Το νεο ημερολογιο του Συλλογου Πατεραδων Ξυλαγανης για το 2019

Ένας «θησαυρός» 25 φωτογραφιών από την παλιά Ξυλαγανή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή

Κάθε τι που συνιστά την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας είναι μοναδικό και πρέπει να διασώζεται. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Σύλλογος Πατεράδων Ξυλαγανής επέλεξε να φιλοξενήσει στις σελίδες του νέου ημερολογίου του για το έτος 2019 ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αποτελούμενο από 25 στιγμιότυπα της παλιάς Ξυλαγανής και όχι μόνο.
 
Φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία κατοίκων της περιοχής βγήκαν από τα συρτάρια και ταξινομήθηκαν με προσοχή στις σελίδες του ημερολογίου που φέρει την υπογραφή του «Παρατηρητή της Θράκης» στο κομμάτι της σχεδίασης και εκτύπωσης. Πρόκειται, λοιπόν, για μία συλλογική δουλειά που σίγουρα τραβά το ενδιαφέρον όχι μόνο για την μοναδικότητα του περιεχομένου της αλλά κυρίως επειδή αποτυπώνει έναν αλλιώτικο κόσμο, με πολλά σημεία και συνήθειες να είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει.
 
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, στο εν λόγω ημερολόγιο μπορείτε να δείτε την DISCO Αναμπέλα που προσέφερε αξέχαστες στιγμές διασκέδασης στο παρελθόν, τα ανεπανάληπτα Εσνάφια της δεκαετίας του ’80,  έναν γάμο στην Ξυλαγανή του ’55, τις διακοπές οικογένειας που παραθερίζει στον Ίμερο, τη Μαρώνεια του 1906, μαθητές του παλιού δημοτικού σχολείου με τον δάσκαλό τους και πολλές άλλες φωτογραφίες που ξυπνούν μνήμες και βοηθούν τους νεότερους να περιπλανηθούν σε εκείνες τις περιόδους που η κάθε μία απεικονίζει.
 
Για το ημερολόγιο που «αφηγείται» τη ζωή στην Ξυλαγανή μίλησαν ο πρόεδρος, κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης και ο γραμματέας, κ. Τριανταφυλλος Παπαδάκης φιλοξενούμενοι στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής». Οι ίδιοι, μάλιστα, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανανεωμένη αισθητική του εν λόγω εντύπου, το οποίο αξιοποιεί το νέο λογότυπο του συλλόγου που κάνει σαφές με αυτόν τον τρόπο πως τα διδάγματα από το παρελθόν αποτελούν «οδηγό» για το μέλλον.  

Τριαντάφυλλος Παπαδάκης «Το ημερολόγιο είναι χωρισμένο ανά δεκαπενθήμερο και κάθε περίοδος περιλαμβάνει φωτογραφίες από αντίστοιχες γιορτές ή αγροτικές εργασίες που πραγματοποιούνταν τότε» 

Εξηγώντας πως ξεκίνησε η ιδέα έκδοσης του ημερολογίου με παλιές φωτογραφίες ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρίζες μας. Να ξέρουμε, δηλαδή, από πού προερχόμαστε και ποιες δυσκολίες αντιμετώπιζε ο απλός κόσμος και η τοπική κοινωνία πριν από περίπου 50 ή 100 χρόνια.
 
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Πατεράδων  που «ένωσε» τις δυνάμεις του με τους κατοίκους της περιοχής. Ιδιαίτερα σπουδαία ήταν η συμβολή του καθηγητή και επίτιμου μέλους του συλλόγου, κ. Δημήτρη Δουμπουλάκη που παρείχε υλικό από το προσωπικό του αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από  στιγμές διασκέδασης, κοινωνικές εκδηλώσεις και συνεστιάσεις που αποτυπώνουν την καθημερινότητα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μίας άλλης εποχής.
 

«Πρόκειται για ένα έντυπο που κάθε χρόνο μας το ζητούν σε μεγάλο αριθμό ακόμα και απόδημα μέλη του συλλόγου μας που πλέον κατοικούν στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστραλία», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες. «Το ημερολόγιο είναι χωρισμένο ανά δεκαπενθήμερο και κάθε περίοδος περιλαμβάνει φωτογραφίες από αντίστοιχες γιορτές ή αγροτικές εργασίες που πραγματοποιούνταν τότε. Υπάρχουν για παράδειγμα στιγμιότυπα από τα Εσνάφια, το έθιμο της γυναικοκρατίας, τον Δεκαπενταύγουστο και το πλέξιμο του σκόρδου», κατέληξε ευχαριστώντας θερμά τους χορηγούς και όλους όσους βοήθησαν για την πραγμάτωσή του. 

Τις δράσεις του συλλόγου απαρίθμησε ο Βαγγέλης Μουζαλιώτης 

Το ημερολόγιο του Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής πέραν της πρακτικής του εφαρμογής, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα απαραίτητο ανάγνωσμα ενθύμησης του παρελθόντος μας. Για την απόκτησή του οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6936131148 και 6945978362, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποστολής στον χώρο σας.Το κόστος ανέρχεται στα 5 ευρώ, ένα «συμβολικό» ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι δράσεις του συλλόγου τις οποίες απαρίθμησε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μουζαλιώτης.
 
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 40 μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Πατεράδων – που σημειωτέον διανύει τον 4ο χρόνο ζωής της – πρόκειται να ερμηνεύσουν τέσσερα παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης χορωδιών Ροδόπης που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής.Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος του συλλόγου ανέλαβε για άλλη μία χρονιά η κ. Χριστίνα Αποστολίδου, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει υπογράψει τη μουσική και τους στίχους του «Ύμνου του Πατέρα» μαζί με τον κ. Στέφανο Δαλακλίδη.
 
Παράλληλα έχει δρομολογηθεί μία ενημερωτική ημερίδα με εισηγητή τον οφθαλμίατρο, κ. Αλβανό και μονοήμερη εκδρομή στη Δράμα και το Σπήλαιο Αλιστράτης, ενώ φέτος, όπως και κάθε χρονιά, τα Χριστούγεννα πρόκειται να γίνει συλλογή τροφίμων για άπορους συμπολίτες μας, καθώς και συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να ενισχυθεί το ταμείο του Λυκείου Ξυλαγανής για την καθιερωμένη εκδρομή της Γ’ τάξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.