Μαθητες και καθηγητες του Ωδειου Κοψα ερμηνευσαν αγνωστα εργα Θρακων Μουσουργων του 19ου αιωνα

Ταξίδεψαν στη Νέα Αγχίαλο Βόλου και συμμετείχαν σε προγραμματισμένη χορωδιακή συναυλία με την συμμετοχή του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών ΑΜΘ

Στη Νέα Αγχίαλο Βόλου ταξίδεψαν μαθητές και καθηγητές του Ωδείου Δημήτρη Κόψα, για να συμμετάσχουν στην συναυλία που συνδιοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου 25 Αυγούστου, τον αρχαιολογικό χώρο της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Αγχιάλου, ο Σύλλογος Αγχιαλιτών Αθήνας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 
Ο λόγος για μία συναυλία χορωδιακής μουσικής με άγνωστα έργα Θρακών μουσουργών και κλασικών συνθετών, που πραγματοποιήθηκε σε έναν μαγικό χώρο υπό το φως της Αυγουστιάτικής πανσελήνου, με την συμμετοχή της πεντάφωνης χορωδίας και η ορχήστρας εγχόρδων του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στην οποία συμμετέχουν μαθητές και καθηγητές από Ωδεία που λειτουργούν στις πρωτεύουσες της Θράκης μεταξύ των οποίων και του Ωδείου Κόψα, η οποία ερμήνευσε τον ύμνο Confitebor tibi, Domine του Giovanni Battista Pergolesi και έργα των Mozart και Franck.
 
Κορυφαίο γεγονός της εκδήλωσης αποτέλεσε η ερμηνεία άγνωστων  έργων Θρακών Μουσουργών του 19ου αιώνα, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη 
φορά στην εποχή μας και κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού.
 
 Η άγνωστη αυτή θρακική καλλιτεχνική δημιουργία για χορωδία και για σολιστική φωνή με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων αποτελείται ως  επί το πλείστον από εναρμονίσεις δημοτικών τραγουδιών και βυζαντινών ύμνων από  Μουσουργούς, όπως ο Περικλής Μάτσας, ο Γεώργιος Παχτίκος και ο Βασίλειος  Γουναρόπουλος, που έδρασαν στις ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Ανατολικής  Θράκης (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη) και της Ανατολικής Ρωμυλίας (π.χ.  Φιλιππούπολη, Πύργος) στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. 

Στην συναυλία συμμετείχαν ως σολίστ οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν και Παναγιώτα Παρούση, ενώ το σύνολο διεύθυνε ο Αρχιμουσικός Θανάσης Τρικούπης. 

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών ιδρύθηκε το 2004 στην ομώνυμη Περιφέρεια. Έχει τιμηθεί δύο φορές σε πανελλήνιο επίπεδο για την πολιτιστική του δράση:  το 2014 με το Βραβείο Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών  και το 2017 με το Βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα. Η μικτή Χορωδία  και η ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου αποτελείται από καθηγητές και μαθητές  Ωδείων που λειτουργούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Θράκης (Ωδείο  ΦΑΕΘΩΝ Αλεξανδρούπολης, Ωδείο ΚΟΨΑ Κομοτηνής και Ωδείο ΕΥΦΩΝΟΝ  Ξάνθης). Το σύνολο εξειδικεύεται στην παρουσίαση μεγάλων σε διάρκεια και σε  φωνητικές και οργανικές απαιτήσεις κλασικών έργων, πολλά από τα οποία  παρουσιάζονται στην ελληνική επικράτεια σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση (π.χ. Α΄  Πανελλήνια Εκτέλεση του Magnificat RV 610 για σολιστικές φωνές, χορωδία και  ορχήστρα του Antonio Vivaldi που έλαβε χώρα στις 22/4/2016 στο Νομαρχείο  Αλεξανδρούπολης σε διοργάνωση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου), καθώς και στην απόδοση έντεχνων έργων Ελλήνων  συνθετών με καταγωγή από την ευρύτερη Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.