Αληθες το σεναριο της συνενωσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με τα αντιστοιχα Κ. Μακεδονιας, Θεσσαλονικης και τo Διεθνες Πανεπιστημιο

Τη βούληση του υπουργείου επιβεβαιώνουν στον «ΠτΘ» ο πρυτανεύων του ΔΠΘ και ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ - Στ. Τουλουπίδης «Διακοπή του διαλόγου με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ μέχρι την αλλαγή πολιτικής, εάν υπάρξει, από το Υπουργείο Παιδείας» - Δ. Μπαντέκας «Λογική η συνένωσή μας με το ΔΠΘ για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου πανεπιστημίου»

Στην πλήρη επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ του «ΠτΘ» που αφορά στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου, με έδρα την Θεσσαλονίκη, το οποίο θα προκύψει από την συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, προχώρησαν σήμερα, με δηλώσεις τους στον «ΠτΘ» ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Μπαντέκας.
 
Να υπενθυμίσουμε πως με την ανακοίνωση των νέων σχεδιασμών του Υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας και τη διαμόρφωση ενός Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας μέσα από τη συγχώνευση ιδρυμάτων, αρχής γενομένης από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έντονη ήταν η φημολογία για επερχόμενες αλλαγές και συγχωνεύσεις και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
 
Άλλωστε στη κατεύθυνση αυτή της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, όπως είχε γίνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα ‒και επανέλαβε στις δηλώσεις του και ο πρυτανεύοντας του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης‒ είχαν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές, μεταξύ του ΔΠΘ και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα και έχει τμήματα και στη Δράμα, με στόχο «την ανεύρεση μιας κοινής συνισταμένης, για τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ». 

Σταύρος Τουλουπίδης «Ανέφικτοι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου» 

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο κ. Τουλουπίδης, η σύγκλητος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ είχε αποφανθεί σχετικά με την συγχώνευση των δύο πανεπιστημίων δύο φορές,  ενώ και το ΔΠΘ είχε προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής επιτροπής, αποτελούμενης από μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ, προς την επίτευξη του σχεδιασμού αυτού.
 
Παρά τις διερευνητικές αυτές επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ των δύο ιδρυμάτων της ΠΑΜ-Θ, οι τελευταίες εξελίξεις ήθελαν αλλαγή στα σχέδια του Υπουργείου, που ματαιώνει τα όποια αποτελέσματα των προαναφερθέντων επαφών, καθώς κατόπιν σχετικής συνεδρίασης που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται πως προωθείται η συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
 
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο κ. Τουλουπίδης ο οποίος έκανε γνωστό πως «πριν από μία εβδομάδα ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΤΕΙ Καβάλας κ. Μπαντέκα, και του διεμήνυσε ότι παρά την απόφαση που είχαν πάρει στη σύγκλητό τους για τη συγχώνευση με το πανεπιστήμιό μας, το υπουργείο μελετάει το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους με το ΤΕΙ Σερρών, Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης». 

«Η στρατηγική ανάπτυξής μας ως ΔΠΘ παραμένει στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη στην περιφέρειά μας» 

Κατόπιν αυτού, όπως εξήγησε ο κ. Τουλουπίδης,  η Σύγκλητος του ΔΠΘ συνεδρίασε εκ νέου, την περασμένη Πέμπτη, αποφασίζοντας τη διακοπή «του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών με το ΤΕΙ-ΑΜ-Θ», απόφαση για την οποία ενημέρωσε και τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Παιδείας, για να υπογραμμίσει πως «η στρατηγική ανάπτυξής μας ως ΔΠΘ παραμένει στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη στην περιφέρειά μας και επομένως θα ξανασυζητήσουμε επί του ενδεχόμενου, όταν και αν θα αλλάξει η πολιτική του υπουργείου παιδείας».
 
Ερωτηθείς σχετικά ο πρυτανεύοντας του ΔΠΘ χαρακτήρισε ως την πλέον «λογική» την συγχώνευση των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντας ως «ανέφικτους» του όποιους άλλους σχεδιασμούς του Υπουργείου. «Βέβαια αυτό μένει να διαπιστωθεί στην πράξη από τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν» τόνισε ο ίδιος, για να καταλήξει, εκφράζοντας την αβεβαιότητά του για το αν «ένα πανεπιστήμιο από την Θεσσαλονίκη έως το Διδυμότειχο μπορεί να διοικηθεί». 

Δημήτρης Μπαντέκας «Λόγω των νομικών προβλημάτων του ΔΠΘ, η προτροπή του Υπουργείου» 

Τα όσα δήλωσε ο κ. Τουλουπίδης επιβεβαίωσε και ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ο οποίος ανέφερε πως «με σχετική απόφαση της Συγκλήτου, είχαμε ζητήσει από τον υπουργό τη δημιουργία μίας σχετικής επιτροπής, μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, αποτελούμενη από μέλη και των δύο, που θα εργαστεί προς τον σκοπό της συνένωσης». Στη συνέχεια ωστόσο, όπως εξήγησε, « το υπουργείο επικοινώνησε μαζί μας, λέγοντας πως δεν θα προχωρήσει στον ορισμό της επιτροπής αυτής, λόγω των προβλημάτων, νομικής φύσεως, που έχει το ΔΠΘ, προτρέποντάς μας να συζητήσουμε και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, καθώς και τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, για να εξετάσουμε τις προοπτικές δημιουργίας ενός πανεπιστημίου, στη λογική του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».
 
Κληθείς να μιλήσει  για το πιο επωφελές για το ΤΕΙ ΑΜ-Θ σενάριο συγχώνευσης ο κ. Μπαντέκας τόνισε πως ως διοίκηση του ιδρύματος έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με την υλοποίηση της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ που ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της ΑΜ-Θ, εν αντιθέσει με τα άλλα τρία ιδρύματα που ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμα, για να υπογραμμίσει  πως «η άποψή μας είναι πως η πιο λογική είναι η συνένωσή μας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η δημιουργία ενός πανεπιστημίου μεγαλύτερου, από την Ορεστιάδα μέχρι και τη Δράμα».
 
Ο κ. Μπαντέκας επιβεβαίωσε και τη συμμετοχή του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο ως μία πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» , στην οποία ωστόσο προσήλθαν με αρκετούς προβληματισμούς ως πως το «πώς θα λειτουργήσει το ΤΕΙ ΑΜ-Θ μέσα σε ένα τέτοιο εγχείρημα».
 
«Πώς θα διοικηθεί και σε ποια περιφέρεια θα ανήκει; Όταν για παράδειγμα εγώ θα χρειαστεί να απευθυνθώ σε κάποιον για την χρηματοδότηση για κτιριακά ζητήματα, ζητήματα υποδομών κ.α., αυτός θα είναι ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Μέτιος ή ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας; Και γιατί να ανταποκριθεί στο όποιο αίτημα μου ο κ. Τζιτζικώστας, όταν έχει εκεί το Αριστοτέλειο, το ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των ιδρυμάτων που συζητάμε, και λογικά εκεί θα είναι η όποια μελλοντική διοίκηση;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να επισημάνει πως μέχρι στιγμής «αυτά και πολλά ακόμα δεν έχουν απαντηθεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.