Οχι στην υποβαθμιση των σχολειων ειπαν οι μαθητες των Σαπων

Πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και ζήτησαν την στήριξη του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών - Στην Αθήνα κατεβαίνει η ΕΛΜΕ για συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας

Πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία τους, πραγματοποίησαν μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαπών και του Διαπολιτισμικού Λυκείου Σαπών, το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου.
 
Οι μαθητές πρόσθεσαν τις φωνές τους, μετά και την ανακοίνωση φορέων της περιοχής, στις αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό από δυσπρόσιτα των σχολείων τους και την ιδιαίτερα χαμηλή μοριοδότησή τους, που όχι μόνο αποτρέπει τους αναπληρωτές να έρθουν σε αυτά, αλλά και ενέχει τον κίνδυνο, στην τελευταία τάξη του Λυκείου, να μην λειτουργήσουν κατευθύνσεις την επόμενη χρονιά.
 
Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν μαθητές που μπορεί να υποχρεωθούν να μετακινούνται από τις Σάπες στην Κομοτηνή, ώστε να ακολουθήσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν για την εισαγωγή σε σημαντικές σχολές.
 
Ανάμεσα σε αυτές είναι πιθανό αν είναι και η Ιατρική, με ένα από τους μαθητές να σημειώνει πως μιας και επιθυμεί να δώσει εξετάσεις για Ιατρική, το πιο πιθανό είναι, αν μείνει όπως έχει η μοριοδότηση, του χρόνου να πρέπει να ταξιδεύει καθημερινά στην Κομοτηνή για να κάνει μαθήματα εκεί.
 
Οι μαθητές που συμμετείχαν, τόσο από το Γυμνάσιο όσο και από το Λύκειο, θέλησαν να δείξουν πως η κινητοποίησή αυτή είναι σοβαρό ζήτημα και δεν γίνεται «ελαφρά την καρδία» για να χαθούν ώρες μαθήματος.
 
Για αυτό και αυτή πραγματοποιήθηκε για το μεν Γυμνάσιο μετά την γενική του συνέλευση, όταν και δεν είχαν μαθήματα, ενώ οι τάξεις του λυκείου έκαναν όλη τη μέρα τους κανονικά και πραγματοποίησαν την κινητοποίηση μόνο την τελευταία τους ώρα.
 
Οι μαθητές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ξεκίνησαν από τα σχολεία τους και κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο Σαπών. Εκεί τους περίμενε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, μαζί με τους Αντιδημάρχους κ. Χαράλαμπο Τσάτσα και Οσμάν Σεντάτ, ο οποίος τόνισε πως η Δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αλλάξει αυτή η απόφαση του Υπουργείου. 

Απαραίτητη η μαζική κινητοποίηση 

Το παρόν στην κινητοποίηση έδωσαν και μέλη της ΕΛΜΕ Ροδόπης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό ότι τα παιδιά γνωρίζουν, για αυτό και η κινητοποίησή τους είχε συμβολικό χαρακτήρα, για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.
 
Σημείωσε δε πως είναι απαράδεκτο οι Σάπες να έχουν την ίδια μοριοδότηση με περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Αθήνας.
 
Για αυτό και έχουν κανονίσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα κ. Γεωργαντά, κατόπιν παρέμβασης του συντονιστή της Ν.Ε.του ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτη Σακελλίων, όπου και κάλεσε και τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών. 

Στήριξη από τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών 

Ο Δήμαρχος άκουσε τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Ροδόπης, τονίζοντας ότι ο Δήμος εναντιώνεται σε κάθε απόφαση υποβάθμισής του, ιδίως στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα της εκπαίδευσης.
 
Υπενθύμισε δε πως εδώ και ένα χρόνο, από τη στιγμή που το πρόβλημα είχε εγερθεί, είχαν επισημάνει, και στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που είχε γίνει στην Κομοτηνή, την ανάγκη να αλλάξει η μοριοδότηση, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που έχει τις γνωστές υστερήσεις και ιδιαιτερότητες.
 
«Εγώ σαν δήμαρχος δεν θέλω άλλη υποβάθμιση του Δήμου» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως από την πλευρά τους θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια που θα γίνει συλλογικά, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής μας, ώστε να πιέσουν το υπουργείο για να καταλάβει την ανάγκη διατήρησης του προηγούμενου καθεστώτος κατοχυρώνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά του Δήμου να φοιτούν απερίσπαστα και κυρίως ισότιμα στα σχολεία της περιοχής.
 
Σημείωσε τέλος προς τους μαθητές πως δεν θα επιθυμούσε κανέναν παιδί να χάσει ώρες μαθημάτων, με αποχές και κινητοποιήσεις, και τους πληροφόρησε ότι από την πλευρά τους θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.