Ακυρη εκρινε το Σωμα Επιθεωρησης Εργασιας την απολυση της εργαζομενης του Εργατικου Κεντρου Κομοτηνης

Καλεί τον εργοδότη να ανακαλέσει άμεσα την απόλυση και να αποδεχθεί τις υπηρεσίες της εργαζόμενης

Άκυρη έκρινε την απόλυση της επί 18 χρόνια εργαζόμενης στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής Ρυίας Πατσατζή το τμήμα Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στο πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε. στο οποίο είχε προσφύγει η κ. Πατσατζή, (αριθμός Δελτίου Διαφοράς: 93105) που εξεδόθη χθες Παρασκευή, 30 Μαρτίου, έκρινε ως άκυρη της καταγγελία της σύμβασης εργασίας από πλευράς του εργοδότη και Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, καθώς όπως επισημαίνεται «ο εργοδότης δεν ακολούθησε την οριζόμενη από τον νόμο 1264/82 διαδικασία και συγκεκριμένα τα άρθρα 14 και 15».
 
Όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1264/82 και ειδικότερα την παράγραφο 5 του άρθρου 14, είναι άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας των μελών της διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων σύμφωνα με το αρ.92 του Α.Κ. και επιτρέπεται μόνο για λόγους που αριθμούνται περιοριστικά στην παρ. 10 του αρ. 14 του 1264/82.  Πριν όμως από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας πρέπει να αποφασίσει για την ύπαρξη ενός από τους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους που την καθιστούν έγκυρη, κατά πλειοψηφία επιτροπή, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 15 του νόμου 1264/82. Μεταξύ δε των ως άνω λόγων προβλέπεται στην παρ.10 περ.γ του άρθρου 14 και αυτός της σοβαρής εξύβρισης.
 
Επιπλέον το γεγονός ότι οι διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.1264/82 προβλέπουν την ειδική μέριμνα και προστασία από απόλυση των συνδικαλιστικών στελεχών και κατά συνέπεια οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.2112/20 και άρθρου 7 του Ν.3198/55, οι οποίες παρέχουν στον εργοδότη το δικαίωμα της καταγγελίας της εργασιακής σύμβασης με την υποβολή μήνυσης κατά του εργαζόμενου για ποινικό αδίκημα, αποκλείονται στην περίπτωση των συνδικαλιστικών στελεχών που τυγχάνουν της εκ του νόμου προβλεπόμενης προστασίας από απόλυση.
 
Με βάση τα προαναφερθέντα η επιθεωρήτρια έκρινε ως άκυρη την καταγγελία της σύμβασης εργασίας της καταγγέλλουσας η οποία είναι και ενεργή συνδικαλίστρια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος του πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Εμπορίου και Υπηρεσιών Ροδόπης, καλώντας τον εργοδότη της και Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής να την ανακαλέσει άμεσα και να αποδεχτεί τις υπηρεσίες της, γνωρίζοντάς του ότι η παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων συνεπάγεται την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.
 
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσή του όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα «συστήνουμε στην εργαζόμενη να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια για την ακυρότητα της καταγγελίας την επαναπρόσληψη της και την καταβολή μισθών υπερημερίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.