Μιλωντας ανοικτα για τον Παιδικο Καρκινο (+ Βιντεο)

Εκδήλωση Αγωγής Υγείας με ομιλίες και μία θεατρική παράσταση

Με μεγάλη επιτυχία, αλλά και την συμμετοχή μικρών παιδιών πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου εκδήλωση Αγωγής Υγείας. Η δράση διοργανώθηκε από την Λέσχη Lions «ΟΡΦΕΑΣ» Κομοτηνής σε συνεργασία με το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Ωδείο Κομοτηνής, ενώ φιλοξενήθηκε από στο κτήριο του Θρακικού Ωδείου.

Σε αυτήν παρευρέθηκαν ειδικοί από τον χώρο της Υγείας που παρουσίασαν ομιλίες σχετικά με την αγωγή υγείας στο κομμάτι της διατροφής και της ψυχικής υγείας, καθώς και η θεατρική ομάδα ενηλίκων του Θρακικού Ωδείου που με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, την δραματοποίηση του ποιήματος «Πώς έγινε ένας κακός άνθρωπος» της Ελένης Βακαλό, ανέβηκαν στο σανίδι και έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της αλληλεγγύης.

Ζωή Κοσμίδου «Πάντα προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για ζητήματα υγείας, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν μικρά παιδιά»

 Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της η κ. Ζωή Κοσμίδου, πρόεδρος της Λέσχης Lions «ΟΡΦΕΑΣ» Κομοτηνής που ενημέρωσε μικρούς και μεγάλους για το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η εκδήλωση Αγωγής Υγείας, όπως εξήγησε, διοργανώθηκε με αφορμή τον μήνα Φεβρουάριο ως μήνα κατά του παιδικού καρκίνου και έχει ως στόχο να πληροφορήσει τόσο το ευρύ κοινό όσο και τους γονείς, ειδικότερα, γύρω από τα στάδια της πρόληψης και της ίασης. Για τον λόγο αυτό οι Lions «ΟΡΦΕΑΣ» που «πάντα προσπαθούν να ενημερώνουν τον κόσμο για ζητήματα υγείας, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν μικρά παιδιά» επέλεξαν να συνεργαστούν με τους ειδικούς. 

Οδυσσέας Κουτσογιάννης «4 στα 5 παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο θεραπεύονται με επιτυχία»

«Ο καρκίνος δε γιορτάζεται ποτέ, σήμερα όμως θα γίνει μία μνεία στον παιδικό καρκίνο, μία αρρώστια που χτυπά αυτά τα αγγελούδια με το χαμόγελο στα χείλη», είπε με την σειρά του ο κ. Οδυσσέας Κουτσογιάννης, ιατρός και πρόεδρος του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το μήνυμά του ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικό, μιας και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε  ο παιδικός καρκίνος καταλαμβάνει μόλις το 1-2% των ανθρωπίνων καρκίνων, ενώ 4 στα 5 παιδιά θεραπεύονται με επιτυχία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Κουτσογιάννης όσον αφορά την πρόληψη και την ίαση της ασθένειας, είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση γύρω από αυτήν. «Σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχει είναι κάτι το αρνητικό, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ειδικά παιδικά ογκολογικά κέντρα που προσφέρουν έγκυρη διάγνωση και ενημέρωση», είπε κλείνοντας, εξηγώντας ότι στα κέντρα αυτά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όλες οι ιατρικές ειδικότητες, καθώς και ψυχολόγοι και ψυχίατροι που στηρίζουν τόσο τα ίδια τα παιδιά που νοσούν όσο και τους γονείς τους. 

Μιλώντας για την αξία της αλληλεγγύης μέσα από την δραματοποίηση ενός ποιήματος

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με θέμα την αλληλεγγύη, που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού. Πρόκειται για  διασκευή του ποιήματος «Πως έγινε ένας κακός άνθρωπος» της Ελένης Βακαλό, το οποίο δραματοποιήθηκε επί σκηνής από τα 9 εκ των 15 συνολικά μελών της θεατρικής ομάδας ενηλίκων του Θρακικού Ωδείου. Την παράσταση προλόγισε η κ. Χρύσα Ιωαννίδου, σκηνοθέτης και υπεύθυνη του τμήματος, η οποία αναφέρθηκε στην ενσυναίσθηση που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε σαν κοινωνία, καθώς και την ανάγκη για βοήθεια που έχουν τα μικρά παιδιά, μιας και είναι πιο ανήμπορα από τους ενήλικες. 

Μαθαίνοντας για την ισορροπημένη διατροφή μέσα από το παιχνίδι

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ομιλίες των κ.κ. Φαίης Καλλίδου, κλινικής διαιτολόγου, με θέμα «Παιδική ηλικία και ισορροπημένη διατροφή» και Τάνιας Αναγνωστοπούλου, Ph. D. Κλινικής Ψυχολόγου με θέμα «Ο ρόλος των γονιών και των εκπαιδευτικών στην ψυχική υγεία των παιδιών». Όπως ενημέρωσε η κ. Καλλίδου, η σωστή διατροφή για ένα παιδί είναι αυτή που θέτει τις σωστές βάσεις, δίνοντας του όλα τα θρεπτικά συστατικά ώστε να αναπτυχθεί. Στην προσπάθεια αυτή είναι καθοριστικότατος ο ρόλος γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών, οι οποίοι, σύμφωνα με την διαιτολόγο, καλούνται να εξηγήσουν στο παιδί μέσα από το παιχνίδι ποιες είναι εκείνες οι τροφές που του παρέχουν ενέργεια για να αποδίδει όσο περισσότερο γίνεται στο σχολείο, το παιχνίδι και σε κάθε δραστηριότητά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.