Με εμπειριες… Χαρβαρντ αποφοιτοι του Τμηματος Κοινωνικης Διοικησης και Πολιτικης Επιστημης

Ο διακριθείς απόφοιτος του τμήματος Μιχάλης Σαββίδης μοιράζεται τις εντυπώσεις του

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η ορκωμοσία του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Ανάμεσα στους αποφοίτους ήταν φοιτητές που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα Erasmus και έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
 
Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ (όπως και ελάχιστα άλλα) σε σχέση με τα περισσότερα τμήματα στην Ελλάδα είναι η συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο Ναύπλιον. 
 

Όπως μας είπε ο άρτι απόφοιτος με βαθμό πτυχίου 9.00 (Άριστα) εδώ και λίγες μέρες νέος Πολιτικός Επιστήμονας Μιχάλης Σαββίδης, ο οποίος επιλέχθηκε για την υποτροφία του Χάρβαρντ ήταν κάτι που θα μείνει αξέχαστο. Ο Μιχάλης είχε την ευκαιρία να κάνει την πρακτική άσκηση στο Ναύπλιο για 5 εβδομάδες το καλοκαίρι και συγχρόνως παρακολούθησε διαλέξεις με καθηγητές από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο. «Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα διεύρυνε τους ορίζοντες και συνέβαλε σε μεγαλύτερη ακαδημαϊκή εμβάπτιση μέσα από τη διαπολιτισμική ανταλλαγή» . Όπως μας τόνισε κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων και ομιλιών στο Ναύπλιο αλλά και στην Αθήνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρακολούθησε  και την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Καθηγητή κ. Προκοπίου Παυλόπουλου με τίτλο «Κρίση του κανόνα Δικαίου ως κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ηγεσίας», συμμετέχοντας στη συζήτηση.
 
Τον Οκτώβρη ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος της Υποτροφίας επισκέφτηκε την Αμερική. Στο εκπαιδευτικό ταξίδι που κράτησε 12 ημέρες, όπου εκπροσώπησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συμμετείχε σε διαλέξεις και εκδηλώσεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον μαζί με τους υπόλοιπους υποτρόφους του Χάρβαρντ. Επιπλέον, παρακολούθησε μαθήματα στα Πανεπιστήμια Georgetown, American University and Howard University σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επισκέφθηκε ακόμα την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Βουλή των Αντιπροσώπων, την Γερουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο όπως και συνομίλησε με Αμερικανούς Πολιτικούς μεταξύ των οποίων και τον τότε υποψήφιο και τώρα Μέλος της Βουλής Αντιπροσώπων των Δημοκρατικών Jamie Raskin.    
 

«Παρόμοια και συνάμα αξέχαστη ήταν και η δική μου εμπειρία» είπε ο παλαιότερος απόφοιτος Χρήστος Δερβεντλής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που συμμετείχε στο πρόγραμμα, καθώς και του Αλέξανδρου Θεοδωρίδη που απουσίασε από την χαρά καθώς υπηρετεί τώρα τη θητεία του. Η τελειόφοιτη Δήμητρα Δαλαμπίνη, η οποία συμμετείχε πέρσι ανέφερε ότι είναι μια πολύ σημαντική δυνατότητα που δίνεται στους φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών προσφέροντας τα εφόδια για το μέλλον.
 
Λόγω και της Ναυπλιώτικης καταγωγής του, συντονιστής και δίαυλος από πλευράς ΔΠΘ του Προγράμματος είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Κώστας Δικαίος. Τόνισε ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και όλο το Χάρβαρντ για την μοναδική αυτή ευκαιρία που δίνει στους φοιτητές μας -έστω και εάν είναι ένας ή μία κάθε ακαδημαϊκό έτος-  να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε μία ιστορική πόλη, να συνεργαστούν με αμερικανούς φοιτητές και ακαδημαϊκούς από το κορυφαίο αυτό Πανεπιστήμιο.      

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.