Χωρις ιδιαιτερες μεταβολες το ωραριο των φαρμακειων στη Ροδοπη

Υπογράφηκε η απόφαση από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ - Παραμένει χωρίς φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο η Ροδόπη

Σταθερό, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, θα παραμείνει το ωράριο των Φαρμακείων στην Ροδόπη, με την απόφαση της Περιφέρειας, η οποία λήφθηκε μετά από πρόταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, να ξεκινάει την ισχύ της από την Παρασκευή 1 Ιουνίου. 

Έτσι στην πόλη της Κομοτηνής το χειμερινό ωράριο θα ισχύει από 01/09 έως 30/06, με τα φαρμακεία να μένουν ανοιχτά το πρωί τη Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 8 π.μ – 14.30 μ.μ και την Παρασκευή από τις 8 π.μ – 15.00 μ.μ.
Το απόγευμα τα φαρμακεία θα ανοίγουν κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 17.30 μ.μ – 21.00 μ.μ.
 
Με το καλοκαιρινό ωράριο, το οποίο θα ισχύει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα φαρμακεία θα παραμένουν ανοιχτά από τις 8 π.μ – 15.30 μ.μ. ενώ το απόγευμα θα είναι ανοιχτά μόνο την Πέμπτη από τις 18.00 μ.μ- 21.00 μ.μ.
 
Οι υπόλοιπες ώρες θα καλύπτονται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα
φαρμακεία, τα οποία θα ορίζονται από τον Σύλλογο ως εξής :
Εφημερεύοντα :
Δευτέρα (2), Τρίτη (1),Τετάρτη (2), Πέμπτη (1) , Παρασκευή (2) Σάββατο (5)
Κυριακή (2) και Επίσημες Αργίες (1), που θα είναι ανοιχτά από 8.00 π.μ -21.00 μ.μ
 
Όσο για τα διανυκτερεύοντα, θα υπάρχει ένα ανοιχτό φαρμακείοαπό τις 21.00 μ.μ -8.00 π.μ επομένης.
 
Για το ωράριο των Περιφερειακών Φαρμακείων ισχύει αυτό που ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία το ΠΔ 479/81 (για δημοτικές ήτοπικές κοινότητες από 2-6 φαρμακεία με εφημερία εναλλάξ του ενός εκ των φαρμακείων) και το ΒΔ 398/63 αρ 1 (για δημοτικές ή τοπικές κοινότητες με ένα φαρμακείο). 

«Πληγή» σε άλλες περιοχές τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο 

Η απόφαση αυτή προβλεπόταν από το νόμο, και βγήκε από τον Περιφερειάρχη μετά από σύμφωνη γνώμη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.
 
Φυσικά τα ωράρια είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε περιοχής, μιας και πόλεις όπως η Καβάλα ή η Αλεξανδρούπολη έχουν διαφορετικές ανάγκες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
 
Να σημειωθεί πως στη Ροδόπη, σε αντίθεση με πολλές άλλες περιοχές δεν λειτουργούν διευρυμένα φαρμακεία τα οποία, μπορούν να ανοίγουν πέρα του υποχρεωτικού 40ωρου ωραρίου.
 
Αυτό το θεωρεί θετικό ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος χαρακτήρισε καρκίνωμα τα διευρυμένα ωράρια φαρμακείων, μιας και δουλεύοντας πέρα από το ωράριο, δημιουργούν συνθήκες κανιβαλισμού.
 
Και αυτό γιατί, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ως μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στον αρμόδιο υπουργό, όταν ο Σύλλογος υποχρεώνει ένα φαρμακείο να λειτουργεί ως διανυκετερεύον, με υποχρεώσεις και ποινές από το νόμο αν δεν τις τηρήσει, αυτό το «κανιβαλίζουν» δύο ή τρία φαρμακεία που ανοίγουν μέχρι τις 12.
 
Όταν αυτό γίνεται συστηματικά, δεν θα επιτραπεί στο πρώτο φαρμακείο να κρατήσει το ισοζύγιο και τις υποχρεώσεις του, κάτι που τελικά μπορεί να φέρει φαρμακοποιούς στο σημείο να αρνούνται να κάνουν διανυκτερεύσεις εξαιτίας των διευρυμένων.
 
Στην Ροδόπη συνεχίζουν το ωράριο που έχουν τόσα χρόνια, με ένα διανυκτερεύον, το οποίο όμως στηρίζουν οι συνάδερφοι όπως μπορούν ώστε να μην έχει πρόβλημα.
 
«Ο κόσμος να είναι ήσυχος, και το ωράριο έχει δείξει πως έχει λειτουργήσει προς όφελος του κόσμου» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό επιτρέπει και στους φαρμακοποιούς να αποδίδουν κανονικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.