«Το κουμπί και άλλες ιστορίες» της Τασούλας Τσιλιμένη παρουσιάζεται στην Κομοτηνή

07.03.2018 12:10

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 στο βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ο «Παρατηρητής της Θράκης» το Εργαστήριο γλωσσολογίας  «+μόρφωση» του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι Εκδόσεις Καστανιώτη διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη, «Το κουμπί και άλλες ιστορίες». Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο την Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 19.00.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος, Ε.ΔΙ.Π. του Τ.Ε.Φ.-Δ.Π.Θ., Γιάννης Σιούλας, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και η Τασούλα Τσιλιμένη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Δέσποινα Αργυριάδου τεταρτοετής φοιτήτρια  του Τ.Ε.Φ.-Δ.Π.Θ. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων. 

Η Τασούλα Τσιλιμένη… 

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού "Κείμενα για τη μελέτη της Παιδικής Λογοτεχνίας" και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Διαδρομές". Ασχολείται επίσης με την κριτική βιβλίων. Εκτός από άρθρα, μελετήματα και βιβλία για τη θεωρία και τη διδακτική της Παιδικής Λογοτεχνίας, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Διηγήματα και μικρές ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε έντυπα, όπως το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ο Αναγνώστης", η εφημερίδα "Ελευθερία" και άλλα. Βιβλία της έχουν μπει στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ το βιβλίο της "Ο κύριος Μπου" έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εικονογράφησης του ίδιου φορέα. 

…και το Κουμπί 

 Εικόνες ζωής, χαμηλόφωνες αλλά και υπαινικτικές, με ένα βλέμμα νοσταλγικό και καταγγελτικό για όσα έγιναν και όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν. Η απώλεια, ως διαρκές στοιχείο αυτού του βιβλίου, διατρέχει ιστορίες που μαρτυρούν την ομορφιά, την παρουσία των αψύχων αλλά και των ζωντανών, τα όνειρα και την παιδικότητα ως μεδούλι της ζωής. Τα πρόσωπα δεν απεκδύονται τους ρόλους που η ζωή τούς όρισε.

Κορίτσια που ασφυκτιούν στον κόσμο των ενηλίκων, σώματα σπαρμένα στις πλαγιές του Ολύμπου, μωρά που εξαφανίζονται σε πυκνές αντάρες, άνθρωποι που κοιτούν από κορνίζες ή από το βυθό της λίμνης και απαιτούν την αλήθεια τους.
Δραματοποιημένες αφηγήσεις που υφαίνουν με λεπτές αποχρώσεις και διεισδυτικό βλέμμα τα "θέλω" των διαφορετικών σε ηλικία χαρακτήρων και επιχειρούν να ισορροπήσουν τον πεζογραφικό λόγο με την ποιητικότητα των εικόνων και τον μαγικό ρεαλισμό.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine