Ροδοπη: Η πρωταθλητρια της σχολικης διαρροης κινδυνευει να χασει μια χρησιμη δομη

Άμεση στήριξη χρειάζεται το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σαπών - Μεγάλο αγκάθι η έλλειψη μεταφοράς - Μιχάλης Αναγνωστόπουλος «Είναι κρίμα ένα σχολείο που έχει η περιοχή να το χάσει, γιατί αν αργότερα υπάρξει ξανά ενδιαφέρον, αυτό δεν θα υπάρχει πιά»

Πρόσκληση σε όλους όσους ζουν στην περιοχή αρμοδιότητάς του, που καλύπτει σχεδόν όλο το Δήμο Μαρωνείας Σαπών και τον Δήμο Αρριανών, απευθύνουν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Σαπών, το οποίο ανησυχούν ότι μπορεί να οδηγηθεί σε κλείσιμο λόγω έλλειψης εγγραφών.
 
Και αυτό τη στιγμή που αποτελεί το μοναδικό ΣΔΕ στην ευρύτερη περιοχή που δεν βρίσκεται σε έδρα Περιφερειακής ενότητας, αλλά και απευθύνεται σε ένα πληθυσμό στον οποίο υπάρχουν μεγάλα ποσοστά σχολικής διαρροής.
 
Η χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται σε δύο σχολικά έτη, με το διδακτικό έτος να αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Ιουνίου.
 
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου, όμως το πρόγραμμα σπουδών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης, γιατί διαθέτει πιο ευέλικτο περιεχόμενο, και έχει προσαρμοσμένη διδακτική μεθοδολογία και αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.
 
Το σχολείο απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια κατηγορία στην οποία βρίσκονται πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής που καλύπτει. 

Σημαντική μείωση του αριθμού εκπαιδευόμενων 

Το ΣΔΕ Σαπών από το 2005 που ξεκίνησε, αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών μαθητών, κάποιοι εκ των οποίων στη συνέχεια μπόρεσαν να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα στην εκπαίδευσή τους.
 
Όπως σημείωσε ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σαπών κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, το 2005 είχαν 6 τμήματα, με πάνω από 15 άτομα σε κάθε τμήμα. Μετά τα πρώτα δύο χρόνια, το σχολείο λειτουργούσε με τέσσερα τμήματα, με περίπου 15 με 18 άτομα σε κάθε τμήμα, όμως φέτος η συμμετοχή μειώθηκε σημαντικά, με δύο τμήματα, ένα για τον κάθε κύκλο.
 
Μάλιστα ενώ είχαν 17 άτομα στη δευτέρα και 18 στην πρώτη, πολλοί διέκοψαν στα μέσα της χρονιάς, απουσιάζοντας ένα και ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν το όριο των απουσιών και να χάσουν την χρονιά.
 
Το φαινόμενο αυτό, σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είναι από περιοχές οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και έτσι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς από και προς το σχολείο.
 
Έτσι, ιδιαίτερα οι γυναίκες που τις περισσότερες φορές δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο γιατί δεν υπάρχει μεταφορά, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να πληρώνουν άλλα μεταφορικά μέσα, έστω και σε γκρουπ, όπως έκαναν σε προηγούμενα χρόνια.
 
Την ίδια στιγμή, μέχρι τώρα δεν φάνηκαν να είναι πρόθυμοι να βάλουν ένα μέσο μεταφοράς για αυτούς τους μαθητές ούτε ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών ούτε ο Δήμος Αρριανών, από τον οποίο έχουν πολλούς μαθητές.
 
«Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, γιατί εκείνος ο τόπος έχει το μεγαλύτερο αριθμό εν δυνάμει μαθητών, στους οποίους προσφέρεται η δυνατότητα να πάρουν το απολυτήριο του Γυμνασίου και να βρουν πιο εύκολα δουλειά» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, υπενθυμίζοντας πως σήμερα, εάν κάποιος δεν έχει απολυτήριο γυμνασίου, έχει πάρα πολλές περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικά. 

Υποχρεωτικά τα ΣΔΕ για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Οι περισσότεροι μαθητές τους άλλωστε προέρχονται από μειονοτικά σχολεία και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, για αυτό και το σχολείο προσφέρει βασικές γνώσεις, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα στο επίπεδο των μαθητών.
 
Έτσι γίνεται ακόμα και αλφαβητισμός σε όσους δεν γνωρίζουν την γλώσσα, με το σχολείο να προσφέρει στους ενήλικες μια δυνατότητα που δεν θα βρουν πουθενά αλλού, πέρα του ΣΔΕ, που βοηθάει άτομα που δυσκολεύονται στη γλώσσα, τη γραφή και την ανάγνωση.
 
Ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε επίσης ότι όλοι όσοι δικαιούνται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης  καθώς και τα ενήλικα άτομα που δηλώνονται ως προστατευόμενα και έχουν ηλικία από 18-45 χρονών και δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
 
Βέβαια αυτό δεν ελέγχεται μέχρι τώρα, κάτι που, όπως σημείωσε, σημαίνει πως ενώ η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα και φτιάχνει δομές  ώστε να μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν και να επανασυνδεθούν πιο εύκολα με την αγορά εργασίας, δεν κάνει καμία προσπάθεια να προωθήσει την προσωπική τους εξέλιξη. 

Απαραίτητη η συλλογική προσπάθεια 

Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, ο κ. Αναγνωστόπουλος θεωρεί πως και η τοπική κοινωνία, με τους φορείς, όπως οι Δήμοι, που γνωρίζουν τα άτομα που δεν έχουν απολυτήριο γυμνασίου στην περιοχή, θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν για να έρθουν στο σχολείο.
 
«Είναι κρίμα ένα σχολείο που έχει η περιοχή να το χάσει, γιατί αν αργότερα υπάρξει ξανά ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα λόγω του ΑΣΕΠ που χρειάζεται απολυτήριο Γυμνασίου, αυτό δεν θα υπάρχει πια» σημείωσε, τονίζοντας πως αν οι εγγραφές πέσουν κάτω από τις 12 μοιραία το ΙΝΕΔΙΒΙΜ που έχει την αρμοδιότητα για τα ΣΔΕ, θα σταματήσει τη λειτουργία του.
 
Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια, από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να μην χαθεί ακόμα μια δομή για τις Σάπες, η οποία είναι απαραίτητη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.