«Ανω κατω» το περιφερειακο συμβουλιο για τις θεσεις δικηγορου στην Περιφερεια

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μέτιο, Καραλίδη και Μουμίν για το θέμα - Για φωτογραφικές διατάξεις σε πρόσφατη προκήρυξη μίλησε η αντιπολίτευση

Σε σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συζήτηση του θέματος της πρόσληψης έμμισθου δικηγόρου, προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, μιας και η πρόταση αποτέλεσε αφορμή για να συζητηθεί η πολιτική της Περιφέρειας για την διαδικασία πρόσληψης έτερου δικηγόρου, μέσα από πρόσφατη προκήρυξη η οποία προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης όσο και άλλων δικηγορικών Συλλόγων.
 
Μάλιστα η διοίκηση της Περιφέρειας συγκέντρωσε τα αντιπολιτευτικά βέλη τόσο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη όσο και του ανεξάρτητου περιφερειακού Συμβούλου κ. Μουμίν Οντέρ, με κατηγορίες για φωτογραφικές διατάξεις, και απαιτώντας να προστεθούν τα τυπικά προσόντα της θέσης στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να μην καθοριστούν στη συνέχεια.  

Έλλειψη στις θέσεις δικηγόρων της Περιφέρειας 

Την εισήγηση για την πρόσληψη έμμισθου δικηγόρου, προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας έκανε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας καιΘράκης κ. Ζωή Κοσμίδου, η οποία τόνισε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει νομική υπηρεσία στην οποία μπορεί να προΐσταται νομικός, ενώ από τις 7 θέσεις είναι σήμερα καλυμμένες οι 4.
 
Για αυτό και ζητείται την πρόσληψη ενός δικηγόρου στη θέση του προϊσταμένου της Νομικής υπηρεσίας, μέσα από τη διαδικασία που θα γίνει μέσω των προβλεπόμενων διατάξεων.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, η κ. Κοσμίδου τόνισε πως η θέση που συζητούνταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι άλλη από την απόφαση που είχε πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από ένα χρόνο, για την πρόσληψη Νομικού Συμβούλου με σχέση έμμισθης εντολής ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και πάγια αντιμισθία για τις ανάγκες της έδρας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η προκήρυξη της οποίας έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018.
 
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τόσο του κ. Καραλίδη όσο και του κ. Μουμίν, οι οποίοι ρώτησαν την κ. Κοσμίδου για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και τα τυπικά προσόντα για την θέση, με την Εκτελεστική Γραμματέα να τους απαντά ότι θα έχουν την απόφαση της αποκεντρωμένης και της ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) με την οποία θα προχωρήσουν, με τη όλη διαδικασία να συντονίζεται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού της Περιφέρειας. 

Αντίθεση για την προκήρυξη

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καραλίδης σημείωσε πως είναι ευχάριστο ότι πρόκειται για διαφορετική θέση από την προηγούμενη, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι η προηγούμενη προκήρυξη τους βρίσκει εντελώς αντίθετους, χαρακτηρίζοντας φωτογραφικό τον όρο της ύπαρξης συγκεκριμένου μεταπτυχιακού τίτλου.
 
Τόνισε δε πως ενώ στην απόφαση του Περιφερειακού πριν από ένα χρόνο είχαν αποφασίσει πως οι ανάγκες για το δικηγόρο είναι οι παραστάσεις στα δικαστήρια, τα διοικητικά θέματα και οι γνωμοδοτήσεις διοικητικής φύσεως, δημιουργήθηκε μια  προκήρυξη που ο ίδιος θεωρεί πως ήθελε ή θέλει να ευνοήσει κάποιους, παραπέμποντας στην αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, η οποία έγινε και εγγράφως στην Περιφέρεια, αλλά και τις αντιδράσεις των υπολοίπων δικηγορικών συλλόγων της ΑΜΘ.
 
Πρότεινε δε τα τυπικά προσόντα για τη θέση υπό συζήτηση, να αποφασιστούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να μην έχει τη δυνατότητα να τα καθορίσει ο Περιφερειάρχης, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσουν την πρόταση αν δεν προσδιοριστούν, υπενθυμίζοντας πως υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για την προηγούμενη προκήρυξη. 

Φωτογραφικές διατάξεις στην προκήρυξη 

Για μια εξαιρετικά ύπουλη παρανομία μίλησε ο κ. Μουμίν, σημειώνοντας πως από το στάδιο της αναλγησίας, της απερισκεψίας, της ανικανότητας και της αδιαφορίας η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ προσπαθεί να περάσει στο στάδιο της παρανομίας.
 
Αφού υπενθύμισε πως η προηγούμενη θέση ψηφίστηκε χωρίς να καθοριστούν οι επιμέρους όροι, τόνισε πως με αφορμή την προκήρυξη της υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από όλη την Περιφέρεια, και από τη Ροδόπη και εκτός, τόσο για τον περιορισμό ότι ο υποψήφιος πρέπει να είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, όσο και για τα επιμέρους προσόντα.
 
Με βάση την προκήρυξη, σημείωσε, καθορίστηκαν κάποια προσόντα, μεταξύ των οποίων είναι ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου ή/και του Δικαίου Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος, με συντελεστή βαρύτητας 35 μόρια (από τα 100).
 
Υπενθύμισε δε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης στο έγγραφο που απέστειλε στην Περιφέρεια σημειώνει πως όλες τις απαιτούμενες ιδιότητες κατέχει μόνο ένα μέλος του.
 
«Αν αυτό δεν είναι φωτογραφική και παράνομη διάταξη, αν δεν είναι παρανομία, εγώ θα σκίσω τα πτυχία μου» σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και την απάντηση του περιφερειάρχη στο έγγραφο του δικηγορικού συλλόγου, προσβάλλοντας την πρόεδρό του, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους δικηγόρους μέλη του.
 
Κλείνοντας τόνισε πως αν δεν καθοριστούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο οι όροι κατά την ψήφιση της θέσης, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την, όπως τη χαρακτήρισε, «πασιφανή παρανομία». 

Αντιπολιτευτικό το έγγραφο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος δήλωσε πως θα δώσει την απάντηση του στην επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, την οποία χαρακτήρισε πολιτικό κείμενο.
 
Σημείωσε δε πως η συγκεκριμένη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης επέβαλλε αυτή τη στάση, και στη δική του επιστολή απάντησε στις αιτιάσεις, προκαλώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο να δώσει τη δική του επιστολή στη δημοσιότητα, για να φανεί αν το κείμενο του δικηγορικού Συλλόγου είναι πολιτικό και αντιπολιτευτικό.
 
Εξέφρασε δε την άποψη πως θέλησε να επιβάλλει η πλειοψηφία την επιλογή του δικηγόρου, και τόνισε πως θα συνεχίσει την προσπάθεια για την πρόσληψη του δικηγόρου, πιστεύοντας πως στο τέλος θα δικαιωθεί αυτός
 
Σημείωσε επίσης πως όσοι αντιδρούν δεν έχουν προσδιορίσει το σημείο που είναι φωτογραφική η διακήρυξη, τονίζοντας πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο φορέα που προκηρύσσει θέση να προσθέσει κριτήρια με βάση τις ανάγκες που διαθέτει.
 
Επειδή οι ανάγκες είναι μεγάλες, και υπογράφει μεγάλες συμβάσεις από εθνικούς πόρους και Ευρωπαϊκά προγράμματα, και χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος, επέλεξε  να ζητήσει δικηγόρο με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο, γιατί δεν υπάρχει κάποιος σε αυτούς που έχουν ήδη.
 
Όσο για τη θέση, η οποία συζητούνταν την Πέμπτη, τόνισε πως είναι μια παράλληλη θέση, που θα πληρωθεί με βάση το νόμο, και ζήτησε να προχωρήσει γιατί μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση μέχρι την οριστικοποίηση της προηγούμενης.
 
Τελικά η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 

Τι απάντησε ο Χρ. Μέτιος στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης 

Την επομένη της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, όπως είχε υποσχεθεί, έδωσε στη δημοσιότητα, την απάντηση που είχε αποστείλει στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.
 
Ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε αποστείλει Διαμαρτυρία-Πρόσκλησης και Δήλωση Δ.Σ. Ροδόπης περί ανάκλησης προκήρυξης πρόσληψης δικηγόρου Περιφέρειας ΑΜΘ, στην οποία μιλούσε για φωτογραφική προκήρυξη, μιας και μόνο ένα μέλος του Συλλόγου πληροί τις απαιτήσεις, η οποία θα καταπέσει και καλούσαν τον Πειριφερειάρχη να την ανακαλέσει.
 
Η απάντηση του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:
 
«Η υπό πλήρωση θέση δικηγόρου-νομικού συμβούλου, προκηρύχθηκε στα πλαίσια διαμόρφωσης χρηστής δημόσιας διοίκησης όπως υπάρχει υποχρέωση από το νόμο, και αποφασίστηκαν οι προϋποθέσεις και κριτήρια που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη με γνώμονα τους εξής στόχους:
 
1. Να προσληφθεί ένας δικηγόρος-νομικός σύμβουλος με ειδικές πιστοποιημένες γνώσεις σύγχρονων δικαιικών τομέων και άριστης ξένης ευρωπαϊκής γλώσσας για ανάθεση υποθέσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ με πραγματική ανταπόκριση στα καθήκοντα του. Δεν επιθυμώ να προσληφθεί ένας επιπλέον δημόσιος υπάλληλος γενικού χειρισμού που απλώς θα εξαντλεί το ωράριο εργασίας του όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετούς ΟΤΑ.
 
2. Ο δικηγόρος-νομικός σύμβουλος να συνδράμει επιστημονικά και γνωμοδοτικά, με ποινική ευθύνη, στο έργο της Περιφέρειας ΑΜΘ και ειδικότερα στην υπογραφή συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και διεθνείς σχέσεις ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Η περιοχή της ΑΜΘ αλλά και η χώρα μας σήμερα έχει επείγουσα ανάγκη αυτών των ενεργειών.
 
3. Το κενό του δικηγόρου-νομικού συμβούλου της Περιφέρειας ΑΜΘ να καλυφθεί όχι υποχρεωτικά από ένα δικηγόρο δημοσίου δικαίου άλλα από ένα δικηγόρο με ευρωπαϊκό και διεθνή προσανατολισμό και σπουδές, όπως επιτάσσει η εποχή μας, και αυτό το κάνω επειδή ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα να προσθέσω εάν κρίνω επιπλέον όρους και κριτήρια στην εν λόγω προκήρυξη.
 
Επί της επιστολής σας θέτω υπόψιν τα εξής:
 
α) Η «παράξενα υποχρεωτική», κατά την άποψη σας, επιλογή ενός δικηγόρου με ειδικότητα το δημόσιο δίκαιο, όπως εσφαλμένα θεωρώ ότι προτείνετε στην επιστολή σας, αποτελεί μια τακτική των προηγούμενων ετών. Από την είσοδο τη χώρας μας στην ΕΕ υπερισχύει το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο του εθνικού δικαίου στα ελληνικά δικαστήρια, για αυτό και η Περιφέρεια ΑΜΘ επιθυμεί να προσλάβει δικηγόρο με ειδικότητα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο, και λόγω των δύσκολων οικονομικών και περιβαλλοντικών συγκυριών, στο δίκαιο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ως Δικηγορικός Σύλλογος υποβαθμίζετε εκτός από το ευρωπαϊκό δίκαιο, το περιβάλλον και την ανάπτυξη σήμερα, το 2018, σε μια Περιφέρεια όπως η δική μας. Η Περιφέρεια ΑΜΘ γνωρίζετε ότι διαθέτει ικανότατους δικηγόρους δημοσίου δικαίου τους οποίους και χρησιμοποιεί κατά περίπτωση. Η εποχή μας απαιτεί δικηγόρους με τις αναφερόμενες στην προκήρυξη ειδικότητες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στους φορείς του δημοσίου, και σας υπενθυμίζω ότι η χώρα μας γενικά έχει καταδικαστεί πολλές φορές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και πληρώνει άδικα πρόστιμα για ευρωπαϊκά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα επειδή οι υποθέσεις της χειρίστηκαν στο εθνικό δίκαιο με γνώμονα το δημόσιο και όχι το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
β) Εσφαλμένα και παρελκυστικά επικαλείστε στην επιστολή σας ότι η ειδικότητα του μεταπτυχιακού τίτλου που ζητείται στην προκήρυξη εκκινεί τη βαθμολογία με 35 μόρια. Η προκήρυξη αναφέρει ότι τα μόρια που δίνονται είναι έως 35 που σημαίνει ότι τα μέλη της επιτροπής μπορούν να επιλέξουν όποιον αριθμό μορίων επιθυμούν έως 35 και όχι 35.
 
γ) Θεωρώ ότι με την επιστολή σας ατυχείτε. Κι αυτό γιατί, ενώ ένας δημόσιος φορέας προκηρύσσει μια θέση πρόσληψης δικηγόρου με ευρύτερα και μείζονα κριτήρια γνώσεων ευρωπαϊκού, διεθνούς, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού δικαίου, εσείς ζητάτε να ορίσουμε λιγότερα. Και σας ρωτώ γιατί, τι, ποια ή ποιόν θέλετε να εξυπηρετήσετε, αφού θεωρείτε σήμερα ικανό μόνο τον δικηγόρο με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο τον οποίο, αναρωτιέμαι αν ήδη έχετε αποφασίσει ποια ή ποιος θα έπρεπε να καταλάβει τη θέση. Εκτός εάν πρόκειται για την δικηγόρο που επίμονα αιτείται αντιγράφων και σχετικών της προκήρυξης από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δικηγορικό Σύλλογο ενώ αυτά ήδη έχουν αναρτηθεί δημόσια στην αντίστοιχη ιστοσελίδα. «Όλωςτυχαίως», η παραπάνω δικηγόρος έχει υπάρξει περιφερειακή σύμβουλος με τον σημερινό συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα ο νυν επικεφαλής του συνδυασμού προβαίνει εδώ και μέρες σε δημόσιες δηλώσεις γνωρίζοντας λεπτομέρειες επί του θέματος.
 
δ) Αναμένω επίσης, κάτι που προφανώς από αμέλεια παραλείψατε στη δήλωση σας, να με ενημερώσετε εγγράφως βάσει ποιων διατάξεων και νομοθεσίας νομιμοποιήστε ενεργητικά να παρέμβετε και να επηρεάσετε ή ακυρώσετε την προδικασία και διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 43 του ΚΔ (Ν.4194/2013) περί πρόσληψης έμμισθου δικηγόρου.
 
ε) Η Περιφέρεια ΑΜΘ σθεναρά και διαχρονικά αγωνίζεται για την πρόοδο και την εξέλιξη των υποθέσεων της γεωγραφικής περιοχής και των Περιφερειακών Ενοτήτων που είναι υπεύθυνη για αυτό και επιθυμώ την ανάκληση της παρεμβατικής διαμαρτυρίας-πρόσκλησης και δήλωσής σας και την εξέλιξη της διαδικασίας προκήρυξης για την πρόσληψη δικηγόρου.
 
Η Περιφέρεια ΑΜΘ και εγώ προσωπικά θεσμικά επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας με όλους τους φορείς και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καλοπροαίρετη παρατήρηση και προσθήκη. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για αυτό αποτελεί ο αμοιβαίος σεβασμός των θεσμικών και διακριτών μας ρόλων»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.