Οι μαθητες της Β’ ταξης του 4ου Γυμνασιου ραδιοφωνικοι παραγωγοι της ΕΡΤ3

Θα παρουσιάσουν τις παραδόσεις και την πραγματικότητα της Κομοτηνής στην εκπομπή «Τα παιδιά είναι εν τάξει» - Για την προετοιμασία τους επισκέφθηκαν το «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» και μίλησαν για την εκπομπή τους, το πρόσφατο ταξίδι τους στην Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ αλλά και τον βίντεο- ξεναγό που ετοιμάζουν για εφαρμογή για κινητά

Για τις ομορφιές, τις παραδόσεις αλλά και τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την Κομοτηνή μοναδική, θα μιλήσουν στον αέρα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3 ομάδα μαθητών της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, την επόμενη Κυριακή, 11 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί.
 
Οι μαθητές του σχολείου, την επόμενη Κυριακή θα «διαφημίσουν» την περιοχή μας, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν και με βάση το οποίο διεξήγαγαν τις δικές τους «έρευνες» για την περιοχή μας προετοιμάζοντας μία ραδιοφωνική εκπομπή που θα παρουσιάσουν ζωντανά στο πλαίσιο της εκπομπής «Τα παιδιά είναι εντάξει».
 
Οι μαθητές της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου, συνοδευόμενοι από την φιλόλογο κ. Σοφία Σουβατζόγλου και την διευθύντρια του σχολείου κ. Μαριάννα Σάρτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα «μυστικά» του ραδιοφώνου, τη λειτουργία του αλλά και να αποβάλλουν το άγχος τους, ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους «πρεσβευτές» της περιοχής μας.
 
Μία ομάδα αυτών, οι Ελένη Κοσσιώρη, Ηλιάνα Αγγελίδη, Γιώργος Τοπαλίδης, Κωνσταντίνα Γεωργιάδου και  Θέκλα Αβραμίδου μάλιστα έγιναν για μία ώρα συμπαραγωγοί της Νατάσσας Βαφειάδου και του Χρήστου Λαγαρία και παρουσίασαν από κοινού την ραδιοφωνική εκπομπή «Με το Ν και με το Β», μιλώντας τόσο για την ραδιοφωνική τους εκπομπή, την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ αλλά και τις υπόλοιπες πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που υλοποιούν στο σχολείο τους. 

Η πραγματικότητα της Κομοτηνής παρουσιάζεται στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 

Θα είναι μία ζωντανή εκπομπή, κατά την οποία θα μιλήσουν για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την φοιτητική κοινότητας της πόλης και το πώς αυτή έχει εναρμονιστεί πλήρως στην καθημερινότητα των ντόπιων, τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα της στην πόλη, την ψυχαγωγία και τις επιλογές που παρέχονται από άποψη διασκέδασης στην Κομοτηνή, τα στέκια της περιοχής, φοιτητικά αλλά και πιο «εξεζητημένα» όπως χαρακτήρισε η Ελένη Κοσσιώρη το Μέγαρο Μουσικής, και φυσικά το σημείο κατατεθέν της, ήτοι την πολυπολιτισμικότητα.
 

«Θα μιλήσουμε επίσης για τους συλλόγους της περιοχής, αθλητικούς και παραδοσιακούς» εξήγησε η Θέκλα Αβραμίδου, «την γαστρονομία, τα ποικίλα εδέσματα και τις νοστιμιές της περιοχής, καθώς και τις φυσικές της  ομορφιές, όπως οι παραλίες μας που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη».  Έχοντας ήδη «εντρυφήσει» στη ραδιοφωνική πραγματικότητα η Θέκλα εξήγησε πως έχουν ήδη ετοιμάσει και μία λίστα παραδοσιακών θρακιώτικών τραγουδιών καθώς και σύγχρονων τραγουδιών, γραμμένων από μουσικούς που έλκουν την καταγωγή τους ή έχουν ζήσει στην Κομοτηνή, η οποία θα «επενδύσει» μουσικά τα όσα έχουν να πουν. 

«Τουριστική» εφαρμογή για κινητά για τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης 

Οι μαθητές του σχολείου έχουν ασχοληθεί εκτενέστερα με τις παραδόσεις του τόπου, όπως τα παραδοσιακά φαγητά που μαγείρεψαν λίγο καιρό πριν και έκανε γνωστό η Κωνσταντίνα Γεωργιάδου,  η οποία γνωστοποίησε επίσης πως στο πλαίσιο του Erasmus+, με θέμα «Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, μέσα από την υλική και άυλη κληρονομιά» φέτος τον Μάιο η Κομοτηνή θα φιλοξενήσει μαθητές και καθηγητές από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα.
 

Εν είδει καλωσορίσματος, όπως εξήγησε η ίδια, οι μαθητές της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής έχουν ήδη επισκεφθεί μνημεία και χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων είναι η Λέσχη Κομοτηναίων, το Ιμαρέτ και το Βυζαντινό τείχος, από τα οποία, με βάση τόσο τη βιωματική τους εμπειρία και τα γυρίσματα που έκαναν εκεί, αλλά και τις σχετικές πληροφορίες που συγκέντρωσαν κατά την έρευνά τους, θα «μετουσιωθούν» σε βίντεο, που θα φιλοξενηθεί σε δίγλωσση εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που θα μπορεί να καθοδηγεί και να δίνει χρήσιμες πληροφορίες σε ξένους επισκέπτες αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους της Κομοτηνής.

Το ταξίδι στην Ισπανία και η γνωριμία τους με τα εκεί αξιοθέατα 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus όμως μαθητές του σχολείου τον περασμένο Οκτώβριο είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Ισπανία, όπου φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα από Ισπανούς μαθητές, να ξεναγηθούν στα εκεί μνημεία και αξιοθέατα και να γνωρίσουν την μαθητική πραγματικότητα μιας άλλης χώρας. Φιλοξενία την οποία όπως επεσήμαναν η Ηλιάνα Αγγελίδη και ο Γιώργος Τοπαλίδης αναμένεται να ανταποδώσουν στους Ισπανούς μαθητές που θα επισκεφθούν την περιοχή μας. 
 
Για την Ηλιάνα Αγγελίδη, το ταξίδι στην Ισπανία αποτέλεσε και το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό. Η ίδια έκανε λόγο για μία ξεχωριστή εμπειρία, το σημαντικότερο από την οποία ήταν το θερμό καλωσόρισμα των μαθητών και των οικογενειών τους που, όπως τόνισε, τους «έβαλαν στην αγκαλιά τους». Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του ταξιδιού τους η Ηλιάνα εξήγησε πως μαθητές και καθηγητές του σχολείου επισκέφθηκαν την Μπανταλόνα, στην ανατολική Καταλονία, όπου και διέμειναν για μία εβδομάδα.
 

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία κατά την οποία γνωρίσαμε όλα τα αξιοθέατα της Μπανταλόνα, ξεκινώντας από την παραλία της, όπου είδαμε την μεταλλική προβλήτα της και τον μετεωρολογικό σταθμό που έχει από τη μία πλευρά, αλλά και το ασυνήθιστο μπρούτζινο άγαλμα ενός πιθήκου που έχει το πρόσωπο του Δαρβίνου που υπάρχει από την άλλη. Ο πίθηκος αυτός κρατάει ένα μπουκάλι με λικέρ, με γλυκάνισο το οποίο παρασκευάζεται σε τοπικό εργοστάσιο» εξήγησε η ίδια για να σημειώσει επίσης πως επισκέφθηκαν και το Μουσείο της πόλης, που έχει κατασκευαστεί με εντυπωσιακό τρόπο, πάνω στα ερείπια μία αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.  Κατά τη διάρκεια όμως της διαμονής τους επισκέφθηκαν και την Βαρκελώνη, περπάτησαν στην ιστορική λεωφόρο Las Ramblas που «σφύζει από ζωή όλη την μέρα και καταλήγει στο μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου, το οποίο στέκεται πάνω σε μία σιδερένια στήλη, την οποία μπορεί κανείς να ανέβει και να ατενίσει την πόλη από κοντά».
 
Ο λόφος Μονζουίκ και το στρατιωτικό μουσείο, που φιλοξενεί αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού τους, με την Ηλιάνα να εξηγεί πως υπάρχουν δύο δυνατότητες ανάβασής του, είτε με τα πόδια είτε με τελεφερίκ που είναι και ο εντυπωσιακότερος λόγω της θέας της πόλης που προσφέρει.
 
«Βαρκελώνη όμως σημαίνει κυρίως Αντόνιο Γκαουντί» μας είπε η ίδια, μιλώντας για το  έμβλημα της πόλης τη Σαγράδα Φαμίλια, που αποτελεί όπως εξήγησε «μία από τις πιο ασυνήθιστα εντυπωσιακές εκκλησίες της Ευρώπης και το πιο εντυπωσιακό έργο του Γκαουντί». 

Ο δύσκολος αποχαιρετισμός και η οσονούπω ανταπόδοση της φιλοξενίας στην Κομοτηνή 

Η επίσκεψη στην μεγάλη ανοιχτή αγορά La Boqueria ήταν η επίσκεψη εκείνη που συγκράτησε ιδιαίτερα ο Γιώργος Τοπαλίδης, την οποία και χαρακτήρισε «έναν παράδεισο χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων», όπως αντίστοιχα και τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν στην αίθουσα υπολογιστών του σχολείου, οι μαθητές του οποίου τους φιλοξένησαν, «πολύ πιο σύγχρονη από την δική μας», όπως είπε, για να εξηγήσει πώς μέσω της υπηρεσίας Google Earth εντόπισαν το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και εξήγησαν στους «οικοδεσπότες» τους βασικές πληροφορίες για το σχολείο. Στην ειδική αίθουσα αισθητικής του σχολείου, εξειδικευμένοι καθηγητές τους έκαναν προσωρινά τατουάζ στα χέρια και το πρόσωπό τους γεγονός που επίσης τούς εντυπωσίασε.
 
Η καλύτερη ωστόσο ανάμνηση του Γιώργου ήταν ο λόφος Μονζουίκ αλλά και η στιγμή του αποχαιρετισμού, που, όπως εξήγησε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθότι μέσα σε μία εβδομάδα αλλά και από την άψογη φιλοξενία των οικογενειών των μαθητών του σχολείου που σύμφωνα με τον ίδιο από την πρώτη στιγμή «μας ζήτησαν να τους βλέπουμε σαν μία δεύτερη οικογένεια μας, όπως και έγινε». «Μας συγκίνησαν πάρα πολύ, τους θεωρούμε ως δεύτερη οικογένειά μας και τους αναμένουμε με ανυπομονησία για να ανταποδώσουμε την φιλοξενία» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.