Το βιβλίο «Γεωγραφίες της μετάφρασης» του Δημήτρη Καργιώτη παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

14.04.2018 12:32

Την Τετάρτη 18 Απριλίου στο Δημοκρίτειο βιβλιοχαρτοπωλείο

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το βιβλιοχαρτοπωλείο Δημοκρίτειο, η εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης" και η Κάπα Εκδοτική θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του αναπληρωτή καθηγητή συγκριτικής φιλολογίας Δημήτρη Καργιώτη «Γεωγραφίες της μετάφρασης».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

Βασιλική Κοντογιάννη, καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας
Νίκος Μαυρέλος, αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας
Γεωργία Πατερίδου, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας
 
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου και ώρα 19.00 στον χώρο του Βιβλιοχαρτοπωλείου. 

Οι «Γεωγραφίες της μετάφρασης»… 

Το βιβλίο  αποτελείται από έξι μελέτες των οποίων συνεκτικός ιστός είναι η μετάφραση, η σημαίνουσα γραμματειακή πρακτική που συγκροτεί πολιτισμικές σχέσεις κι επιτρέπει πολιτισμικές μεταβιβάσεις- ένα συστατικό δηλαδή πεδίο της ιστορίας των ιδεών, δίπλα στο θεμελιωτικό πεδίο της πρωτότυπης γραμματείας. 

Τα κείμενα του τόμου φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη και καλύτερη κατανόηση των θεωρητικών και πολιτισμικών προϋποθέσεων ορισμένων συχνά παραδεδομένων εννοιών που σχετίζονται, στενότερα ή ευρύτερα, με το πεδίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας: της ιστορίας και της εσωτερικής της δυναμικής, των σχέσεων και της εμβέλειάς της. Τα ζητήματα που πραγματεύονται εγγράφονται στις νεότερες εξελίξεις και αφορούν σύγχρονους προβληματισμούς της συγκριτικής φιλολογίας. 

…και ο Δημήτρης Καργιώτης Ο Δημήτρης Καργιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας στην Τσεχία. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Freie Universitat Berlin στην Γερμανία, και συγκριτική γραμματολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Emory και Princeton των Η.Π.Α. Το διάστημα 1992-1999 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στην Βουδαπέστη και στα Πανεπιστήμια Princeton και New York University στις Η.Π.Α. Το 1999 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στην Γαλλία. Έχει πολλές διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες κι επισκέπτεται συχνά ως ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και φιλοσοφία (κυρίως από τον 18ο-μέχρι τον 20ό αιώνα), την ιστορία και θεωρία της λογοτεχνίας, τις πολιτισμικές επαφές και μεταβιβάσεις και την ερμηνεία του πολιτισμού. Από το 2010 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine