Χειμαζομενο το ΔΠΘ

Για σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας που απειλούν με συρρίκνωση ή και κλείσιμο το Πανεπιστήμιο μίλησε ο πρύτανης Αθ. Καραμπίνης - Πρόταση για επέκταση τόσο χωρικά όσο και επιστημονικά από τη σύγκλητο του ΔΠΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τρέχουσες εξελίξεις, που θεωρεί πως οδηγούν σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο του ΔΠΘ, έκρουσε ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το μέλλον του Πανεπιστημίου. 

Σημείωσε δε πως το πανεπιστήμιο στοχοποιείται όχι μόνο μέσα από διώξεις εκλεγμένων οργάνων, αλλά και τη μη υποστήριξη, αντίστοιχη των άλλων πανεπιστημίων, κάτι το οποίο οδηγεί στην απαξίωση των σχολών του και συνολικά του ιδρύματος.
 
Πρότασή τους είναι όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να στηριχθεί, και να γίνει μια τεράστια πανεπιστημιούπολη, με διεισδύσεις στον βαλκανικό χώρο και όχι μόνο, και να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό, εντός και εκτός της χώρας. 

Καμιά προσωπική εμπάθεια 

Αναφερόμενος στην υπόθεση της παύσης του, και της δικαίωσής του, όπως τη χαρακτήρισε, από το ΣτΕ, ο κ. Καραμπίνης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή είναι θεσμικά ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, και πως δεν έχει καμία προσωπική εμπλοκή και αντιπάθεια με κάποιον αντίστοιχο θεσμικό. Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης πως θα είναι παρών για να υπηρετήσει τα καθήκοντα του Πανεπιστημίου, όπως αυτό επιβάλλεται και όλοι περιμένουν, τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στους υπόλοιπους φορείς, και αυτό θα κάνει πέρα από τις προσωπικές του πικρίες γιατί αδικήθηκε. 

Χειμαζόμενο το ΔΠΘ 

Ο κ. Καραμπίνης σημείωσε πως τους τελευταίους μήνες από ένα πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο το ΔΠΘ βρέθηκε όχι απλώς χειμαζόμενο, αλλά ένα πανεπιστήμιο στο οποίο τα φαινόμενα συρρίκνωσης γίνονται καθημερινότητά του και που το μέλλον του όχι μόνο είναι αβέβαιο, αλλά προδιαγεγραμμένο για συρρίκνωση ή και για κλείσιμο.
 
Και αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο έχει αυτή τη στιγμή 30.566 φοιτητές σε 18 τμήματα σε 4 πόλεις, στην πλειοψηφία τους από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, που έχουν επιλέξει το πανεπιστήμιο με τις πανελλήνιες εξετάσεις, κυρίως γιατί έχει καλές σχολές, τμήματα και ακαδημαϊκούς δασκάλους, αλλά και γιατί μπορούν να υποστηρίξουν τη διαμονή τους.
 
Όμως θεωρεί πως με τους σχεδιασμούς του σημερινού Υπουργείου Παιδείας η κατάσταση αυτή αλλοιώνεται, θυμίζοντας τις εξαγγελίες περί ίδρυσης πολλών ομοειδών τμημάτων σε πολλά πανεπιστήμια, πλην του ΔΠΘ, αλλά και τη συνένωση 7 πανεπιστημίων με ΤΕΙ, χωρίς να επιτραπεί ουσιαστικά στο Δημοκρίτειο ούτε καν η διερεύνηση κατά πόσο μπορεί να ενωθεί με το ΤΕΙ ΑΜΘ. «Αυτά έχουν βάλει σε σκέψεις το πανεπιστήμιο και την πανεπιστημιακή κοινότητα, που έκαναν κάποιους να επιφέρουν στον εκλεγμένο πρύτανη την αποχή από τα καθήκοντά του ώστε να μην μπορεί να αντιτείνει λύσεις και να μην μπορεί δημόσια να εκφράσει, ως ο κυρίαρχος εκπρόσωπός του την σύσσωμη άποψη της πανεπιστημιακής κοινότητας» τόνισε ο Πρύτανης.
 
Για αυτό και τη Δευτέρα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, με ομόφωνη απόφασή της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσα προείπε, και σημειώνουν πως με την παρουσία τους διασφαλίζουν την πρόταση ενάντια στο κλείσιμό του, αλλά τη συνέχιση και την ανάπτυξή του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν. Εκφράζουν δε την εύλογη απορία τους για το γεγονός ότι το ΔΠΘ στοχοποιείται όχι μόνο μέσα από διώξεις εκλεγμένων οργάνων, αλλά και τη μη υποστήριξη, αντίστοιχη των άλλων πανεπιστημίων, συνολικά. 

«Θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί δεν κάνουν δράσεις που θα στηρίξουν τους φοιτητές να σπουδάσουν στη Θράκη» 

«Πώς είναι δυνατόν να ιδρύονται πολυτεχνικές σχολές, να ιδρύονται τμήματα και πολυτεχνικές σχολές, πλην του ΔΠΘ» διερωτήθηκε ο κ. Καραμπίνης, τονίζοντας πως έχουν ιδρυθεί και έχουν εξαγγελθεί, μεταξύ άλλων, πολυτεχνική σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, νομική σχολή στην Πάτρα, και άλλες ιδρύσεις σχολών, μεταξύ των οποίων και 10 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μια περιοχή που είναι στην ίδια μοίρα με τη Θράκη, και ο κ. Καραμπίνης θεωρεί πως θα πρέπει το ΔΠΘ να διεκδικήσει τα ίδια. Επίσης συνενώνονται ΤΕΙ, δίνονται τμήματα στο ΕΚΠΑ, το Πειραιώς, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με πολλά παρεμφερή τμήματα με αυτά του ΔΠΘ.
 
Είναι εύλογο, ανέφερε ο κ. Καραμπίνης, πως πολλοί φοιτητές θα επιλέξουν λόγω της οικονομικής συγκυρίας εκείνα τα τμήματα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί δεν κάνουν δράσεις που θα στηρίξουν τους φοιτητές να σπουδάσουν στη Θράκη.
 
«Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν άκριτα μεταγραφές προς τα δύο κέντρα» διερωτήθηκε ο ίδιος για να διευκρινίσει πως αν ισχύσουν όλα αυτά τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε τεράστια απώλεια φοιτητών, με αποτέλεσμα να θιγούν άμεσα οι τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ακαδημαϊκά και όλα τα άλλα καλά που επιφέρει η παρουσία των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για αυτό και πρότασή του είναι όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να στηριχθεί και να γίνει μια τεράστια πανεπιστημιούπολη, με διεισδύσεις στον βαλκανικό χώρο και όχι μόνο, και να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό, εντός και εκτός της χώρας, με την ενίσχυση του ίδιου και των τμημάτων του.
 
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό, όμως πρέπει αντίστοιχα η πολιτεία να καταλάβει ότι τουλάχιστον οφείλει να δώσει στο ΔΠΘ αυτά που δίνει στα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα» κατέληξε. 

Συνέχιση της συζήτησης για τη συνένωση ΔΠΘ-ΤΕΙ ΑΜΘ την Πέμπτη 

Ειδικά για το θέμα της συνένωσης με το ΤΕΙ ΑΜΘ, ο κ. Καραμπίνης σημείωσε πως πριν την παύση του είχε δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή, και πως είχαν φτάσει ένα βήμα πριν την συνένωση, πολύ πριν τα άλλα ΤΕΙ της χώρας. Δυστυχώς με την αποχή του από τα καθήκοντα, ανακόπηκε αυτή η διαδικασία και ο πρυτανεύων στο μεσοδιάστημα κ. Τουλουπίδης, τον οποίο αποκάλεσε ως τον “πρυτανεύοντα mea culpa”, σταμάτησε την προσπάθεια, και είπε πως δεν υπήρχε ενδιαφέρον για αυτό.
 
Σε επικοινωνία με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, έλαβε το μήνυμα ότι θα ήταν χαρούμενοι να συνεχίσουν τη συζήτηση, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη, όταν και θα έχει συγκαλέσει εκ νέου την επιτροπή για να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή ένωση των τμημάτων, με αυστηρά ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. «Εμείς δεν θέλουμε ένωση με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά ακαδημαϊκή ένωση, με προϋποθέσεις, αναβαθμίσεις, ώστε να είναι βιώσιμο αυτό που θα κάνουμε» τόνισε ο κ. Καραμπίνης. 

Ψήφισμα της Συγκλήτου 

Λίγο νωρίτερα με ψήφισμά της η Σύγκλητος του ΔΠΘ χαιρέτιζε την ακύρωση της αποχής από τα καθήκοντα του κ. Καραμπίνη, ενώ αναφερόταν σε αποφάσεις και τη διαμόρφωση στρατηγικής του ιδρύματος ως κρίσιμου πόλου ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας
 
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
 
«Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης χαιρετίζει την απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η οποία είχε θέσει τον εκλεγμένο Πρύτανη Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του.
 
Παράλληλα, αισθάνεται πλήρως δικαιωμένη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στην ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και διότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ επιβεβαίωσε απόλυτα την ορθότητα των απόψεων, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων της Συγκλήτου σχετικά με το θέμα. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση όλων ότι μετά από τη δικαίωση του Πρύτανη, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν θα ξαναγίνουν μάρτυρες ανάλογων προσπαθειών και το Πανεπιστήμιο θα αφεθεί απερίσπαστο, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
 
Η Σύγκλητος στη σημερινή της συνεδρίαση με ιδιαίτερη ευθύνη έλαβε αποφάσεις για τη λειτουργία του Ιδρύματος και διαμόρφωσε τους άξονες της στρατηγικής για την ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου ως κρίσιμου πόλου ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας.
 
Τέλος, εξουσιοδότησε τον Πρύτανη κ. Καραμπίνη, ώστε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τους φορείς της Περιφέρειας και της Πολιτείας, προς εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.