Μοδιστρα: Ενα επαγγελμα του χθες στο σημερα

Χουσεΐν Εσέν και Βιλντάν Αλί συνεχίζουν να διατηρούν τα ραφεία τους στην Κομοτηνή

Το επάγγελμα της μοδίστρας που ερχόταν στο σπίτι για να «ράψει» έχει  σίγουρα αφήσει σε πολλούς αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια. Με το ημερολόγιο να δείχνει 2018 το επάγγελμα έχει διατηρηθεί, αν και η εικόνα τους έχει αλλάξει πολύ από αυτήν που οι παλιότερες γενιές θυμούνται και οι νεότερες έχουν δει σε ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.
 
Πέραν από το ράψιμο καινούργιων ρούχων πολλοί σήμερα απευθύνονται στις μοδίστρες της πόλης μας για την επιδιόρθωση ή την μεταποίηση των φθαρμένων,. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, δεν επιτρέπει στον μέσο Κομοτηναίο να ανανεώνει διαρκώς την γκαρνταρόμπα του με «εξορμήσεις» στα καταστήματα. Γι αυτό και στην πόλη μας υπάρχουν ακόμα δεκάδες ραφεία που συνεχίζουν να επιβιώνουν, όπως αυτά που διατηρούν οι κκ Χουσεΐν Εσέν και Βιλντάν Αλί. 

Χουσεΐν Εσέν «Μπορεί να έχουμε τόση δουλειά όση παλιά, αλλά το καλό είναι πως πελάτες μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα» 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής της στο δημοτικό σχολείο η κ. Εσέν παρακολούθησε μαθήματα ραπτικής στην Εργατική Εστία, από όπου και απέκτησε το δίπλωμά της.
 
Εδώ και 11 χρόνια διατηρεί το δικό της ραφείο στην Κομοτηνή, όπου ασχολείται με κάθε είδους επιδιόρθωση, όπως μας είπε και η ίδια «διορθώνω παλιά ρούχα, κονταίνω, στενεύω. Μπορεί να έχουμε τόση δουλειά όση παλιά, αλλά το καλό είναι πως πελάτες μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα. Συχνά, όμως η συνεννόηση μεταξύ μας είναι δύσκολη καμιά φορά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι είναι εφικτό να γίνει και τι όχι».
 

Όσο για το κεφάλαιο «οικονομική κρίση», είναι ταυτόχρονα ευχή και κατάρα για τα ραφεία. Κι αυτό γιατί μπορεί από την μία πλευρά να είναι πολύ πιο συμφέρουσα επιλογή το να επιδιορθώσει κανείς ένα παλιό ρούχο από το να αγοράσει ένα καινούργιο, από τα ράφια είναι γεμάτα με ενδύματα για κάθε … πορτοφόλι. 

Βιλντάν Αλί «Πολλές πελάτισσές μου φέρνουν φωτογραφίες από το ίντερνετ κι εγώ μπορώ να τους φτιάξω ακριβώς αυτό που έχουν κατά νου» 

Η κ. Αλή έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της ραπτικής αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της φοίτησής της στο δημοτικό. Έμαθε τα μυστικά της τέχνης θητεύοντας δίπλα σε παραδοσιακή μοδίστρα, ενώ εκτός από την επιδιόρθωση ρούχων ασχολείται και με το ράψιμο.
 
«Αν γυρίσετε όλη την Κομοτηνή θα δείτε ότι δεν υπάρχει άλλη μοδίστρα που να ράβει ρούχα, συνήθως κάνουν μόνο επιδιορθώσεις. Πολλές πελάτισσές μου από την Κομοτηνή αλλά και γύρω περιοχές, όπως Σάπες και Ξάνθη μου φέρνουν φωτογραφίες από το ίντερνετ κι εγώ μπορώ να τους φτιάξω ακριβώς αυτό που έχουν κατά νου, κάτι που δεν θα βρει καμία άλλη στα μαγαζιά», εξήγησε δείχνοντάς μας από καθημερινά ρούχα μέχρι βραδινά φορέματα για ειδικές περιστάσεις και χορευτικές παραστάσεις δια … ραπτομηχανής της ιδίας.
 

«Μία τέτοια δουλειά πέραν από υπομονή και γνώσεις, θέλει και το μυαλό διαρκώς συγκεντρωμένο, αφού μέχρι και το παραμικρό λάθος μπορεί να «χαραμίσει» ολόκληρο κομμάτι ύφασμα», συνέχισε, ενώ εκμυστηρεύθηκε πως η δουλειά δεν τελειώνει όταν φεύγει από το ραφείο «όταν πάω σπίτι μαγειρεύω, καθαρίζω και όταν ο άντρας μου και τα παιδιά μου κοιμούνται κάθομαι και ράβω».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.