Οι εργαζομενοι της ΔΕΥΑΚ ανατρεπουν πληρως τους ισχυρισμους της διοικησης

Σήκωσαν το γάντι, παραμένουν όμως ανοιχτοί σε συμφωνία - Πρόθεση από τους δικηγόρους των εργαζομένων να κινηθούν ποινικά κατά του Δ. Καρασταύρου για το «δικαστηριάκι»

Συνέντευξή τύπου, θέλοντας να ενημερώσουν το κοινό για το συνεχιζόμενο θέμα των αναδρομικών απαιτήσεων 55 εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ αλλά και να απαντήσουν σε όσα ακούστηκαν από πλευράς της Διοίκησης της επιχείρησης για το θέμα παραχώρησαν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι μαζί με εκπρόσωπο ενός εκ των τριών δικηγόρων που τους εκπροσωπούν.
 
Προχώρησαν σε αυτή την κίνηση θεωρώντας πως ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες για το θέμα, θέλοντας να δώσουν απαντήσεις αλλά και να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση όπως τη βλέπουν.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η υπόθεση αφορά 55 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, που ζητούν αναδρομικά τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι και ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, με τις διεκδικήσεις να φτάνουν πλέον, μαζί με τους τόκους, στα 1,8 εκ. ευρώ, και οι οποίες, αν δεν καταβληθούν, επιβαρύνονται καθημερινά.
 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είχαν κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, με την επιχείρηση να κάνει έφεση, η οποία θα συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου. Όμως για μεγάλο διάστημα, παρόλο που η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή, τηρούσαν στάση αναμονής μιας και η υπόθεση των ΔΕΥΑ είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο.
 
Το τμήμα Β1 του ανώτατου δικαστηρίου αποφάνθηκε για αυτές τις υποθέσεις το Μάιο, υπέρ των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου, αλλά ενώ ξεκίνησε μια διαδικασία επαφών των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, για την καταβολή των οφειλόμενων σε δόσεις, που περιλάμβαναν και συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, αυτές κατέρρευσαν.
 
Έτσι τελικά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, καταγγέλλοντας ότι η διοίκηση της ακολουθεί παρελκυστικές τακτικές, γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις τρείς προτάσεις συμβιβασμού που κατέθεσαν, που προϋπέθεταν μεταξύ άλλων την παραίτηση της ∆ΕΥΑΚ από την έφεση.
 
Στο μεταξύ όμως φέρεται να εκδόθηκε τρίτη απόφαση, από άλλο τμήμα του Αρείου Πάγου, που αφορά περικοπές μετά το 2012, η οποία τις κρίνει νόμιμες, θίγοντας και το θέμα του χαρακτήρα των ΔΕΥΑ. Αυτό, τονίστηκε από τη Διοίκηση της Επιχείρησης, έκανε τη νομική της υπηρεσία να αποφανθεί πως δεν επιτρέπει θετική γνωμοδότηση για τον όποιο συμβιβασμό, θεωρώντας πως οι πιθανότητες να κερδίσουν την υπόθεση στο Εφετείο, είναι μεγαλύτερες.
 
Για αυτό και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αφήνοντας την όλη διαδικασία σε αδιέξοδο.
 
Εξέφρασαν πάντως την πρόθεσή τους έστω και την ύστατη στιγμή να έρθουν σε συμβιβασμό, ώστε να σταματήσει αυτή η υπόθεση που ταλανίζει την επιχείρηση και τους εργαζομένους της, αρκεί να πρόκειται για ουσιαστική πρόταση συμβιβασμού, χωρίς προτάσεις έξω από την λογική, αλλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

Εκτός πραγματικότητας οι τοποθετήσεις της διοίκησης 

Από την πλευρά των εργαζομένων ένας εκ των τριών δικηγόρων τους, ο κ. Απόστολος Γκάτζιος, στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτή τη συνέντευξη τύπου, στην οποία θεωρεί πως ακούστηκαν πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα, για αυτό και θέλησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους σειρά και βάση, εξηγώντας παράλληλα και ποια είναι η θέση των εργαζομένων σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα.
 
Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, από την άνοιξη του 2017 όταν και εκδόθηκε η απόφαση για την ΔΕΥΑ Κομοτηνής, επέδειξαν μη καταχρηστική διάθεση, και ήρθαν σε επικοινωνία με την Επιχείρηση, θέλοντας να λύσουν την υπόθεση συμβιβαστικά. Επειδή όμως τότε εκκρεμούσε η εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, αποφάσισαν κοινή συναινέσει να περιμένουν την έκβασή της.
 
Όταν οι αποφάσεις εκδόθηκαν τον Μάιο του 2018, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν ξανά τις επαφές με τον πρόεδρο της Επιχείρησης, ώστε να συνεχίσει από εκεί που είχε σταματήσει η συνεννόηση για να κλείσει η υπόθεση, όμως η διοίκηση επέλεξε να ξεκινήσει τα ένδικα μέσα, κάνοντας αιτήσεις αναστολής, για να ακολουθήσουν τα ένδικα μέσα των εργαζομένων, τα οποία, σημείωσε ο κ. Γκάτζιος, αποτελούν προσπάθειά τους να αμυνθούν στις νομικές ενέργειες της επιχείρησής προς αυτούς.
 
Η πρόταση της διοίκησης, σημείωσε, αποτυπώθηκε μέσα από μια απόφαση ΔΣ στα τέλη Αυγούστου, την οποία θεωρεί πως δεν ενέχει ουσιαστικό συμβιβασμό, γιατί βόλευε μόνο την ίδια, ζητώντας παράλληλα από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τους τόκους, παρόλο που η επιχείρηση θα συνέχιζε να εξαντλεί τα ένδικα μέσα.
 
Αντίθετα θεωρεί πως η πρόταση του συμβιβασμού από πλευρά των εργαζομένων, να σταματήσουν δηλαδή τα ένδικα μέσα σε αντάλλαγμα μέρος των τόκων, είναι μια πολύ έξυπνη πρόταση, και συμφέρει όλες τις πλευρές.
 
Όμως θεωρεί πως η στάση της διοίκησης όλο αυτό το διάστημα επικεντρωνόταν μόνο στο να κερδίσει χρόνο, και η τρίτη απόφαση, που φέρεται ως αντίθετη, πιστεύει πως δεν έχει σχέση με το υπό κρίση ζήτημα και κακώς ακούγονται αυτές οι αιτιάσεις από την άλλη πλευρά, ως δικαιολογία για να μην γίνει δεκτή η πρόταση συμβιβασμού.
 
«Ακόμα και σήμερα μπορούμε να πάμε σε συμβιβασμό που μπορεί να αφήσει να πάνε μέχρι τέλος τα ένδικα μέσα, εφόσον όμως αφορά όλο το ποσό μαζί με τους τόκους» σημείωσε, γιατί η ΔΕΥΑΚ θέλει και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο, δηλαδή να μην πληρώσει τους τόκους, αλλά να είναι ελεύθερη να συνεχίσει τη δικαστική οδό. 

Απαντήσεις στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ 

Ο κ. Γκάτζιος σημείωσε πως αρχικά, για την συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη στα τέλη Ιουλίου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις πλευρές, δεν είχαν καταλήξει πουθενά, παρά μόνο να συμφωνηθεί να υπάρξει αναβολή στην υπόθεση που θα πραγματοποιούνταν την Δευτέρα μετά τη συνάντηση, με την προϋπόθεση πως θα γινόταν ΔΣ της ΔΕΥΑΚ την επόμενη Τετάρτη για να συζητήσει την πρόταση των εργαζομένων.
 
Όμως μέσα στον Αύγουστο για τρείς φορές το συμβούλιο συγκλήθηκε χωρίς ωστόσο και τις τρεις φορές να έχει απαρτία, «για ένα θέμα που οι ίδιοι λένε πως είναι κρίσιμο για την βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ», και μόνο μερικές μέρες πριν τη συζήτηση της αναστολής το Σεπτέμβριο, το ΔΣ είχε απαρτία και εξέδωσε την απόφαση με αντιπρόταση προς τους εργαζομένους.
 
Όσο για τα όσα δήλωσε ο κ. Καρασταύρου πως επισείει τον κίνδυνο να βγει αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου από αυτά που ζητούν οι εργαζόμενοι, το θεωρεί ψευδές, καθώς τη χρονική στιγμή που δόθηκε η συνέντευξη τύπου είχαν εκδοθεί δύο αποφάσεις για την υπόθεση, συγκεκριμένες και γνωστές. Ισχυρισμός μάλιστα που δεν έγινε αποδεκτός από το δικαστήριο.
 
Επίσης για την άποψη που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ότι όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχαν να κάνουν με την προσπάθεια να αποσυρθεί η ΔΕΥΑΚ από τα ένδικα μέσα, γιατί θεωρεί πως είναι πιθανό να γνώριζαν οι δικηγόροι των εργαζομένων την δεύτερη απόφαση του Αρείου Πάγου, κατά των εργαζομένων, με σημαντική πιθανότητα να χάσουν όλο το ποσό, αν η ΔΕΥΑΚ πήγαινε στο εφετείο,ο κ. Γκάτζιος θεωρεί ευθεία αιχμή για τους ίδιους. Όπως ανέφερε, παρόλο που η νομολογία όλο αυτό το διάστημα ήταν υπέρ των εργαζομένων, είχαν συμβουλέψει τους εργαζομένους να περιμένουν, όμως από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου, θεωρείται οδηγός για τις κινήσεις της επιχείρησης, ώστε να μην επιβαρύνει με τόκους τους πολίτες, με προσφυγές στο δεύτερο ή και στον τρίτο βαθμό οι οποίες με βάση την απόφαση θα ηττηθούν.
 
Απαντώντας λοιπόν στον κ. Καραστάυρου προκάλεσε την διοίκηση της επιχείρησης να κάνουν συμβιβασμό, με όλο το ποσό των τόκων, και ας πάνε τα δικαστικά μέσα μέχρι τέλους, «για να δει ότι εμείς δεν φοβόμαστε αν θα πάμε στο δεύτερο βαθμό και χάσουμε». 

Ένσταση για το «δικαστηριάκι» 

Πάντως ιδιαίτερη ένσταση είχε ο κ. Γκάτζιος σε μια αποστροφή του λόγου του κ. Καρασταύρου για τους ίδιους τους δικηγόρους ότι «με ένα δικαστηριάκι ήθελαν να αποσπάσουν αμοιβή 220.000 και αυτά εις βάρος της Επιχείρησης, που ήταν οι τόκοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν έκαναν ποτέ πίσω» για το οποίο ενημέρωσαν δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της ΔΕΥΑΚ ότι θα κινηθούν ποινικά, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος.
 
Θεωρεί δε προσβολή να ακούγονται τέτοιες φράσεις, ιδιαίτερα για τους ίδιους ως νομικούς μιας και ανάμεσα τους είναι ένας πρώην και ένας νυν πρόεδρος δικηγορικού Συλλόγου.
 
«Δεν γίνονται δικαστηριάκια, είναι δικαστήρια για όλους τους πολίτες, και για εμάς και για τη διοίκηση, ούτε μπορούμε να προσβάλλουμε το βαθμό των δικαστηρίων, αν ένα δικαστήριο είναι μικρό ή ένα δικαστήριο αν είναι μεγάλο» τόνισε, σημειώνοντας πως δεν προσπάθησαν να δικαιώσουν τους εργαζόμενους με ένα δικαστηριάκι, αλλά έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε επί του νομικού ζητήματος.
 
Για αυτή τη δήλωση λοιπόν επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους, και παρόλο που έκαναν πρόταση να ανακαλέσει τη δήλωση αυτή ο κ. Καρασταύρου, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει γίνει.
 
Όσο για το θέμα της αγωγής μόνο από μερίδα εργαζομένων, ο κ. Γκάτζιος σημείωσε πως είναι σύνηθες να ξεκινούν υποθέσεις με λιγότερους και μετά να μπαίνουν και οι υπόλοιποι, αν και πλέον οι υποθέσεις για τα έτη εκείνα έχουν υποπέσει σε παραγραφή, και ακόμα και αν τα δικαιούνταν δεν μπορούν να προσφύγουν για αυτά τα χρήματα.
 
Επίσης σημείωσε πως οι εργαζόμενοι σεβάστηκαν την επιχείρηση, και δεν κινήθηκαν καταχρηστικά προς αυτή, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν προχώρησαν, παρόλο που μπορούσαν, σε κατάσχεση του ταμείου, μέσω του οποίου η ΔΕΥΑΚ έχει τα περισσότερα έσοδά της, ώστε να μπορεί να λειτουργεί κανονικά η επιχείρηση, ενώ υπάρχει και λογαριασμός τράπεζας που επίσης έμεινε ανοιχτός.
 
Όσο για τον αριθμό των ΔΕΥΑ όπου έγιναν αγωγές και ήρθαν σε συμβιβασμό, οι οποίες σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Καρασταύρου ήταν 11 και 2 αντίστοιχα, ο κ. Γκάτζιος τόνισε πως έχουν καταθέσει στο ειρηνοδικείο έγγραφα που αντικρούουν την τοποθέτηση αυτή, και έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά.
 
Σημείωσε τέλος πως ο Δήμος Κομοτηνής, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει προχωρήσει σε συμβιβασμούς με εργαζόμενους, παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργούνται προσκόμματα. 

Ξεκάθαρη η νομολογία του Αρείου Πάγου 

Ο δικηγόρος των εργαζομένων στάθηκε δε και στην ιδέα που είχε καταθέσει ο κ. Αμανατίδης, που συμμετείχε στην επίμαχη συνέντευξη τύπου ως μέλος του ΔΣ, για άμεση σύγκληση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί, πως το ανώτατο δικαστήριο έχει μια πάγια νομολογία, που επανέλαβε μέσα από τις αποφάσεις του, και πως δεν υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις.
 
Επίσης άφησε αιχμές για το θέμα των τόκων, μιας και δεν αφορά εμπορική συναλλαγή, αλλά για παρακράτηση της νόμιμης μισθοδοσίας των εργαζομένων, άνω του 40 με 50%, ενώ ο «άτοκος δανεισμός» των εργαζομένων, ο οποίος έχει επικληθεί από διάφορες πλευρές, είναι η δυνατότητα που δίνει ο εσωτερικός οργανισμός της Επιχείρησης στους εργαζόμενους να παίρνουν σε περίπτωση ανάγκης προκαταβολή έως τριών μισθών.
 
Απάντησε δε και σε σχετική ανακοίνωση του Σπάρτακου για το θέμα, σημειώνοντας πως η παράταξη είχε μέλος της στο ΔΣ που αποφάσισε άτυπα να περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου που βγήκε τελικά το Μάιο του 2018, όμως τώρα που βγήκε η συγκεκριμένη απόφαση, συμφωνεί με τη στάση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ να προχωρήσει και στο εφετείο, ενώ εκφράζει και την ελπίδα να αποφανθεί και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
 
Εξέφρασε δε την απορία του για το γεγονός ότι ο Σπάρτακος μιλά για αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δικαιώνουν, εκτός από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Λέσβου, και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Ρόδου, μια απόφαση που δεν υπάρχει, μιας και οι αποφάσεις που βγήκαν το Μάιο από το Β1 τμήμα του Αρείου Πάγου αφορούν μόνο τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Λέσβου.
 
Επανέλαβε δε τη θέση, που έχει εκφράσει και εντός του δικαστηρίου, ότι η απόφαση, την οποία επικαλείται τόσο η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ όσο και ο Σπάρτακος, που θεωρούν ότι ανατρέπει την προηγούμενη νομολογία, ότι αφορά προσφυγή των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πρέβεζας εναντίον των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, και όλα τα υπόλοιπα, «είναι στη σφαίρα της φαντασίας». 

Πού πήγαν τα λεφτά 

Από την πλευρά των εργαζομένων ο πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Σκαρλατίδης, σημείωσε πως για το θέμα της αδυναμίας της ΔΕΥΑΚ να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της λόγω της κατάσχεσης, πρόβλεψαν να μην προβούν σε κατάσχεση του ταμείου της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να τις εξυπηρετεί. Την ίδια ώρα όποια προβλήματα μπορεί να έχει με προμηθευτές, θεωρεί πως προέρχονται από παλιότερες οφειλές που καθυστερούν συστηματικά, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν επιταγές από ιδρύματα και φορείς, τις οποίες δεν βάζουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
 
Τόνισε τέλος πως η υπηρεσία το 2010 είχε διπλάσια μισθοδοσία από τη σημερινή, με 24.000 ενεργά ρολόγια, που έχουν φτάσει στις 44.000 σήμερα λόγω και Καλλικράτη, ενώ το μόνιμο προσωπικό από τα 90 έχει φτάσει στα 60, κάτι που σημαίνει πως το κόστος της μισθοδοσίας έχει μειωθεί σημαντικά.
 
Αφού υπενθύμισε πως στη μισθοδοσία του πρώτου 15θήμερου του Αυγούστου, η επιχείρηση έβαλε τα χρήματα στους λογαριασμούς που είχαν κατασχεθεί, όπου και παρακρατήθηκαν για όλους τους εργαζομένους της εταιρείας, ακόμα και αυτούς που δεν είχαν καταθέσει αγωγή ή ήταν συμβασιούχοι, κάτι το οποίο θεωρεί πως έγινε για να στρέψουν, χωρίς επιτυχία, τον έναν εναντίον του άλλου.
 
Σημείωσε δε πως το μέγεθος των μισθών, που αφορούν υπαλλήλους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, δεν αγγίζουν, πέρα ίσως κάποιων εξαιρέσεων, το ύψος των μισθών που έχουν ακουστεί, με εργαζόμενους 30 ετών να παίρνουν γύρω στα 1.200 ευρώ.
 
Ο κ. Σκαρλατίδης επανέλαβε το ερώτημα που έχει θέσει και παλιότερα, τι απέγιναν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς τους, μιας και υπάρχει νόμος που δήλωνε πως τα παρακρατηθέντα έπρεπε να πηγαίνουν είτε υπέρ του δημοσίου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ή να κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό. «Να βγουν και να μας πουν τι έγιναν τα λεφτά αυτά όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε, τονίζοντας πως όλα τα έργα που έχουν γίνει, έχουν γίνει με χρηματοδότηση της ΕΕ, εκφράζοντας την άποψη πως το νοικοκύρεμα της επιχείρησης έγινε με τα λεφτά των εργαζομένων, που δεν έπρεπε να πειράξουν, και θεωρεί πως αυτό που έγινε ήταν πολύ λιγότερο από τα λεφτά που περικόπηκαν.
 
Σημείωσε δε πως το έργο του νέου Υδραγωγείου δεν είναι τόσο απαραίτητο για την πόλη, με τα ποσά να διατίθενται για την αντικατάσταση αγωγών ή έργα σε οικισμούς με παλιά δίκτυα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.