Τουρκια: Νικητης απο τον πρωτο γυρο ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν

Νίκη και στη βουλή για το ΑΚP

Την απόλυτη πλειοψηφία έλαβε στις εκλογές της Κυριακής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος και είδε το κόμμα του να αναδεικνύεται πρώτο. Το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας περνάει πλέον στα χέρια του, υποσκελίζοντας την αναζωογονημένη αντιπολίτευση, που καταγγέλλει, όμως, νοθεία.
 
Ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια κι επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία, πανηγύρισε τη νίκη του απευθυνόμενος τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχόμενος να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του.
 
«Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, επευφημούμενος ηχηρά από τους υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
 
Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας» – οι Σύροι πρόσφυγες – να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
 
Η τουρκική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων, κάτι που του επιτρέπει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, κατανικώντας την αντίσταση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ. 

Τα αποτελέσματα 

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Ερντογάν επικράτησε συγκεντρώνοντας το 52,5% των ψήφων, με πάνω από 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ενώ το κόμμα του, το AK, συγκέντρωσε το 53,61% των ψήφων στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές.
 

Ο βασικός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7% των ψήφων, ενώ η ετερόκλιτη συμμαχία την οποία ένωσε η εναντίωση στον Ερντογάν εξασφάλισε το 34% των ψήφων, στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το «Ανατολή».
 
Συγκεκριμένα, η εικόνα στην βουλή διαμορφώνεται ως εξής: Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4% παίρνει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,7% 146, το Κουρδικό με 11,5% 67, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.1% θα έχει 45 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί. 

Καταγγελίες για νοθεία 

Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που είχαν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που είχαν καταμετρηθεί και είχαν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.
 
Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επέμεινε: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων». 

Κριτική στο πρόσωπο του «σουλτάνου» 

Ο Ερντογάν παρουσιάζει το νέο, προεδρικό σύστημα ως απόλυτα απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκτήσει η Τουρκία σταθερή κυβέρνηση. Οι επικριτές του βλέπουν στην εκτελεστική προεδρία που θα αναλάβει την αντανάκλαση της βούλησής του να μονοπωλήσει την εξουσία. Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με διατάγματα.
 

Η εκστρατεία σημαδεύτηκε από την πολύ άνιση κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, στην οποία κυριάρχησε ο πρόεδρος Ερντογάν: κάθε ομιλία του αναμεταδιδόταν ολόκληρη από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
 
Στον αντίποδα, ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, αναγκάστηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής· κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, παραμένει προφυλακισμένος από το 2016.
 
Μολαταύτα, κατά τα ακόμη μη τελικά αποτελέσματα, ο Ντεμίρτας συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, ενώ το κόμμα του κατάφερε να ξεπεράσει το 10% σε εθνικό επίπεδο, κάτι που του επιτρέπει να αναδείξει βουλευτές στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.