Δημητρης Πετροβιτς «Συνεχιζω τον αγωνα μου για την Περιφερεια και μαλιστα με περισσοτερη θερμη και δυναμη»

«Οι επιδιώξεις του καθενός θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις ικανότητές του» - «Η σύγκληση απόψεων που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί»

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην διαβεβαίωση πως συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του προς τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, διεκδικώντας τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αυτή τη φορά από την θέση του Περιφερειάρχη, εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.
 
Της φιλοξενίας του κ. Πέτροβιτς στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» προηγήθηκε σχετική ανακοίνωσή του με την οποία ξεκαθάριζε τη συνέχεια της προσπάθειά τους, δίνοντας τέλος στην φημολογία περί του αντιθέτου, αλλά και σε όσους, όπως επεσήμανε ο ίδιος, «έσπευσαν να δηλώσουν την “έκπληξή” τους και να επιδοθούν στην  αναζήτηση άλλων “σκοπών”.
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την ανακοίνωση των προθέσεών του, απαντά στους προαναφερθέντες, υπογραμμίζει πως συνεχίζει «με μεγαλύτερη θέρμη» την προσπάθειά του, σχολιάζει το γεγονός της ύπαρξης τεσσάρων υποψηφιοτήτων προερχομένων από τον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά και την «σύγκληση» η οποία πρέπει όπως υποστηρίζει αλλά δεν έχει επιτευχθεί μεταξύ αυτών και εξηγεί τι πήγε λάθος στην «Περιφερειακή Αναγέννηση» έως και σήμερα.
 
Ο λόγος στον ίδιο… 
 
ΠτΘ: κ. Πέτροβιτς προσφάτως επανήλθατε στο ζήτημα της υποψηφιότητας σας για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ δια μέσου σχετικής ανακοίνωσης, όπου ξεκαθαρίζετε, ενάντια σε σχετικές φημολογίες, πως συνεχίζετε την πορεία σας προς την διοίκηση της Περιφέρειας.  Γιατί κρίνατε ότι θα έπρεπε να επαναδιατυπώσετε την υποψηφιότητά σας;
Δ.Π.:
Από τις 29 Οκτωβρίου που ανακοινώσαμε τις προθέσεις μας για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου συνδυασμού, είχαμε αφενός τη διάσταση που περιορίστηκε και επεκτάθηκε ενίοτε, σε έναν κύκλο φημών, περί «λαγών», περί μη δυνατότητος συγκρότησης ψηφοδελτίου και αφετέρου το πιο τραγικό των φημών και αυτών που τις διασπείρουν ήταν το τελευταίο το οποίο προήλθε μέσα από την ανακοίνωση των βουλγαρικών αρχών αναφορικά με τον κίτρινο συναγερμό που θα  είχαμε για ένα πενθήμερο για ενδεχόμενες πλημμύρες από τους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Τούζα, λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων. Εμείς συμπτωματικά είχαμε το όργανο πολιτικής προστασίας, όπου πήραμε τα απαραίτητα μέτρα που οφείλουμε σε αυτές τις περιπτώσεις να λάβουμε.  Το σαββατοκύριακο πληροφορηθήκαμε ωστόσο για μια καινούργια πλέον φήμη, ιδιαίτερα δυσάρεστη φήμη, του τύπου ότι στον Έβρο τον χειμώνα θα έχουμε πλημμύρες, ο Πέτροβιτς ως αντιπεριφερειάρχης θα είναι επί των αναχωμάτων, και επί της προσπάθειας να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα, και επομένως δεν θα μπορέσει να βρίσκεται στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας  για να συνεχίσει την προεκλογική του  εκστρατεία. Με λίγα λόγια κάποιοι έφτασαν στο ποταπό επίπεδο και σημείο να προσβλέπουν στην καταστροφή του Έβρου από πλημμυρικά φαινόμενα για να μην μπορέσει να ευοδώσει η προσπάθειά και η υποψηφιότητα μας. Αυτό είναι το επίπεδό τους, αυτό τους χαρακτηρίζει και κάποιοι εξ αυτών ίσως, που διασπείρουν αυτές τις φήμες, θέλουν αύριο να γίνουν και περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι, κλπ. 

«Κάποιοι έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα» 

ΠτΘ: κ. Πέτροβιτς, ως αντιπεριφερειάρχης Έβρου δεν είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και ο,τιδήποτε άλλου εκτάκτου προκύψει, οι προτεραιότητες είναι δεδομένες;
Δ.Π.:
Ακριβώς. Εσείς εκφράζετε το αυτονόητο τώρα. Εκφράζετε την απλή κοινή λογική. Το χειρότερο είναι πώς κάποιοι γίνονται κράχτες, παπαγαλάκια και αναμεταδότες αυτών των φημών και ίσως ένα κοινό τους ακούει, γιατί εμάς μάς το μετέφεραν αυτό. Μάς το μετέφεραν και από άλλους νομούς. Σκεφτείτε πόσο εντυπωσιάστηκα και πόσο αγανάκτησα, για να μην σας πω αηδίασα, από αυτές τις λογικές. Αυτό που με χαρακτηρίζει και με χαρακτήριζε χρόνια, είναι η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η εργατικότητα και η αλήθεια. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να κατεβαίνω σε αυτό το  επίπεδο και ποτέ δεν μπήκα σε αντιπαράθεση με άλλους είδους όπλα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αλλά δεν χτυπούν κάτω από τη ζώνη τον Πέτροβιτς. Χτυπούν κυριολεκτικά έναν νομό. Τριάντα χρόνια ήμουν δημοσιογράφος δεν την άκουσα αυτή τη λογική σε προεκλογική εκστρατεία. Δεν το έχω ακούσει αυτό ποτέ. Άκουσα να υπάρχουν διαξιφισμοί, λεκτικές αντιπαραθέσεις, αντιπαραθέσεις στο επίπεδο της παραγωγής έργου, αλλά ποτέ δεν άκουσα τέτοιου είδους λογική. Άρα κάποιοι έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Σας υπόσχομαι ότι έχω προσπαθήσει και έχω μιλήσει σε ανθρώπους. Έτσι και εντοπιστεί ένας εξ αυτών, θα οδηγηθούμε και στον γεννήτορα αυτής της φήμης. Από εκεί και έπειτα συνεχίζω και μάλιστα με περισσότερη θέρμη και με περισσότερη δύναμη, γιατί αυτά δεν μάς κάμπτουν. Μάς κάνουν πιο δυνατούς. Απλώς εμφανίζουν και αποκαλύπτουν τους χαρακτήρες ατόμων, τα οποία αύριο θέλουν να πάρουν τις τύχες της περιφέρειας στα χέρια τους. Αν διαδίδουν αυτά, τότε χαρακτηρίζονται από τέτοιου είδους προθέσεις. 

«Ο νέος εκλογικός νόμος αντιπροσωπεύει την προσπάθεια να γίνουμε όλοι κοινοί παρονομαστές κάτω από την Περιφέρεια, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας» 

ΠτΘ: Οι προσεχείς εκλογές μέχρι στιγμής δεν είναι εντυπωσιακές ως προς τον αριθμό των υποψηφίων, αλλά ως προς τα πρόσωπα αυτά καθ’ αυτά που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, στελέχη προβεβλημένα και με μακρά και θετική πορεία στην αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο. Πού κρίνετε ότι οφείλεται αυτό;
Δ.Π.:
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να τα προτάσσουμε. Αυτό που είναι συγκρίσιμο, είναι τα πρόσωπα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ως παρανομαστή και ειδικό χαρακτηριστικό, τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε έναν συνδυασμό. Αυτό συμβαίνει και στο Α΄ επίπεδο, στους δήμους και στο Β΄ επίπεδο της Περιφέρειας. Προσωπικά το είχα εφαρμόσει στην πράξη και το '10 και το '14. Είναι σημαντικό, όταν απευθύνεσαι σε ένα εκλογικό σώμα, να μπορείς να αντλείς πολιτικές επιλογές, που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμείς είχαμε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο και το '10 και το '14. Το '14 στον δεύτερο γύρο πήραμε 63% στον Έβρο. Το '10 πήραμε 55%. Από το 63% δεν ήταν όλοι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν 23% πάνω από το ποσοστό που παίρνει η Νέα Δημοκρατία.  Ο συνδυασμός του Γιώργου Παυλίδης και της Περιφερειακής Αναγέννησης ήταν ένας ανεξάρτητος περιφερειακός συνδυασμός. Αυτό που προσπαθούμε να παρουσιάσουμε είναι στοιχεία τα οποία επί της ουσίας, αναδεικνύουν το πολυσυλλεκτικό προφίλ. Αυτό θέλω να εφαρμόσω και στην πράξη, γιατί έτσι μπορείς να έχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο θα κεφαλαιοποιήσεις στην κάλπη. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει και ο νέος νόμος, τη σύνθεση, τη σύγκληση, την συλλεκτικότητα, τη χρυσή τομή και την προσπάθεια να γίνουμε όλοι κοινοί παρονομαστές κάτω από την περιφέρεια, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής αφετηρίας του καθενός. 

«Κάποιοι λειτουργούν σαν παιδιά του κομματικού σωλήνα, κάποιοι κοιτάν να βολευτούν και κάποιοι δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους» 

ΠτΘ: Άρα δεν σας απασχολεί το γεγονός  ότι τουλάχιστον ιδεολογικά, αυτή στιγμή έχουμε τουλάχιστον τέσσερις υποψηφίους προερχόμενους από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας; Δεν θεωρείτε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια διάσπαση και των ψηφοφόρων;
Δ.Π.:
Έχετε απόλυτο δίκιο. Κατ' εμέ θα έπρεπε να υπάρχει μια σύγκληση απόψεων, αλλά αυτό προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί. Δεν έχουμε προσωπικές διαφορές ή διαφωνίες. Απλά είναι το κάθε στοιχείο που έχει ο καθένας εξ ημών διαφορετικό. Το χαρακτηριστικό που  απαιτεί να έχει ένας Περιφερειάρχης, ο οποίος έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, είναι ότι πρέπει να έχει πρωτίστως γνώση και εμπειρία, και στη συνέχεια πρόθεση να εφαρμόσει ρηξικέλευθες λύσεις και έναν συνδυασμό που θα μπορέσει να βγάλει την Περιφέρεια από τα αδιέξοδα τα οποία έχουν δημιουργηθεί, αλλά και αποτελούν και προκλήσεις του μέλλοντος. Άρα όλα αυτά τα στοιχεία δεν συγκλίνουν στο «πάμε να πάρουμε την Περιφέρεια». Αυτά είναι μακριά από μας και σε άλλο επίπεδο. Το χαρακτηριστικό που πιστεύω ότι εγώ διαθέτω, είναι η γνώση και η εμπειρία. Είμαι εννιά χρόνια στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ήμουν τέσσερα χρόνια αντιπολίτευση, είμαι πέντε χρόνια διοίκηση και είχα έναν νομό που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  σε σχέση με ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός του ότι είναι διπλός, είναι και το επίκεντρο των φυσικών καταστροφών. Άρα στην κρίση στα δύσκολα φαίνεται πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Μπορεί να είχα μια σφαιρική ιδέα ως δημοσιογράφος, γιατί κάλυπτα τριάντα χρόνια αυτό το επίπεδο των ζημιών και των καταστροφών, αλλά αλλιώς είναι να παίρνεις αποφάσεις και οι αποφάσεις να σε συνοδεύουν. Αυτό απαιτεί να είσαι  υπεύθυνος και δυνατός μέσα σου. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι οι συνεργάτες μου. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό μου και αυτό θέλω  να προτάξω. Οι άνθρωποι είναι που κάνουν τη διαφορά. Ποιους έχεις δίπλα σου. Και οι άνθρωποι που συγκροτούν σιγά σιγά τον συνδυασμό μας είναι νέοι άνθρωποι, όχι απλά σε ηλικία, αλλά και σε ιδέες, καθαροί άνθρωποι και άνθρωποι που πραγματικά και δούλεψαν στη ζωή τους και θέλουν να προσφέρουν. Όταν ήρθε το '10 ο Γιώργος Παυλίδης και μου μίλησε, είχα τριάντα χρόνια συντάξιμα. Η δουλειά αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στο να προχωρήσεις μπροστά.  Κάποιοι λειτουργούν σαν παιδιά του κομματικού σωλήνα. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βολευτούν. Κάποιοι δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους. Δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά θα πρέπει και οι επιδιώξεις τους να είναι προσαρμοσμένες στις ικανότητές τους. 

«Ο σχεδιασμός που ξεκινήσαμε ως Περιφερειακή Αναγέννηση ήταν διαφορετικός σε σχέση με τον σχεδιασμό μετά το 2016 και αυτή ήταν η διαφωνία» 

ΠτΘ: Σε πρόσφατη παρουσίαση υποψηφίου για την Περιφέρεια, είχαμε και την παρουσία νυν μελών της διοίκηση, οι οποίοι έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους, αλλά ακούσαμε και από το βήμα της εκδήλωσης,  τα ίδια τα μέλη της υφιστάμενης διοίκησης, να καταφέρονται εναντίον αυτής. Πώς είναι δυνατόν να καταφέρεται κάποιος κατά μιας διοίκησης την οποία ο ίδιος εκπροσωπεί;
Δ.Π.:
Εκλεγήκαμε. Ψηφιστήκαμε, άρα έχουμε έργο το οποίο λήγει τέλη Αυγούστου του 2019. Δεν θα σχολιάσω τις απόψεις άλλων. Από κει και ύστερα όταν ξεκινήσαμε το 2010 με τον Γιώργο Παυλίδη και ήμουν ιδρυτικό στέλεχος αυτής της παράταξης, είχαμε μπροστά μας έναν σχεδιασμό, πράγματα τα οποία το '14 τα βάλαμε σε μια γραμμή υλοποίησης. Δυστυχώς αυτή η αμαξοστοιχία, η οποία είχε πέντε βαγόνια και ξεκίνησε το '14 – είχε ξεκινήσει από το '10 αλλά το '14 μπήκε στην τροχιά της διοίκησης για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά, με πρωτεργάτη και μπροστάρη τον Γιώργο Παυλίδη, τον οποίο εγώ πίστεψα πάρα πολύ, και αποτέλεσε για μένα μέντορα – δυστυχώς εκτροχιάστηκε μετά το '16. Δηλαδή, εμείς -αναφέρω το εμείς στον εαυτό μου για να είμαι απόλυτα συγκεκριμένος- είδαμε ότι χάθηκαν οι ταχύτητες. Υπήρχαν καθυστερήσεις, διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικές επιλογές είχα μάθει με έναν άλλο τρόπο, και με τον άλλο αυτό τρόπο συνεχίζω να λειτουργώ στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα το τρένο αυτό να κωλυσιεργήσει ή να σταματήσει. Δεν θα σταματούσα ποτέ αυτό το ταξίδι, γιατί σε κάθε περίπτωση όλοι κρινόμαστε και είμαστε υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία. Δεν το έκανα πρωτίστως εγώ, που ξέρετε ότι και το '10 και το '14 ήμουν «υπαρχηγός» της παράταξης,  είχα τα μεγαλύτερα ποσοστά και ήμουν δίπλα στον Γιώργο Παυλίδη. Βλέποντας ότι εκτροχιάστηκε η αμαξοστοιχία, σε κάθε περίπτωση προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στο να συνεχιστεί αυτό το έργο, ωστόσο θεωρώ ότι πολιτικά έγιναν λανθασμένες επιλογές. Αυτή ήταν η διαφωνία. Ακριβώς στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός που ξεκινήσαμε ως παράταξη ήταν διαφορετικός σε σχέση με τον σχεδιασμό μετά το 2016  και κυριότερο χαρακτηριστικό ότι δεν κρατήθηκε η συνοχή της παράταξης.
 
Η συνοχή της παράταξης αποτέλεσε ένα σημαντικό στοιχείο στο να αντιμετωπίσουμε κι άλλου είδους προβλήματα στη συνέχεια. Πρέπει να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις και να βρίσκεται πάντοτε η χρυσή τομή. Όταν γίνεται αυτό προχωράμε. Όταν χάνεται ένα στοιχείο απ' αυτά, αρχίζουμε και έχουμε άλλες αδυναμίες, άλλα προβλήματα, τα οποία τα βρίσκουμε μπροστά μας.  Κάποια συσσωρευμένα προβλήματα που είχαν σχέση με επιλογές προσώπων και επιλογές πολιτικών, ήταν το σημείο που πραγματικά δημιούργησε την όλη κατάσταση και βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το επίπεδο. Εγώ προσωπικά είπα ότι δεν θα αφήσω να εκτροχιαστεί το τρένο. Θα το επαναφέρουμε στην ίδια τροχιά  που το είχαμε βάλει το '14. Δεν υπάρχει κανένας άλλο λόγος. Δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον Χρήστο Μέτιο ή με τον οποιοδήποτε άλλον. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και ο καθένας έχει πίσω του ωφέλιμο, διακριτό στοιχείο έργων και παρουσίας. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του καθενός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.