Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ή όταν η λογική από τον δημόσιο βίο απουσιάζει

12.04.2018 10:18

Της έκδοσης

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι ανακοινώσεις περί της μετεξελίξεως του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εξακολουθoύν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μερίδας  θρακιωτών,  μιας ολιγάριθμης, είναι αλήθεια, μερίδας που θεωρεί ότι οφείλει να έχει άποψη για το παρόν της περιοχής, μέσα από το οποίο ανοιγόμαστε και στην προοπτική μέλλοντος.
 
Περισσότερα συγκεκριμένα αυτή η ολιγάριθμη ομάδα συμπολιτών, που εξακολουθεί ανορθόδοξα σε σχέση με τις πλειοψηφίες να πιστεύει στη λειτουργία του ορθού λόγου, τα έχει τελείως χαμένα με όσα συμβαίνουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και άπτονται  του συναρμόδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας και τα όσα αποπειρώνται να γίνουν, χωρίς  διάλογο και διαβούλευση, εργαλεία στα οποία όμνυε το πάλαι η νυν κυβερνώσα παράταξη. Χαοτικά έτσι, σπασμωδικά και χωρίς καμία συνοχή και λογικό ειρμό είναι όσα καταγράφονται στον δημόσιο χώρο και σε σχέση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο εκπροσωπείται σ' αυτές τις υποτιθέμενες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Παιδείας από τις πρυτανικές αρχές και τους πολιτικούς του τόπου. 

Χαώδης ακαταστασία και συγχωνεύσεις 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή προκειμένου να καταφανεί η χαώδης ακαταστασία που περικυκλώνει αυτή τη στιγμή το Δημοκρίτειο, και η αρχή της οποίας συνυφαίνεται με τα μεγαλεπήβολα σχέδια του νυν υπουργού ν’ αλλάξει τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, αρχίζοντας με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
 
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε και ο διάλογος του Δημοκριτείου για τη συνένωσή του με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ, που διεκόπη όμως, αλλάζοντας συγχρόνως τελείως ρότα, αφού το ΤΕΙ ΑΜ-Θ διαλέγεται πλέον για τη συγχώνευσή του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χωρίς ποτέ να εξηγηθεί στην κοινωνία με λογικά επιχειρήματα αυτή η μετατόπιση, προκειμένου η κοινή γνώμη, οι ενδιαφερόμενοι να πεισθούν για το αμοιβαίο συμφέρον της δεύτερης επιλογής για το ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ. 

Νεωτερική  –προσφέροντας σπουδές επί σουρεαλιστικών νόμων– η 4η Νομική  

Εκτός του προαναφερθέντος πλαισίου, και χωρίς καμία λογική, ξεκίνησε παράλληλα και η εξαγγελία για την ίδρυση 4ης  νομικής στην Πάτρα, εξαγγελία που σαφώς εξυπηρετεί συμφέροντα μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στα οποία υπακούει, πελατειακώς δρώσα η κυβέρνηση, τα οποία «θεραπεύουν» –μεγάλη λέξη– τη Νομική Επιστήμη και τα βολεύει η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα, την οποία καλύπτουν σε 1 ½ ώρα από τη διαδρομή Αθήνα-Κομοτηνή, που απαιτεί τριπλάσιο χρόνο και περισσότερα έξοδα, κουράστηκαν δε από το συχνό πήγαινε-έλα για χρόνια από την έδρα του δικηγορικού τους γραφείου στην Αθήνα που τους προσπορίζει χιλιάδες ευρώ και του πανεπιστημίου που τους διασφαλίζει το τόσο απαραίτητο brand name για τους πελάτες τους.
 

Βέβαια, η πολιτική στην Ελλάδα κατά σύστημα και για χρόνια τώρα προτιμά να «παραμυθιάζει» τους πολίτες, εξ ου και καμιά πειστική απάντηση –π.χ. δημιουργία θέσεων εργασίας– δεν έχει για τις χιλιάδες ανέργων και ημιαπασχολούμενων δικηγόρων. Πάντοτε εξάλλου έτσι ήταν τα πράγματα στη χώρα, γιατί ν’ αλλάξουν τώρα, αφού ο πολίτης μπορεί να πείθεται για λόγους κομματικής υπακοής στο «παραμύθι» της νεωτερικής νομικής –καινοτόμους, «σουρεαλιστικούς» δηλαδή νόμους στην εν Πάτραις νομική οι φοιτούντες εκεί θα σπουδάζουν!!! – και στα «καθρεφτάκια» που χωρίς καμιά λογική περιφέρουν στην «αγορά», ανακοινώνοντας στους «ιθαγενείς» την ίδρυση νέων τμημάτων. 

Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν αλλαγές στη δομή του Δημοκριτείου, και περικοπές και αναδιατάξεις σχολών και τμημάτων, και αν ναι,  ποιες αυτές είναι; 

Μα καλέ μας υπουργέ, καλοί μας πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που συναπαρτίζετε τις πρυτανικές αρχές, γιατί πρέπει να χαρούμε για την ίδρυση των νέων τμημάτων; Και άντε να χαρούμε για τη γαλαντομία... Σε ποιο πλαίσιο όμως αυτά εξαγγέλλονται; Δεν θα γίνουν δηλαδή αλλαγές στη δομή του Δημοκριτείου και περικοπές και αναδιατάξεις τμημάτων και στις τρεις πανεπιστημιουπόλεις του; Ποιες είναι όμως αυτές και γιατί δεν κοινοποιείται το σύνολο των σχεδιαζόμενων αλλαγών; Κινδυνεύει π.χ. να μετατεθεί το Τμήμα Δασοπονίας της Ορεστιάδας στη Δράμα ή όχι; Και η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου γιατί φεύγει από το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και προστίθεται στο Δημοκρίτειο; Γιατί είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο;
 
Τόσο ανώριμοι θεωρούνται από τους κυβερνώντες και τις πανεπιστημιακές διοικητικές ελίτ οι τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να μην χρειάζεται να γνωρίζουν περί συνολικών αλλαγών και αναδιατάξεων;  Κι αν τελικά η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για λογαριασμό των προηγούμενων «λαϊκίστικων» κυβερνήσεων του «κάθε χωριό και πανεπιστημιακό τμήμα», γιατί το πρώτο της πρόταγμα  στο δημόσιο λόγο είναι ο κατευνασμός της κοινής γνώμης μέσω των «καθρεφτακίων»,  της εξαγγελίας των νέων τμημάτων δηλαδή; Από τι θέλουν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη και ποιο είναι επιτέλους αυτό; Γιατί δεν το λένε;
 
Τόσο δύσκολη είναι η λειτουργία της λογικής και του σεβασμού προς τον πολίτη, σ’ αυτό το παντέρημο, ανορθόδοξο και ανορθολογικό πλήρως κράτος;

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine