Η Φελινα Καζακου για την επομενη μερα της στην πολιτικη

«Δεν αποκλείω την παρουσία μου στον δεύτερο βαθμό τοπική αυτοδιοίκησης» - «Θα είμαι πολύ αυστηρή με τον κ. Γραβάνη» - «Οι δυνάμεις που έχω δίπλα μου από τους πολίτες έχουν πολλαπλασιαστεί»

Πολιτικά παρούσα δηλώνει σήμερα μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς…η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου – Βρούζου, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματά της στην πολιτική.
 
Μπορεί  στο προεκλογικό σκηνικό για τον Δήμο Κομοτηνής, να επικρατούν οι έως τώρα επίσημες υποψηφιότητες, ωστόσο μετά και την ανακοίνωση του κ. Αντώνη Γραβάνη ως υποψήφιου Δημάρχου για τον Δήμο Κομοτηνής, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται και προς την νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Φελίνα Καζάκου, αλλά και τα επόμενα ενδεχόμενά βήματά της στην τοπική αυτοδιοίκηση ή και όχι.
 
Η κ. Καζάκου σήμερα δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» δηλώνει παρούσα πολιτικά, ξεκαθαρίζοντας πως 12 χρόνια παρουσίας της στον Δήμο Κομοτηνής είναι αρκετά και δηλώνοντας πως είναι ανοιχτή σε μία πιθανή υποψηφιότητά της στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήτοι την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
 
Ωστόσο η ίδια επιφυλάσσεται για επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, υπενθυμίζοντας πως η λήξη της θητείας των υφιστάμενων διοικήσεων είναι τον  Αύγουστο του 2019, διάστημα μέχρι το οποίο δεν θα πρέπει να αμεληθούν οι υποχρεώσεις των πολιτικών απέναντι στους πολίτες.
 
Ο λόγος στην ίδια… 

«Τα 12 χρόνια αυτοδιοικητικής μου παρουσίας στον δήμο είναι αρκετά» 

ΠτΘ: κ. Φελίνα Καζάκου, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Γραβάνη για τον Δήμο Κομοτηνής, το ενδιαφέρον όλων εστιάζει σε εσάς και τα επόμενα βήματά σας στην τοπική αυτοδιοίκηση ή και όχι. Τι θα κάνετε, λοιπόν, εσείς στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Φ.Κ.-Β.:
Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία μεγάλη χρονική περίοδο μέχρι τις εκλογές. Σίγουρα κάποια πρόσωπα τοποθετούνται και εκφράζουν τις προθέσεις τους. Εγώ προσωπικά, ως επικεφαλής, αυτό που έχω υποχρέωση είναι να οδηγήσω την παράταξη και να ολοκληρώσω την θητεία μου τον Αύγουστο του 2019. Συνεπώς, ο χρόνος είναι αρκετός και η υποχρέωση μας  να υπηρετήσουμε προς το παρόν, αυτό που μας έχει αναθέσει ο κόσμος, πρέπει να γίνει ουσιαστικά για το καλό της πόλης. Αυτή η πολύ σύντομη εμπλοκή του κόσμου στις προσεχείς εκλογές θα δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα. Από εκεί και ύστερα το 2019 θα είναι μία καθοριστική χρονιά με τις εκλογές αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τις εθνικές, τις ευρωεκλογές και ελπίζω ο κόσμος να κρίνει πρόσωπα, την πορεία τους, να αξιολογήσει πραγματικά τις δυνατότητες που ο καθένας έχει για να υπηρετήσει ένα ρόλο και με βάση αυτό να πάμε στις κάλπες. Για την δική μου παρουσία χαίρομαι που παρουσιάζει ενδιαφέρον η επόμενη μέρα για εμένα. Τα 12 χρόνια αυτοδιοικητικής μου παρουσίας στον δήμο είναι αρκετά. Έχω δημιουργήσει μία παρακαταθήκη με πολλές εμπειρίες και γνώση στην τοπική αυτοδιοίκηση και είμαι βέβαιη ότι αυτή την παρακαταθήκη πρέπει να την αξιοποιήσω και για την επόμενη μέρα του τόπου. 

«Δηλώνω παρούσα και πολιτικά ενεργό πρόσωπο στην τοπική μας κοινωνία» 

ΠτΘ: Επομένως, δηλώνετε και πολιτικά παρούσα;
Φ.Κ.-Β.:
Φυσικά, δηλώνω παρούσα και πολιτικά ενεργό πρόσωπο στην τοπική μας κοινωνία και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσω και τα επόμενα πολιτικά βήματα μου.
 
ΠτΘ: Οι ενδεχόμενες νέες διοικήσεις στην αυτοδιοίκηση θα αναλάβουν από τον Σεπτέμβριο 2019. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διάστημα για τους υφιστάμενους να διαχειριστούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, τα προβλήματα του δήμου Κομοτηνής που συνεχίζουν να υφίστανται και μάλιστα χωρίς αυτά να επηρεάζονται από το προεκλογικό σκηνικό.
Φ.Κ.-Β.:
Έτσι ακριβώς. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την καθημερινότητα. Δημιουργούνται κάθε μέρα νέα δεδομένα. Καλούμαστε λοιπόν το επόμενο διάστημα, η διοίκηση του δήμου Κομοτηνής και εμείς ως αντιπολίτευση, να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι και ο δήμος Κομοτηνής οφείλει να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμάς αυτό μας απασχολεί και δηλώνουμε παρόντες στην διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών.
 
Τόσο εγώ όσο και ο κ. Γραβάνης, ο οποίος θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας και με την σύμφωνη γνώμη μου και με την ομόφωνη γνώμη της υπόλοιπης δημοτικής παράταξης.  Μας ενώνει άλλωστε η Κομοτηνή, ο δήμος Κομοτηνής, τα προβλήματα του, η τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύουμε ότι μέσα από τον ρόλο που μπορεί να υπηρετήσει αύριο ο καθένας μας μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Εκείνο που πρέπει να πετύχουμε και να βάλουμε στόχο είναι να γίνει ξανά η Κομοτηνή το κέντρο των αλλαγών και εξελίξεων, γιατί την Κομοτηνή την έχουμε αφήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χαμένη από τον χάρτη και σε αυτό ευθύνονται οι τοπικές ηγεσίες που πρέπει κάποια στιγμή να αφήσουν να δοκιμαστούν και άλλοι άνθρωποι. 

«Στον κύκλο της πολιτικής αν δεν αξιολογήσεις το έργο σου δεν μπορείς να εντοπίσεις τα λάθη σου, πού πάσχουν οι πολιτικές σου και πού πρέπει να βελτιωθείς» 

ΠτΘ: Είναι κοινή ομολογία όλων ότι η παράταξη σας και εσείς προσωπικά ήσασταν ενδεχομένως στην πλειοψηφία τουλάχιστον των περιπτώσεων η μοναδική αντιπολιτευτική φωνή στο υφιστάμενο διοικητικό σχήμα/συμβούλιο. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό πώς κρίνετε τη θητεία σας;
Φ.Κ.-Β.:
Αυτό που επιδίωξα από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφια δήμαρχος ήταν να κάνω τον κόσμο να πιστέψει και να μεταφέρω με σωστό τρόπο τις ιδέες και τις προτάσεις μου για την επόμενη μέρα στον δήμο Κομοτηνής. Συνεχίζω να πιστεύω σε αυτό το όραμά μου και ας είναι μία παρεξηγημένη λέξη. Αν δεν έχεις όραμα και στόχο για το πού θες να πάς αυτή την πόλη ή την επιχείρησή σου βαδίζεις στο περίπου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν πραγματικά διαχειριστική μίας κατάστασης χωρίς αναπτυξιακούς στόχους, χωρίς να δίνονται λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Αυτό διαφαίνεται και από την εικόνα της πόλης, ασχέτως από το τι ισχυρίζεται η διοίκηση του Δήμου. Για παράδειγμα μας λένε ότι η Κομοτηνή είναι πρώτη σε απορρόφηση στο ΕΣΠΑ. Προσωπικά αυτό δεν μου λέει τίποτα, δεν αποτυπώνεται στην καθημερινότητα μας και επομένως πρέπει να μας προβληματίσει. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού έκανα σκληρή κριτική στον κ. Πετρίδη, γιατί αυτό που δεν έκανε ποτέ η διοίκηση τα 8 τελευταία χρόνια είναι ο απολογισμός του έργου του. Στον κύκλο της πολιτικής, αν δεν αξιολογήσεις το έργο σου, δεν μπορείς να εντοπίσεις τα λάθη σου, πού πάσχουν οι πολιτικές σου και πού πρέπει να βελτιωθείς. Η διοίκηση του δήμου Κομοτηνής πέρα από τη διαχείριση των οικονομικών που ισχυρίζονται ότι έχουν βελτιώσει δεν έχει κάνει τίποτα για την πόλη.
 
ΠτΘ: Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πέρα από τη δική σας φωνή, λίγες φορές ακούσαμε φωνές κριτικής από πλευράς των άλλων παρατάξεων. Νιώσατε ποτέ μόνη στο Δημοτικό συμβούλιο;
Φ.Κ.-Β.:
Δεν έχετε άδικο στην τοποθέτηση σας αυτή, αλλά δεν ένιωσα ποτέ μόνη. Σίγουρα υπάρχει πάντα η εκτίμηση μεταξύ των μελών του ρόλου που υπηρετούν. Εξαρτάται και από το πόσο μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολύ δύσκολος. Απαιτείται σωστή προετοιμασία και τεχνογνωσία. Πέρα  από το να εκφράσουμε την αντίθεση μας θέλαμε πάντα να έχουμε και μία αντιπρόταση. Πολύ σύντομα θα δημοσιεύσω μία λίστα από το αρχείο μου των προτάσεων που έχουμε καταθέσει στην διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής και αυτό που με απογοήτευσε είναι πως ούτε μία πρόταση από αυτές υιοθετήθηκε. Από εκεί και έπειτα, όπως προανέφερα, δεν ένιωσα ποτέ μόνη, γιατί καταφέραμε ως παράταξη, αν και τα μέλη ήταν πολύ λιγότερα της πλειοψηφίας, να έχω την υποστήριξη όλων των συνεργατών σε αυτήν τη θητεία.  

«Ο Αντώνης Γραβάνης θα πρέπει να λειτουργήσει προβλέποντας το μέλλον» 

ΠτΘ: Στην τελευταία προεκλογική σας προσπάθεια είχατε καταθέσει ένα σαφές πλαίσιο προτάσεων, οι οποίες όπως προείπατε δεν υιοθετήθηκαν. Θα τις «δανείσετε» στον κ. Γραβάνη; Θα εργαστείτε μαζί του για την επόμενη ημέρα και επίσης πως κρίνετε την επιστροφή του κ. Τάσου Βαβατσικλή με τον οποίο έχετε συνυπάρξει στο παρελθόν στα όργανα του Δήμου;
Φ.Κ.-Β.:
Με τον κ. Βαβατσικλή είχαμε την τύχη να περάσουμε μία θητεία όπου ο κ. Βαβατσικλής ήταν αντιπολίτευση το έτος 2006. Χαίρομαι που καταγράφονται αυτές οι επιστροφές στην πολιτική, από πρόσωπα που ακόμα έχουν να δώσουν πράγματα. Νομίζω ότι ο κ.Βαβατσικλής έχει το δικό του προφίλ και τις δικές του ιδέες και μπορεί να συμβάλει. Από εκεί και έπειτα, πάντα ο χρόνος και το τι θέλει ο καθένας να δώσει είναι πολύ σημαντικά. Γιατί οι εποχές αλλάζουν και πρέπει αυστηρά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Στο πρόσωπο του επόμενου δημάρχου βλέπω έναν άνθρωπο που πρέπει να είναι τεχνοκράτης, να έχει αντίληψη των ευρωπαϊκών πολιτικών και γνώση, να έχει εμπειρία των καλών πρακτικών, να μπορεί να είναι συνεργάσιμος και να έχει πολύ όρεξη και διάθεση για δουλειά. Παρ' όλα αυτά κρίνω πολύ θετικά τη συμμετοχή του κ. Βαβατσικλή και την επιστροφή του στην πολιτική. Όσον αφορά στη δική μου ατζέντα, θα σας πω ότι στις προηγούμενες εκλογές η διοίκηση του δήμου Κομοτηνής δεν κατέθεσε προγραμματικές θέσεις. Ήταν πιθανόν η πρωτοτυπία της Ελλάδος. Οι πολίτες της Κομοτηνής ψήφισαν μια διοίκηση χωρίς να έχει καταθέσει προγραμματικές θέσεις. Εξ ου και σήμερα δεν μπορεί να μας πει τι έκανε τελικά.
 
Εμείς όμως ως αντιπολίτευση είχαμε κατεβάσει μια ατζέντα η οποία συμπεριλάμβανε πολιτικές και άξονες που αφορούσαν την καθημερινότητα, το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον πολιτισμό. Σίγουρα αυτή η ατζέντα παραμένει και εμπλουτίζεται και αυτό γιατί οι κοινωνίες αλλάζουν και οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλούν κι εμάς να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα σε όλες μας τις πολιτικές ενέργειες, και στη βούληση που ο καθένας μας έχει, πρέπει να λειτουργούμε σχεδιάζοντας στο μέλλον. Προβλέποντας στο μέλλον.  Αυτό καλώ και τον κ. Γραβάνη να κάνει. Θα είμαι πολύ αυστηρή μαζί του και είμαι αυστηρή. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ικανό πρόσωπο να διοικήσει την επομένη ημέρα τον δήμο Κομοτηνής. Έχω δηλώσει ότι σε αυτή την προσπάθεια θα τον στηρίξω, θα είμαι δίπλα του, και φυσικά τις όποιες ιδέες, την όποια τεχνογνωσία διαθέτω- την οποία όμως διαθέτει και αυτός κάλλιστα, λόγω της πολύ μεγάλης του εμπειρίας του και από τον επιχειρηματικό κόσμο ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου- θα την έχει.  Νομίζω όμως συνδυαστικά το αποτέλεσμα θα πολλαπλασιαστεί, και θα είναι πιθανόν και το αναμενόμενο, αυτό που ζητάμε δηλαδή, τους πολίτες να υποστηρίξουν την επόμενη μέρα. 

«Η διετία ήταν πολύ μικρή για να αποτυπώσει και να ολοκληρώσει τις πολιτικές του ο κ. Μέτιος» 

ΠτΘ: Προσφάτως σας είδαμε και στην εκδήλωση της επίσημης υποψηφιότητας του κ. Τοψίδη για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Μια παρουσία η οποία σχολιάστηκε. Η παρουσία σας εκεί σηματοδοτεί και μια ενδεχόμενη κοινή κάθοδο στο ψηφοδέλτιο του κ. Τοψίδη; Αν όχι του κ. Τοψίδη, θα τολμήσετε την μεταπήδηση στην επόμενη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης ενδεχομένως με κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο;
Φ.Κ.-Β.:
Παραβρέθηκα στην επίσημη παρουσίαση του κ. Τοψίδη, γιατί φυσικά έλαβα πρόσκληση, όπως θα παραβρεθώ σε οποιαδήποτε εκδήλωση είμαι προσκεκλημένη. Τον κ. Τοψίδη τον γνωρίζω και από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αλλά κυρίως ως πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να υπηρετήσει το νέο δημόσιο management στην αυτοδιοίκηση, των πρακτικών δηλαδή εκείνων που είναι εμπνευσμένες από ιδιωτικές εταιρείες. Είναι ένας επιχειρηματίας που έχει δείξει σπουδαία δείγματα. Η πολιτική με την επιχειρηματικότητα δεν απέχουν καθόλου. Η απαίτηση πλέον των νέων πολιτικών στην αυτοδιοίκηση είναι το να μπορείς να έχεις τη δυνατότητα της άσκησης διοίκησης, δίνοντας  προτεραιότητα στο οικονομικό, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών σου. Στον κ. Τοψίδη διακρίνω τη δυνατότητα αυτή και βρέθηκα εκεί για να ακούσω τις προτάσεις και τις ιδέες του.
 
Στην περιφέρειά μας αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Μέτιος, και για να μην είμαι άδικη και έχει κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια, σε ένα έργο που δεν είχε τον χρόνο. Η διετία αυτή ήταν πολύ μικρή, για να αποτυπώσει και να ολοκληρώσει τις πολιτικές του. Εκτιμώ εξ ίσου τον κ. Μέτιο, ο οποίος όμως πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να ανασυνθέσει την ομάδα του, προκειμένου να προχωρήσει την επομένη στην ΠΑΜΘ. Όσο για τη δική μου παρουσία στον δεύτερο βαθμό τοπική αυτοδιοίκησης, δεν την αποκλείω, όπως δεν αποκλείω και κάποιες άλλες σκέψεις μου για την επόμενη μέρα. Αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι το χρονικό αυτό διάστημα, κατά το οποίο δήλωσα ότι δεν θα είμαι υποψήφια για δήμαρχος, εισέπραξα από τον κόσμο κάποια απογοήτευση. Αρκετοί πολίτες πείστηκαν από την παρουσία μου, το όραμά μου και τη θέλησή μου να κάνουμε πράγματα για την πόλη μας. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό δείγμα. Οι δυνάμεις που έχω δίπλα μου από τους πολίτες έχουν πολλαπλασιαστεί, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε προς όφελος κυρίως της τοπικής κοινωνίας μας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.