Η Αερολεσχη Κομοτηνης φροντιζει για την ασφαλεια μας… απο ψηλα

Εκτός από δυνατές συγκινήσεις τα μέλη της προσφέρουν και σημαντικό κοινωνικό έργο

Η Αερολέσχη Κομοτηνής είναι γνωστή σε πολλούς για τις αξέχαστες εμπειρίες πτήσης που τους έχει προσφέρει, αφού η μαγεία του να βρίσκεσαι εκατοντάδες μέτρα πάνω από την γη δύσκολα ξεχνιέται. Αυτό που ίσως οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν, είναι πως εκτός από μία δόση αδρεναλίνης και πολλές δυνατές συγκινήσεις τα μέλη της προσφέρουν και σημαντικό κοινωνικό έργο.
 
Κι αυτό γιατί ήδη από το 2007 συνεργάζονται άμεσα με τα σώματα ασφαλείας, την αστυνομία, το λιμενικό και την πυροσβεστική φροντίζοντας … από ψηλά για την ασφάλειά μας.
 
Οι κκ. Χρήστος Δεληγιώργης, πρόεδρος, Γιώργος Τοκαλατσίδης, γενικός γραμματέας, Νίκος Δημόπουλος, ταμίας και Ιωάννης Ζωίδης, υπεύθυνος μελών μίλησαν στον «ΠτΘ» και μοιράστηκαν μερικές από τις πιο ξεχωριστές τους εμπειρίες, όπως την διήμερη αναζήτηση Βρετανίδας τουρίστριας που αγνοούταν στην Μαρώνεια και την συμμετοχή στην έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κερασιά. 

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η ασφάλεια και δεν πλησιάζουμε αν αντιληφθούμε ότι διατρέχουμε κίνδυνο» 

«Ήδη από το 2007 βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία Ελλάδος και τα σώματα ασφαλείας, την πυροσβεστική, την αστυνομία και το λιμενικό με σκοπό την έρευνα για τη διάσωση και την καλύτερη προστασία των πολιτών. Διαθέτουμε, μάλιστα, μητρώο σωματείων στην Πολιτική Προστασία  ενώ πρόσφατα συμμετείχαμε και στην πυροσβεστική άσκηση», είπαν εξηγώντας πως οι ίδιοι με τα αεροσκάφη που διαθέτουν μπορούν να πετάξουν αρκετά χαμηλά, ακόμα και στο ύψος μίας πολυκατοικίας εφόσον δεν υπάρχουν εμπόδια, έχοντας καλύτερη ορατότητα του τι συμβαίνει στο έδαφος.
 

Ειδικά το καλοκαίρι με τα μελτέμια, που συνδυάζουν ζέστη με δυνατό αέρα, οι ίδιοι επαγρυπνούν συνεχώς, μιας και ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση φωτιάς αυξάνεται. Θέλοντας να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, εξήγησαν ότι πρόκειται για έναν δείκτη που καθημερινά προκύπτει από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και κυμαίνεται από το ένα έως το 5. Για να θεωρηθεί υψηλός πρέπει να ξεπεράσει το 3, κάτι που συμβαίνει συνήθως τον Αύγουστο, μες στην «καρδιά» του καλοκαιριού και προκαλεί μικρές δυσκολίες στις πτήσεις των αεροπλάνων.
 
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η ασφάλεια και δεν πλησιάζουμε αν αντιληφθούμε ότι διατρέχουμε κίνδυνο», ξεκαθάρισαν και στη συνέχεια γεμάτοι ενθουσιασμό θέλησαν να μοιραστούν κάποιες αξέχαστες εμπειρίες που έζησαν στον ουρανό της Ροδόπης, συνδράμοντας τα σώματα ασφαλείας. 

Συμβολή σε πλημμύρες, προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων πολιτών και αεροσκαφών που συνετρίβησαν 

«Όταν πρωτοξεκίνησε η συνεργασία μας με την Πολιτική Προστασία, το 2007 είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στην Ροδόπη. Τότε μας δόθηκε εντολή να “σηκωθούμε” για να τραβήξουμε αεροφωτογραφίες το συντομότερο δυνατόν, πριν τραβηχτούν τα νερά, προκειμένου οι υπεύθυνοι να έχουν στα χέρια τους υλικό για την απόδοση αποζημιώσεων στους αγρότες», θυμήθηκαν κάνοντας μία αναδρομή.
 

Άμεση και η επαφή τους με την πυροσβεστική υπηρεσία, μέσω αεροπαρατηρήσεων «πολλές φορές πραγματοποιούμε τυχαίες πτήσεις και παρατηρούμε μία φωτιά. Σε αυτήν την περίπτωση το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ενημερώσουμε την Πυροσβεστική. Άλλες φορές ζητούν την καθοδήγησή μας από αέρος για το ποιους δρόμους πρέπει να ακολουθήσουν, μιας και συχνά καλούνται να σβήσουν φωτιές σε δύσβατα μέρη, όπως μία βουνοκορφή», συνέχισαν, ενώ όπως πληροφόρησαν φροντίζουν να δίνουν πληροφορίες και για το μέγεθος της φωτιάς, προκειμένου να επιστρατευτεί το ανάλογο όχημα.
 
Μέλη της Αερολέσχης Κομοτηνής συμμετείχαν επί δύο ημέρες και στην προσπάθεια εντοπισμού Βρετανίδας τουρίστριας που αγνοούνταν μεταξύ των Πετρωτών και της Μαρώνειας Ροδόπης. «Σε περίπτωση πνιγμού ή αγνοούμενου το αρμόδιο συντονιστικό όργανο μας δίνει εντολή να πραγματοποιήσουμε πτήση εντοπισμού. Έχει συμβεί πολλές φορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν άντρα στον Ίμερο που προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε σε συνεργασία με το Λιμενικό. Την ίδια χρονιά, μάλιστα, συμμετείχαμε και στις έρευνες της Πολεμικής Αεροπορίας για την αναζήτηση των συντριμμιών ενός μικρού αεροσκάφους στην περιοχή Κερασιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.