο «Για τη “νομοθετικά κυοφορούμενη” 4η Νομική» ο φοιτητής, κ. Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας.
«Η ευθύνη πλέον βαραίνει εμάς και όλους όσους διαπνέονται από έναν υγιή επιστημονικό πατριωτισμό. Μας θέτει ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης απέναντι στο ΔΠΘ. Την ακαδημαϊκή του συνέχεια, την περιφρούρηση της νομικής του παράδοσης και όλα τα “δημοκρίτεια” κεκτημένα που έχουν συνδεθεί στενά με την ύπαρξη του Πανεπιστημίου» συνέχισε για να τονίσει πως όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της ίδρυσης της 4ης Νομικής, τα συμφέροντα του ΔΠΘ υποεκπροσωπήθηκαν τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και συνδικαλιστικά. 

Στέλιος Μιχαλάκης «Δεν θα βλέπουμε πλέον φοιτητές από τα νότια κομμάτια της χώρας, καθώς θα δείχνουν την προτίμησή τους πιθανότατα στο τμήμα της Πάτρας» 

«Πέρα από την υποκειμενική θέση μας ως νομική Κομοτηνής, η οποία για ευνόητους λόγους είναι αντίθετη, πιστεύω πως και γενικότερα είναι μία παράξενη απόφαση λόγω της αδυναμίας απορρόφησης των ήδη υπαρχόντων αποφοίτων στον χώρο εργασίας», συμπλήρωσε από πλευράς του ο κ. Στέλιος Μιχαλάκης, εξετάζοντας τον αντίκτυπο της απόφασης Γαβρόγλου στο ΔΠΘ.
 
«Άμεσο αποτέλεσμα της ίδρυσης 4ης σχολής θα είναι η υποβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Συγκεκριμένα όμως για το ΔΠΘ, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος» τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας πως η πραγμάτωση του εν λόγω σχεδιασμού θα οδηγήσει του πιθανούς φοιτητές, προερχομένους από τα νότια κομμάτια της χώρας,  εκτός ΔΠΘ «καθώς θα δείχνουν την προτίμησή τους πιθανότατα στο τμήμα της Πάτρας, η ίδρυση του οποίου είναι στα σχέδια της κυβέρνησης». 

Δημήτρης Καραγιάννης «Αν υπάρχουν χρήματα, ας διατεθούν στις ήδη υπάρχουσες νομικές» 

Ξεκινώντας από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η απόφαση, ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν είναι εξ αρχής αντίθετος στην ίδρυση τέταρτης νομικής, αλλά δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί θεώρησε λογικό πως τα προβλήματα θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.
 
«Όπως έχει υποστηριχθεί και δημοσίως, ίσως υπάρξει εκροή επιστημονικού προσωπικού, κάτι το οποίο απευχόμαστε σε κάθε περίπτωση αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί» συμπλήρωσε, τονίζοντας με επίταση «είναι αστείο να δημιουργηθεί μία ακόμα σχολή, ενώ οι τρεις που ήδη υπάρχουν ως έναν βαθμό υπολειτουργούν. Αν υπάρχουν χρήματα, ας διατεθούν στις ήδη υπάρχουσες νομικές. Υπάρχουν προβλήματα υποδομών στις βιβλιοθήκες και μειωμένο διδακτικό προσωπικό που ωστόσο εργάζεται με πολύ ζήλο». 

Δημήτρης Παπαναγιώτου «Η χώρα μας προσπαθεί να καλύψει τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ασθμαίνοντας» 

Η ίδρυση της τέταρτης νομικής είναι ένα αίτημα που επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανέδειξε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Δημήτρης Παπαπαναγιώτου που συμφώνησε πως οι πιθανότητες για εκροή προσωπικού σε αυτήν την περίπτωση είναι όντως υπαρκτή. Ο ίδιος τόνισε πως είναι αναγκαίο να αποκλειστεί, καθώς είμαστε μία χώρα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια και δυσκολεύεται οικονομικά.
 
«Η χώρα μας προσπαθεί να καλύψει τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ασθμαίνοντας. Σε μία τέτοια κατάσταση οποιαδήποτε δημιουργία ιδρύματος νομικής δεν θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστική λύση στα τωρινά προβλήματα», είπε. Ερωτηθείς μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν οι φοιτητές αν δεν ικανοποιηθούν, πρότεινε «το σημαντικό είναι να είμαστε δραστήριοι, αλλά όχι παρορμητικοί. Δεν θέλουμε να προβούμε σε δράσεις που θα δυσχεράνουν τις σχέσεις μας, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς στα αιτήματά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.