“Disney the Show Live” στις 22 και 23 Σεπτεμβριου στο Πολιτιστικο Κυτταρο

Η μαγεία της Disney σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα για κάθε ηλικία - Ιωακείμ Ιωακειμίδης «Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχω βάλει μέχρι στιγμής»

Το άκουσμα και μόνο του ονόματος Disney, γεννά ευχάριστες αναμνήσεις. Είναι ένα όνομα που όλοι έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια. Τα κινούμενα σχέδια της αμερικάνικης εταιρείας από το 1923, οπότε και ιδρύθηκε, συνοδεύουν αδιάλειπτα τη ζωή εκατομμυρίων ανηλίκων και σε πολλές των περιπτώσεων ακόμη και ενηλίκων. Οι ταινίες της έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στον κινηματογράφο και προσελκύουν θεατές όλων των ηλικιών ανά την υφήλιο.
 
Ένας από τους παράγοντες που έκανε τις εν λόγω ταινίες να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των θεατών είναι και η μουσική. Σε αυτόν το στοιχείο είναι που επικεντρώνεται η παράσταση “Disney the Show Live” η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης μας στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (ΡΕΞ) με ελεύθερη είσοδο.
 
Ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης, η Λαμπρινή Μάνου, και η Έμμα Καφετζοπούλου, θα «ντύσουν» με τις φωνές τους γνωστές επιτυχίες «παρμένες» από ταινίες της Disney, ενώ παράλληλα θα προβάλλονται αποσπάσματα των ταινιών. Ο πρώτος, που κρατά και τη σκηνοθεσία της παράστασης, βρέθηκε στα studio του Ράδιο Παρατηρητής, μιλώντας για τις απαιτήσεις τις παράστασης, την προεργασία αλλά και τα όσα αναμένεται να παρακολουθήσουν οι θεατές.
 
Ο λόγος στον ίδιο όμως…
 
ΠτΘ: κ. Ιωακειμίδη παρέα με δύο εξαιρετικές κυρίες φέρνετε τις μουσικές και τα τραγούδια και τη μαγεία της Disney, που νομίζω ότι έχει σημαδέψει τα παιδικά χρόνια όλων, μικρών και μεγάλων,  σε μια παράσταση στην οποία υπογράφετε και την σκηνοθεσία. Πείτε μας λίγα πράγματα…
Ι.Ι.:
Το Disney Live Show είναι όντως κάτι εντελώς διαφορετικό για την πόλη μας. Σας έχω συνηθίσει μόνο σε διαφορετικά πράγματα, επομένως κάτι τέτοιο είναι και αυτή η παράσταση. Πρόκειται για μια οικογενειακή μουσική παράσταση, στην οποία θα έρθει ο γονιός, θα φέρει το παιδί του και θα παρακολουθήσουν μαζί την παράσταση. Αυτά τα τραγούδια και η μουσική είναι γνωστά σε όλους μας. Ποιος δεν τα ξέρει και ποιος δεν τα έχει ακούσει; Είναι μια παράσταση που διαρκεί μία ώρα και δέκα λεπτά, στην οποία είμαστε η Λαμπρινή Μάνου, η Εμμανουέλλα Καφετζοπούλου κι εγώ,  και  τραγουδάμε τα τραγούδια της Disney από τις αγαπημένες ταινίες όπως Μαίρη Πόπινς, Lion King, Frozen, κλπ.
 
ΠτΘ: Είναι μια παράσταση που έπρεπε να ακολουθήσετε όλη τη γραφειοκρατία, καθώς φέρει την επίσημη σφραγίδα της Disney….
Ι.Ι.:
Ακριβώς. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Χαίρομαι που με εμπιστεύτηκαν να κάνω αυτή την παράσταση, γιατί μιλάμε για μια τεράστια εταιρεία και φυσικά μιλάμε για ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Φωνητικά είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει μέχρι τώρα. Έχει διφωνίες, τριφωνίες… είναι πολύ δύσκολο.
 
ΠτΘ: Θα περιέχει μόνο τραγούδια ή  θα το «δέσετε» και με κάποιο οπτικοακουστικό υλικό;
Ι.Ι.:
Η παράσταση θα έχει μόνο τραγούδια και ενδιάμεσα θα έχει κάποια πολύ μικρά κειμενάκια, τα οποία είναι καθαρά πληροφοριακά, σχετικά με το κάθε έργο που παρουσιάζεται. Το χαρακτηρίζω οπτικοακουστικό θέαμα, επειδή ακριβώς πίσω μας θα έχει σε όλο το background, ανάλογες προβολές από τις ταινίες. Στο τραγούδι “Let it go” για παράδειγμα, που είναι το αγαπημένο μου και πολλών άλλων, έχουμε βάλει τρισδιάστατες προβολές από πίσω, που συγχρονίζονται με τις κινήσεις της Λαμπρινής Μάνου, η οποία τραγουδάει το τραγούδι στη σκηνή. Ταυτόχρονα έχουμε μπαλόνια που πέφτουν από το ταβάνι, καπνούς, κλπ.
 
ΠτΘ: Και σκηνικά αντίστοιχα των ηρώων που καλείστε να υποδυθείτε επί σκηνής;
Ι.Ι.:
Ακριβώς. Παρόλο που είναι μόνο τραγούδια, δεν είναι εύκολο σκηνοθετικά. Δεν έχουν όλα τα τραγούδια σκηνοθεσία, αλλά αυτά που έχουν, απαιτούν τέτοια θα αναδείξει και την ιστορία ολόκληρης της ταινίας και την ιστορία του βίντεο που παίζει πίσω μας. Όλο αυτό εμείς πρέπει να το ζήσουμε στο 100% του, γιατί ακόμα και σε κάποια τραγούδια που τα λέει μόνη της η Λαμπρινή, εγώ κι η Εμμανουέλλα που κάνουμε φωνητικά από πίσω, πρέπει να είμαστε μέσα στο κλίμα, να είμαστε σε ρόλους που να εξυπηρετούν και τη Λαμπρινή, αλλά και το ανάλογο βίντεο που παίζει από πίσω. 

«“Πατήσαμε” στην παράσταση “Disney in Concert” που έγινε στην Αθήνα» 

ΠτΘ: Αυτό δεν εμπεριέχει και πάρα πολύ γρήγορους χρόνους;
Ι.Ι.:
Όταν πήρα τη βασική ιδέα τα χέρια μου, προσπάθησα να δω σκηνοθετικά πώς μπορεί να στηθεί σαν παράσταση, γιατί είναι πολύ δύσκολο. Πάτησα πάνω στην παράσταση “Disney in Concert” που έγινε στην Αθήνα, έναν χρόνο ακριβώς πριν, την οποία είχε επιμεληθεί μουσικά ο καθηγητής μου στη σχολή Αλέξης Πρίφτης. Από κει πήρα την ιδέα να το κάνω. Παρατηρούσα πώς πρέπει να στηθεί, δηλαδή με ποια σειρά πρέπει να μπουν τα τραγούδια ώστε να βολεύουν και εμάς, αλλά και να είναι ωραία συνδεδεμένα στα μάτια του κοινού, γιατί δεν μπορείς να πηγαίνεις από τη Μαίρη Πόπινς στο Let it go. Χρειαζόταν μια καλή οργάνωση του σεναρίου, το οποίο επίσης ήταν πολύ δύσκολο, αλλά νομίζω ότι έγινε καλή δουλειά. Όσο για το ενδυματολογικό,  σαν παράσταση είναι έτσι φτιαγμένη που δεν έχει αλλαγές κουστουμιών. Φοράμε επίσημα ρούχα, αλλά αλλάζουμε πολλά μικρά αξεσουάρ και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε.
 
ΠτΘ: Πώς δουλέψατε γι' αυτή την παράσταση; Καθίσατε και είδατε όλες τις ταινίες, οι οποίες εμπεριέχονται και στην παράσταση;
Ι.Ι.:
Προσωπικά τις έχω δει όλες πάρα πολλές φορές, όπως και ο καθένας νομίζω. Οι πρόβες ξεκίνησαν με το σκεπτικό ότι είμαστε τρία τελείως διαφορετικά άτομα, που πρέπει να κάνουμε μια παράσταση. Εγχείρημα πολύ δύσκολο σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί ο ένας μήνας είναι πολύ λίγο χρονικό διάστημα γι' αυτό που πάμε να κάνουμε. Οπότε σκέφτηκα και χώρισα τα κορίτσια σε δυο ομάδες. Κάναμε πρόβες χωριστές με τη Λαμπρινή και χωριστές με την Εμμανουέλλα και αφού κάναμε πρόβες 20-25 ημέρες, μετά αρχίσαμε να κάνουμε και οι τρεις μαζί, γιατί έπρεπε να μάθει η Λαμπρινή το δικό της μέρος, εγώ το δικό μου μέρος, η Εμμανουέλλα το δικό της μέρος και μετά όλο αυτό να συνδεθεί. Τραγουδάμε τα ίδια λόγια αλλά σε διαφορετικές τονικότητες, το οποίο είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι μαγικό σαν αποτέλεσμα.
 
ΠτΘ: Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή και νομίζω ότι είναι και η πρώτη σου άνοδος σε μεγάλη σκηνή; Μιλάμε για το Πολιτιστικό Κύτταρο. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εσάς και τους συνεργάτες σας.
Ι.Ι.:
Ναι είναι. Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχω πάρει μέχρι στιγμής. Δεν μιλάμε καν για μια παράσταση, αλλά για δύο παραστάσεις, οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Επιλέξαμε το Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ, γιατί από πλευράς παράστασης δεν μπορείς να το κάνεις σε μια καφετέρια, δεν μπορείς να το κάνεις σε μια μουσική σκηνή, έπρεπε να γίνει σε θέατρο και ο μόνος χώρος που μπορεί να το υποστηρίξει τεχνικά, είναι το Πολιτιστικό Κύτταρο, αλλά και από πλευράς χωρητικότητας, γιατί αν πηγαίναμε σε κάποιον άλλο χώρο, μπορεί να μην χωρούσαμε. Πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά. Κι έτσι ήθελα έναν μεγάλο χώρο για να χωρέσει και ο κόσμος. 

«Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι να εκφραστείς μέσω της τέχνης» 

ΠτΘ: Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη. Για ποιο λόγο κάνεις παραστάσεις που δεν σου αποφέρουν οικονομικό όφελος, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
Ι.Ι.:
Γιατί το έχω ανάγκη. Θα μπορούσα να πω κάτσε σπίτι σου, τέλειωσε τη σχολή σου, και μόλις τελειώσεις ξανακάνε παράσταση. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Τελειώνει η παράσταση και μόνο που δεν με πιάνουν τα κλάματα που δεν έχω κάτι να κάνω. Έχω ανάγκη να κάνω κάτι. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και επειδή θεωρώ ότι καταλαβαίνω μερικά πράγματα, παρόλο που είμαι μικρός, αυτό που σίγουρα έχω καταλάβει είναι ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι στην Αθήνα τώρα. Αφού τελειώσω τη σχολή, βλέπουμε. Πρέπει να διορθώσω πάρα πολλά πράγματα, να πάρω πάρα πολλές ακόμα γνώσεις, και μετά θα είμαι έτοιμος σιγά σιγά με αργά βήματα για την Αθήνα. 3,5 χρόνια όμως δεν μπορώ να κάτσω χωρίς να γράψω, χωρίς να δημιουργήσω το οτιδήποτε. Χωρίς να εκφραστώ με τον οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι να εκφραστείς μέσω της τέχνης. Οπότε γυρνάω στην Κομοτηνή, κάνω κάτι, παρουσιάζω τη δουλειά μου στο κοινό και προσπαθώ να μην μένω στάσιμος. 

«Πολύτιμη η βοήθεια των χορηγών» 

ΠτΘ: Σε αυτή την παράσταση έχεις χορηγούς, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι επαγγελματίες της πόλης συνέδραμαν.
Ι.Ι.:
Είναι πολύ ζεστή κίνηση για μας, γιατί καταλαβαίνετε ότι ο καλλιτέχνης γενικά τα τελευταία χρόνια λίγο έχει «ξεφύγει» και από τη βασική του δουλειά. Δηλαδή ένας σκηνοθέτης που θα έπρεπε να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία του έργου, τη μελέτη του έργου, για να δουλέψει πάνω σε μια παράσταση, τώρα έχει γίνει και παραγωγός, και θα κάνει δημόσιες σχέσεις, και ηθοποιός πολλές φορές… τα πάντα. Δεν το θεωρώ άσχημο, αλλά το να βγαίνει για χορηγίες το καταμεσήμερο για έξι ώρες από το πρωί και να πηγαίνει σε 60, 70 μαγαζιά για να πάρει κάποιες χορηγίες, εκεί κάτι δεν πάει καλά, κατά τη γνώμη μου. Χαίρομαι που έχουμε τουλάχιστον αυτούς του χορηγούς γιατί γλίτωσα αρκετά έξοδα. Ήταν πολύτιμη η βοήθειά τους.
Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντελεστές της παράστασης, τη Λαμπρινή Μάνου και την Εμμανουέλλα Καφετζοπούλου που ερμηνεύουν μαζί μου τα τραγούδια και την Γεωργία Καραγιαννάκη στην ενδυματολογία. Επίσης ευχαριστώ τον Κωνσταντίνο Κολάτσο, ο οποίος στη συγκεκριμένη παράσταση θεωρώ ότι έχει κάνει το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς καθώς έφτιαξε τα βίντεο, τα οποία φτιάχτηκαν από την αρχή, δηλαδή κατεβάσαμε ολόκληρες τις ταινίες και κόβαμε σημεία, και την αφίσα την αφίσα της παράστασης. Τέλος τον Γιώργο Μπάτζιο που είναι στον ήχο και στα φώτα και τη Μαρία Μιχούρη που είναι η δεύτερη συνεργασία μας, στο make up.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.