2ο EU Jobs and Mobility Roadshow: Η πιο επιτυχημενη δραση των Κεντρων Ευρωπαικης Πληροφορησης σε ολη την Ευρωπη για τον μηνα Οκτωβρη του 2016 επεστρεψε στην Κομοτηνη

Ενημερώνοντας την φοιτητιώσα νεολαία, νέους αποφοίτους και μακροχρόνια ανέργους για τις ευκαιρίες και τα προνόμια της κινητικότητας στην Ευρώπη

Στάση στην Κομοτηνή, έκανε χθες το μεσημέρι, το 2ο EU Jobs and Mobility Roadshow που διοργανώνουν σε τέσσερις πόλεις της ΠΑΜ-Θ και σε 2 πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη και Σέρρες) τα τέσσερα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, Ξάνθης, Δήμου Θεσσαλονίκης και Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
 
Πρόκειται για μία διοργάνωση που απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά και σε πιο στοχευμένες ομάδες, όπως οι φοιτητές, οι νέοι απόφοιτοι αλλά και οι μακροχρόνιοι άνεργοι της περιοχής, με στόχο να τους κοινοποιήσουν τα προνόμια της κινητικότητας σε επίπεδο σπουδών, πρακτικής άσκησης, εργασίας, έρευνας, επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Βιωματική ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες απασχόλησης και εκπαίδευσης 

Το 2ο EU Jobs and Mobility Roadshow, ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη, την Δευτέρα και έφτασε στην Κομοτηνή όπου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της  Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής. Όπως εξήγησε η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής πρόκειται για μία ενημερωτική εκστρατεία που κατόπιν της πρώτης πολύ επιτυχημένης χρονιάς υλοποίησής της, που οδήγησε και στη βράβευσή της ως την καλύτερη δράση του μήνα Οκτωβρίου του 2016 σε σύνολο των δράσεων 500 Κέντρων σε όλη την Ε.Ε. επαναλαμβάνεται και φέτος με σκοπό «μέσα από αυτές τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά του, όσοι δίνουν το παρών να ενημερώνονται με έναν τρόπο διακρατικό και βιωματικό σχετικά με τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες απασχόλησης και την κινητικότητα».
 

Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν εκπρόσωποι εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων που δίνουν το παρών, όπως στη συγκεκριμένη διοργάνωση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης, από το Cedefop, το EURAXESS Service Center του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Γραμμή Απασχόλησης του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στην έναρξη της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, μίλησαν η κ. Αγάπη Τσίκλη, εκπρόσωπος του Τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΙΚΥ για το πρόγραμμα Erasmus+ και πιο εξειδικευμένα για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες στους τομείς της Εκπαίδευσης και την Κατάρτισης, η κ. Μαίρη Τσιρανίδου, από το Erasmus Students Network η οποία μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους την εμπειρία της από την συμμετοχή της στο Erasmus+ και η κ. Έλενα Σορολιού, εκπρόσωπος του τομέα νεολαίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η οποία μίλησε για λειτουργία του Eurodesk στο πλαίσιο του Erasmus+. 

Οι κοινωνικές δεξιότητες σημαντικότερες των τεχνικών 

Για τη χρήση των Soft Skills, ελληνιστί των κοινωνικών δεξιοτήτων στη σύγχρονη αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στον τρόπο παρουσίασής τους στο βιογραφικό, μίλησε με την σειρά του ο κ. Θεράπων Φάκας, από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ, ο οποίος υπογράμμισε πως όσο περνούν τα χρόνια οι κοινωνικές δεξιότητες τείνουν να είναι πιο απαιτητές σε σχέση με τις τεχνικές,  λόγω των ραγδαίων μεταβολών στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας – κυρίως την εισαγωγή της τεχνολογίας μέσα στην παραγωγική διαδικασία –  αλλά και στο κομμάτι της ατομικής εξέλιξης, που οι τυπικές γνώσεις δεν καθίστανται ικανές για την επαγγελματική επιβίωση μας.
 
«Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που δεν έχουν να  κάνουν με το τι έχει σπουδάσει ο καθένας .Έχουν να κάνουν με την ικανότητά του να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους γύρω του, να ηγείται μίας ομάδας, να είναι αυτοκαθοδηγούμενος και να μην χρειάζεται κάποιον να του λέει τι να κάνει. Να παίρνει μόνος του την πρωτοβουλία, να μπορεί να χτίζει γέφυρες  επικοινωνίας και όχι να δημιουργεί τείχη που τον αποξενώνουν από τους γύρω του. Να είναι ευέλικτος πάνω από όλα» σημείωσε ο ίδιος για να επισημάνει πως η ευελιξία είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός και αναγκαίος παράγοντας για την επιβίωση κάποιου στο εργασιακό περιβάλλον, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί συλλογικά.  «Ποτέ δεν επιτυγχάνει το άτομο, επιτυγχάνει η ομάδα. Όπου υπάρχει το “εγώ” , δεν υπάρχει εξέλιξη. Το “εμείς” είναι αυτό που δημιουργεί την επιτυχία» επεσήμανε ο ίδιος καλώντας τους παρευρισκομένους να κατανοήσουν ποιες είναι αυτές τους οι δεξιότητες για να τις εντάξουν άμεσα στο βιογραφικό τους.
 

Τις ευκαιρίες εργασίας σε όλη την Ευρώπη παρουσίασε με τη σειρά του ο κ. Γιώργος Κυρλής, Σύμβουλος EURES, ενώ για τις ευκαιρίες εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. εξειδίκευσε την παρουσίασή της που ακολούθησε η κ. Χριστίνα Καραϊτίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας-Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
 
Τέλος τον λόγο έλαβε η κ. Βούλα Δημητριάδου, Εκπρόσωπος του EURAXESS Service Center του ΔΠΘ η οποία έκανε μία εκτενή παρουσίαση του δικτύου, ιδρυτικό μέλος του οποίου ήταν το ΔΠΘ, αλλά και τις ευκαιρίες κινητικότητας για τους ερευνητές, τόσο των εγχώριων που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό για ερευνητικούς σκοπούς όσο και για όσους επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Το Κέντρο EURAXESS ασχολείται με θέματα βίζας και των απαραίτητων δικαιολογητικών για την είσοδο και τη διαμονή των ερευνητών στις χώρες που επιλέγουν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους, όπως ευκαιρίες εργασίας τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους, τη διαμονή τους κ.ο.κ.

Παράλληλα με τα εργαστήρια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν έντυπο ενημερωτικό υλικό αλλά και να ενημερωθούν δια ζώσης από τους εκπρόσωπους των συμμετεχόντων φορέων και των δικτύων στους σταθμούς ενημέρωσης που είχαν στηθεί έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.