Οι σημαντικες πληροφοριες για τα Σεξουαλικως Μεταδιδομενα Νοσηματα (ΣΜΝ)

Σεπτέμβριος πια… Οι διακοπές τελείωσαν για τους περισσότερους. Τέλος οι ανέμελες ώρες στην παραλία, οι ρακέτες, τα beach bar και οι καλοκαιρινοί έρωτες !!!
 
Δεν ξέρω αν έπρεπε η παγκόσμια ημέρα σεξουαλικής υγείας να είναι την 4η Σεπτεμβρίου. Ίσως θα έπρεπε να είναι πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για να είναι όλοι ενημερωμένοι και να προλάβουν καταστάσεις.
 
Ποτέ δεν είναι όμως αργά για ενημέρωση, ιδιαίτερα για τους εφήβους, αφού το θέμα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) τους αφορά. Κι επειδή η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπαίνει στα σχολεία από τότε που ήμουν εγώ μαθήτρια, αλλά ακόμη δεν μπήκε, επειδή οι γονείς συνήθως ντρέπονται να μιλήσουν με τα παιδιά τους για αυτό το θέμα και επειδή οι φίλοι και το διαδίκτυο πολλές φορές είναι πηγή παραπληροφόρησης, πρέπει η ενημέρωση να γίνεται από επαγγελματίες υγείας.
 
Τα ΣΜΝ αυξάνονται παγκοσμίως , αλλά και στην Ελλάδα. Υπάρχει AIDS, σύφιλη, κονδυλώματα, χλαμύδια γύρω μας; Ναι, υπάρχουν. Γι’ αυτό είναι καλό να είμαστε ενήμεροι και προσεκτικοί.
 
Τα ΣΜΝ μπορεί να οφείλονται:
 
1)σε ιούς και μικρόβια, όπως: AIDS, ηπατίτιδα B και C, σύφιλη, γονόρροια, κονδυλώματα, ιός του έρπη. Είναι σοβαρότερα σε νοσηρότητα, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής (π.χ. AIDS). Μπορεί η αρχή να είναι ασυμπτωματική ή να έχει ίδια συμπτώματα με μη-ΣΜΝ νοσήματα. 
Μεταδίδονται με το αίμα (τατουάζ, λήψη ναρκωτικών, βελονισμός, τσίμπημα βελονών, εκδορές κτλ), το σπέρμα, τα κολπικά υγρά
2) σε βακτήρια, μύκητες, παράσιτα: χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, αιμόφιλος, μύκητες, τριχομονάδα, ψείρα εφηβαίου, ψώρα. Ξεκινούν με φλεγμονές των έξω γεννητικών οργάνων και του ουροποιητικού και αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα μπορεί να εξαπλωθούν στα έσω γεννητικά όργανα. Η θεραπεία γίνεται και στους δύο συντρόφους.
 

Συμπτώματα:
-Πόνος και κάψιμο στην ουρήθρα, έκκριση υγρών από την ουρήθρα.
-Κολπικές εκκρίσεις παχύρρευστων και δύσοσμων υγρών.
– Πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
-Εξογκώματα ή έλκη, επώδυνα ή ανώδυνα, στην γεννητική περιοχή ή στην στοματική κοιλότητα
– Εμφάνιση αίματος μεταξύ των περιόδων.
– Πόνος στην σεξουαλική επαφή.
 
Πρόληψη:
1) Η σεξουαλική ζωή πρέπει να ξεκινάει όταν ο νέος/νέα είναι σωματικά και συναισθηματικά ώριμος/η.
2) Ενημερωνόμαστε έγκυρα από επαγγελματίες υγείας
3) Σωστή και συστηματική χρήση του προφυλακτικού από την αρχή της επαφής. Αρκεί μία επαφή για την μετάδοση των ΣΜΝ.
4) ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΜΝ.
5) Αν υπάρξουν συμπτώματα πάμε έγκαιρα στο γιατρό, ακολουθούμε θεραπεία και διακόπτεται η σεξουαλική επαφή για το διάστημα αυτό.
6) Ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής για να προστατεύουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
7) Ακολουθούμε κανόνες υγιεινής με πλύσιμο της γεννητικής περιοχής πριν και μετά την σεξουαλική επαφή , δεν ανταλλάσσουμε πετσέτες, εσώρουχα, οδοντόβουρτσα, ξυριστική μηχανή με άλλους.

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
 
Ελπίζω ότι ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος θα σας είναι χρήσιμος το φθινόπωρο μόνο για να βοηθήσει το δέρμα σας μετά την καλοκαιρινή ταλαιπωρία που υφίσταται.
Καλό φθινόπωρο!
 

* Η Παρασκευή Δ. Σακαλή – Παιδαράκη είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.