Υπογραφτηκαν οι συμβασεις για τις μελετες δικτυων του νεου Νοσοκομειου Κομοτηνης

Αποτελούν δωρεά των Τοπογράφων της Ροδόπης για την στήριξη της δημιουργίας του νέου Νοσοκομείου

Τις συμβάσεις για την πραγματοποίηση των μελετών της δημιουργίας του δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και σύνδεσης με το οδικό δίκτυο του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής υπέγραψαν την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου και εκπρόσωποι του συλλόγου Τοπογράφων Ροδόπης, μέλη του οποίου αφιλοκερδώς θα πραγματοποιήσουν τις μελέτες, το κόστος των οποίων θα ανέρχονταν σε περίπου 160.000 ευρώ.
 
Να υπενθυμίσουμε πως στο πλαίσιο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου, πέραν του κτιρίου που θα κατασκευαστεί και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέφτει στους τοπικούς φορείς η υποχρέωση να κατασκευάσουν συνοδευτικά έργα για την πλήρη λειτουργία της υγειονομικής δομής.
 
Έτσι η ΔΕΥΑΚ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής έχει αναλάβει τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το οδικό δίκτυο της περιοχής. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης 7 χιλιομέτρων, ένα δίκτυο ύδρευσης περίπου 3 χιλιομέτρων, καθώς και μια μελέτη οδοποιίας 3 χιλιομέτρων.
 
Με δεδομένο ότι το Ίδρυμα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην κατασκευή, με τις πρώτες εργασίες να έχουν ξεκινήσει στο οικόπεδο, η ταχύτητα στη δημιουργία των παράλληλων δομών είναι σημαντική.
 
Για αυτό και η υπογραφή της σύμβασης τη Δευτέρα, με τους τοπογράφους να παραδίδουν τις μελέτες μέσα σε τρείς μήνες, πριν το τέλος δηλαδή του 2018, ενώ το Ίδρυμα φέρεται να έχει εντυπωσιαστεί από την κίνηση αυτή και το φέρνει ως παράδειγμα καλής πρακτικής και σε άλλες περιοχές. 

Άψογη συνεργασία με τα μελετητικά γραφεία 

Η συνεργασία με όλα τα μελετητικά γραφεία είναι άριστη όλα αυτά τα χρόνια, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, τονίζοντας πως από το 2011 η ΔΕΥΑΚ έχει κάνει στροφή στηρίζοντας τα τοπικά γραφεία στην ωρίμανση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, αυτών δηλαδή που κατατίθενται προς υλοποίηση με ευρωπαϊκά κονδύλια, η οποία έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα, με εντάξεις έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 
Έτσι η ωρίμανση αυτών των έργων της ύδρευσης της αποχέτευσης και της οδοποιίας θα αποτελέσει μια προσφορά των μελών του συλλόγου προς την τοπική κοινωνία.
 
Αυτό σημαίνει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, και χωρίς κόστος, τα έργα αυτά θα έχουν ωριμάσει ώστε να μπορέσει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ να τα εντάξουν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, αν και πολλά περιμένουν από το Υπουργείο Υγείας, μιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παύλος Πολάκης, όταν είχε επισκεφτεί την περιοχή μας μαζί με την διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είχε δεσμευτεί πως θα βρεθούν τα κατάλληλα προγράμματα ώστε τα έργα να ενταχθούν αν είναι έτοιμα.
 
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ πάντως σημείωσε πως η δημιουργία αυτών των δικτύων θα βοηθήσει και σε δεύτερη φάση στη σύνδεση των γύρω οικισμών, όταν φυσικά γίνουν οι κατάλληλες μελέτες και μπορέσουν να γίνουν τα έργα. 

Θετική ανταπόκριση από τους Τοπογράφους 

Άμεσα προσφέρθηκαν, όταν προσεγγίστηκαν από το Δήμο Κομοτηνής, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία μελετών για το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη και την περιοχή σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης κ. Παναγιώτης Μουζακίδης, Τοπογράφος Μηχανικός μελετητής δημοσίων έργων.
 
Βέβαια η κίνηση αυτή ήταν απότοκο της σημαντικής συνεργασίας που έχουν με τους φορείς της πόλης, και ειδικά με το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ, που έχουν ανοίξει τις πόρτες στα τοπικά γραφεία και ανταποκρίθηκαν σε κάθε μελέτη που κλήθηκαν να συμβάλλουν και να συντάξουν, με την Επιχείρηση να «μοιράζει» στα τοπικά γραφεία τις μελέτες, που εκπονήθηκαν σωστά και χωρίς προβλήματα.
 
Ως ανταπόδοση αυτής της συνεργασίας, συζητήθηκε στο ΔΣ καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, τόσο οι κατηγορίες των μελετών που απαιτούνται όσο και αν τους επιτρέπεται από τον νομοθεσία να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.
 
Για αυτό και ο κ. Μουζακίδης έδωσε τα συγχαρητήριά του στα μελετητικά γραφεία που θέλησαν να προσφέρουν, τονίζοντας πως θα είναι μια προσφορά όλων των διπλωματούχων τοπογράφων μηχανικών στην κοινωνία της πόλης για ένα κρίσιμο θέμα όπως το νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
Η προσφορά του Συλλόγου αφορά μελέτη τοπογραφικών εργασιών για σύνταξη μελετών οδοποιίας, μελέτη τοπογραφικών εργασιών για σύνταξη μελέτης ύδρευσης αποχέτευσης, μελέτη συγκοινωνιακών έργων, από την πλευρά της Μεσσούνης και από την πλευρά της παλιάς Εθνικής οδού, μελέτη αποχέτευσης των ακαθάρτων και μελέτη ύδρευσης. 

Αναγκαία η δημιουργία του νέου Υδραγωγείου 

Για την τοποθέτηση του προέδρου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ κ. Εμμανουήλ Σκαρλατίδη σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου , στην οποία σημείωσε πως το έργο του νέου Υδραγωγείου δεν είναι τόσο απαραίτητο για την πόλη, με τα ποσά που θα ξοδευτούν σε αυτό να καλύπταν καλύτερα την αντικατάσταση αγωγών ή έργα σε οικισμούς με παλιά δίκτυα, ρωτήθηκε τη Δευτέρα ο κ. Καρασταύρου.
 
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ σημείωσε πως για τα θέματα αυτά, άνθρωποι που δεν είναι γνώστες των πραγμάτων, μπορεί με τις τοποθετήσεις τους να κάνουν μεγάλη ζημιά. Αν τους έπαιρνε σοβαρά η διαχειριστική αρχή, σημείωσε, θα μπορούσε να ζητήσει την απένταξη του έργου.
 
Για αυτό και για έργα αυτού του είδους, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα και να ερωτάται πιο μπροστά η υπηρεσία αν πραγματικά χρειάζεται ή όχι.
 
Το Υδραγωγείο, σημείωσε πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σύγχρονο υδραγωγείο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σήμερα, με δυνατότητα επέκτασης και με ένα διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας νερού, όσο αφορά την ποιότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.