Προσληψεις και επαναφορα 13ου και 14ου μισθου ζητα η ΑΔΕΔΥ

Περιοδεία του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Σταύρου Κουτσιουμπέλη στην Κομοτηνή ενόψει της απεργίας της 14ης Νοεμβρίου

Ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με την 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 14 Νοεμβρίου, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στον Δημόσιο Τομέα πραγματοποίησε στην Κομοτηνή την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Κουτσιουμπέλη, Γενικό Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ.
 
Έτσι επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Δασών, την Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά και τον ΕΦΚΑ.
 
Στο κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ βρισκόταν και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως προσπαθούν να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Δημόσιους Υπαλλήλους, τονίζοντας πως ό,τι θα γίνει για να πάρουν πίσω ότι έχασαν τα χρόνια της κρίσης, θα γίνει πρωτίστως με τον αγώνα.
 
Τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις είναι μεν θεμιτές, ανέφερε, αλλά «θα πρέπει κυρίως να δοθεί αγώνας ώστε οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι οι απώλειες που τους επιβλήθηκαν τα προηγούμενα 8 χρόνια ήταν τεράστιες», με την πλειοψηφία των υπαλλήλων να δυσκολεύεται, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, να βγάλει το μήνα.
 
Για αυτό και μέσω των κινητοποιήσεων θέλουν να δείξουν στην κυβέρνηση ότι δικαιούνται και νομιμοποιούνται να αναπληρώσουν τις απώλειες και τις θυσίες που έχουν αναγνωρίσει όλοι. 

Θετικό βήμα το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής 

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν περιοδείες σε όλη τη χώρα για να ενημερώσουν τους υπαλλήλους για την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της 14ης Νοεμβρίου, στην οποία συμμετέχει και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της Ελλάδας, αυτό της Αθήνας, ανέφερε ο κ. Κουτσιουμπέλης, με τα αιτήματά τους να είναι τόσο οικονομικά, όσο και θεσμικά.
 
Στο νοσοκομείο Κομοτηνής είχαν συνάντηση τόσο με τον διοικητή κ. Γιώργο Φιλιππίδη όσο και με το Σύλλογο Εργαζομένων, με τον κ. Κουτσιουμπέλη, που προέρχεται από την ΠΟΕΔΗΝ, να τονίζει πως είναι σε θετική κατεύθυνση ότι, ακόμα και για εθνικούς λόγους, θα γίνει το νέο Νοσοκομείο στη Ροδόπη, μιας και είναι η μοναδική Περιφερειακή ενότητα της περιοχής που έχει μείνει χωρίς σύγχρονη δομή. 

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου 

Όσο για την απεργία, σημείωσε πως τα αιτήματα της συμπεριλαμβάνουν την επαναχορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, μιας και θεωρούν πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συμβάλλει σημαντικά στο να πληρωθούν τα χρέη της χώρας, με τη θυσία των δύο αυτών μισθών.
 
Παράλληλα ζητούν την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, γιατί ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να μην περικοπούν οι συντάξεις στους παλαιούς συνταξιούχους, παρόλο που έχει ψηφίσει το μέτρο στο μεσοπρόθεσμο, αυτό δεν επηρεάζει όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά το Μάιο του 2016, των οποίων οι συντάξεις υπολογίζονται με αυτό τον τρόπο.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι επιπτώσεις στο Δημόσιο, ανέφερε, είναι μειωμένες από 7% από την κατηγορία ΥΕ με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, μέχρι 35% για ΠΕ με 40 χρόνια υπηρεσίας, ενώ έχει περικοπεί επιπλέον κατά 8.000 το εφάπαξ, το οποίο από το 2013 υπολογίζεται ουσιαστικά με την επαναχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταθέτει ο ασφαλισμένος.
 
Όλα αυτά, αν συνδυαστούν με τη μείωση του αφορολόγητου στα 8.600 ευρώ σήμερα και στα 5.700 ευρώ από το 2020, που μεταφράζεται σε επιπλέον 600 ευρώ επιβάρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και επιπλέον μείωση 50 ευρώ το μήνα στους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων.
 
Για αυτό και ζητούν κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, νέο ασφαλιστικό νόμο που θα δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις στους εργαζόμενους, με δημόσιο πυλώνα ασφάλισης τόσο για την επικουρική όσο και για την κύρια σύνταξη, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και προσλήψεις προσωπικού. 

Επιπλέον προσλήψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες 

Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ δεν είναι ικανοποιημένη με την δέσμευση της αρμόδιας Υπουργού κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την τήρηση του 1 προς 1 στις προσλήψεις (μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί) μιας και οι ακόμα και με τις μνημονιακές προβλέψεις με κατάργηση θέσεων υπαλλήλων που αποχωρούσαν, πάλι το 30% των οργανικών θέσεων έχουν μείνει κενές.
 
Και αυτό γιατί πλέον, μετά τη μεγάλη έξοδο των προηγούμενων χρόνων, φεύγουν πολύ λίγοι υπάλληλοι στη σύνταξη (5-6.000 το χρόνο), αλλά και τα κενά που έχουν μείνει απλά θα αναπαράγονται.
 
Για αυτό και ο κ. Κουτσιουμπέλης τόνισε πως χρειάζεται μια γενναία «αιμοδότηση» στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες υγείας και τα σχολεία, οι ελλείψεις στις οποίες αποβαίνουν σε βάρος των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών.
 
Άλλωστε διαφωνούν κάθετα με την ιδέα του επιτελικού κράτους, στο οποίο θα απασχολούνται λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι επιτελικού χαρακτήρα, με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες σε Νομικά πρόσωπα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ή σε εργολάβους.
 
«Δίνουμε τη μάχη για μόνιμη απασχόληση, μόνιμη και σταθερή εργασία, με ποιότητα προς τους πολίτες» τόνισε, μιας και το κράτος το έχουν ανάγκη οι φτωχότεροι πολίτες, σε αντίθεση με τους πλουσιότερους που έχουν τα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.