Ο Νικος Αρβανιτιδης, πτυχιουχος του Stanford University, απο την Καλιφορνια ξανα στην Κομοτηνη

Παλιοί συμμαθητές και φίλοι θα τον καλωσορίσουν, την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 11 το πρωί, στο καφέ Δημόκριτος

Με αφορμή τον ερχομό στην Κομοτηνή, του Νίκου Αρβανιτίδη από το Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής, παιδικού φίλου και συμμαθητή, θα πούμε μερικά πράγματα για μια αγαπημένη παρέα.
           
Ήμασταν 50 περίπου συμμαθητές, της ογδόης τάξης του Γυμνασίου, το 1958, από διάφορες γειτονιές της Κομοτηνής και μερικά χωριά της περιοχής.  Οι περισσότεροι δώσαμε εξετάσεις σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και μερικοί φύγανε για σπουδές στο εξωτερικό.  Σε όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργικότητας, ανεξάρτητα από τις τεράστιες αποστάσεις που μας χώριζαν ή από την διαφορετικότητα των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων, δεν χάσαμε την επαφή μεταξύ μας.  Σε δύσκολες ή και ευχάριστες στιγμές, δείχναμε την αλληλοϋποστήριξή μας, τόσο σε προσωπικά, όσο και σε γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα, με συχνή κατά το δυνατόν φυσική παρουσία στην ιδιαίτερη μας πατρίδα.
           
Τα φέρνουμε όλα αυτά στο μυαλό μας, γιατί και ο Νίκος Αρβανιτίδης που φθάνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στην πόλη μας, είναι ένας από αυτούς.  Μέλος της παρέας μας από το Β’ Δημοτικό Σχολείο, στην οποία προστέθηκαν στο Γυμνάσιο συμμαθητές και από άλλα Δημοτικά, έφυγε για την Αμερική.  Σπούδασε Μηχανικός σε ένα από τα πιο γνωστά Πανεπιστήμια του Κόσμου, στο STANFORD, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α..
 
Μετά τις σπουδές του έμεινε εκεί και σταδιοδρόμησε σαν Μηχανικός αλλά και σαν επικεφαλής ερευνητικής Εταιρίας φαρμάκων, με ιδιαίτερη επιτυχία σ’ ένα αντικαρκινικό σκεύασμα.  Πανδρεύτηκε με την Αθηνά Καλλιγά, υπάλληλο του ελληνικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο, έχουνε τρία παιδιά, την Αρετούλα, τον Βασίλη και τον Αλέξη με εγγόνια την Κασσάνδρα, την Πηνελόπη, το Νίκο, την Καλλιόπη, την Όλη και την Περσεφόνη, που έρχονται όλοι τους τακτικά στην Ελλάδα.
 
Βρισκόμαστε στην Κομοτηνή με τους φίλους που είναι εγκαταστημένοι εκεί αλλά και με τους άλλους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Επιχειρηματίες, δικηγόροι και γιατροί στην Κομοτηνή, Πανεπιστημιακοί καθηγητές της Ιατρικής σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, Ανώτατοι δικαστικοί και εμπειρογνώμονες Ευρωπαϊκών θεμάτων στην Αθήνα, δεν χάνουμε τις ευκαιρίες για να συναντηθούμε.  Περνάμε από τις γειτονιές μας, από τα Σχολεία μας, βλεπόμαστε με συγγενείς, γείτονες και φίλους και νοιώθουμε ότι η γενέθλια πόλη όσο και αν άλλαξε, εξακολουθεί να διατηρεί τις πιο αγνές αναμνήσεις μας.
 

Όλη αυτή τη φιλοξενία ανταπέδιδε  και ο Νίκος Αρβανιτίδης με την γυναίκα του την Αθηνά στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο.  Καλοδεχότανε και φιλοξενούσε, όταν έπρεπε, όχι μόνο Κομοτηναίους αλλά και πολλούς άλλους Έλληνες που βρέθηκαν στα μέρη τους.  Παιδιά φίλων που πήγαν για σπουδές, για επαγγελματική εγκατάσταση ή για ταξίδια αναψυχής, βρίσκανε πάντα εκεί έναν φίλο Κομοτηναίο, πρόθυμο να τους εξυπηρετήσει όσο μπορούσε. Όσοι περάσαμε από εκεί, ξέραμε ότι ήμασταν πάντοτε ευπρόσδεκτοι στο σπίτι του.
 
Το παράπονό μας είναι ότι εκτός από τυχαίες τέτοιες συναντήσεις μεταξύ μας, δεν οργανώνονται μεθοδικά από κάποιο τοπικό φορέα, ευκαιρίες συνάντησης των Αποδήμων Κομοτηναίων.  Το 1978 πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των αποφοίτων για να γιορτάσουμε την πρώτη 20ετία από την αποφοίτησή μας.  Επισκεφθήκαμε τότε τις αίθουσες διδασκαλίας του Γυμνασίου μας, συναντηθήκαμε με παλιούς μας καθηγητές και κάναμε και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.  Άλλη μια φορά, το 2012, με τη βοήθεια της εφημερίδας «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» και των υπηρεσιών του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ και του Περιφερειάρχη.  Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών φορέων, με συμπατριώτες μας συγγραφείς που μας ενημέρωσαν για τις ιστορικές και λαογραφικές τους εκδόσεις. Επισκεφθήκαμε με τη βοήθεια του Προέδρου του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, το Λαογραφικό και το Βυζαντινό Μουσείο, την Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημών, το Μουσείο Σκουτέρη κ.ά.. Επίσης επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο στην Ξυλαγανή και αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μαρώνειας στο αρχοντικό Ταβανιώτη. Οι τοπικοί φορείς δημοσιότητας τόσο της έντυπης όσο και της ηλεκτρονικής ήταν κάθε ημέρα δίπλα μας. Ήταν μια τελείως διαφορετική επίσκεψή μας στην Κομοτηνή.
           
Θα μπορούσαμε να θυμηθούμε και να πούμε πολλά ακόμη, αλλά ας επιστρέψουμε στην αφορμή αυτής μας της συζήτησης και ας καλωσορίσουμε έναν ακόμη από τους ξενιτεμένους  μας Κομοτηναίους. Αυτό θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουλίου το πρωί, στις 11, στο καφέ στην κεντρική είσοδο του Πάρκου απέναντι από το ξενοδοχείο Δημόκριτος, όπου καλούνται οι παλιοί συμμαθητές και φίλοι.
 
*Ο Άρης Μανούδης είναι κομοτηναίος οικονομολόγος και αφοσιωμένος στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κομοτηνής.
** Συνέντευξη εφ’ όλης του Νίκου Αρβανιτίδη στον «Παρατηρητή της Θράκης» μπορείτε να διαβάσετε εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.