Η Κομοτηνη λεει οχι στη βια κατα των γυναικων

Τριήμερο δράσεων από Europe Direct, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής και Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών

Να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία σχετικά με θέματα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών θέλουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Kομοτηνής, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής και ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών με το τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνουν από την Πέμπτη  23 Νοεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.
 
Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που το Europe Direct διοργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής και η πρώτη που σε αυτή τη συνεργασία έρχεται να προστεθεί ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Κομοτηνής.
 
Έτσι την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο γύρω από τις έμφυλες νόρμες στο χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής, το οποίο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό.
 
Οι εκδηλώσεις την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα γίνει συγκέντρωση κοινού και συμβολική πορεία ως την Παλαιά Καπναποθήκη, όπου στις 5.30 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο αυτοάμυνας με ομιλητή τον κύριο Δημήτρη Κεχαγιά, διδάσκοντα καθηγητή του μαθήματος αυτοάμυνας του Taekwondo στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, ενώ θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο εθελοντών Europe Direct Κομοτηνής.
 
Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση Φωτογραφίας εθελοντών του Europe Direct Κομοτηνής ενώ θα γίνει και συλλογή υπογραφών για την Καμπάνια «Γυναίκες και Παιδιά όχι πια θύματα βίας», της ΧΕΝ Κομοτηνής.
 
Τέλος το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί Street Action εθελοντών του Europe Direct Κομοτηνής, διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση από τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και συλλογή υπογραφών για την Καμπάνια “Γυναίκες και παιδιά όχι πια θύματα βίας”, της ΧΕΝ Κομοτηνής.

Μια στις τρεις γυναίκες θύμα βίας 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί μα σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με αφορμή την προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, σημείωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης κ. Λουίζα Σαλτσίδου.
 
Έτσι έχει αρχίσει μια ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Πείτε STOP στη βία κατά των γυναικών» που αφορά στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες από συγκεκριμένες ομάδες και δομές, που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
 

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus +, και ειδικά στο κομμάτι της αντιμετώπισης της βίας στον Αθλητισμό, ενώ ενθαρρύνει τα αναπτυξιακά ταμεία να δεσμεύσουν πόρους για την στήριξη των θυμάτων. Επίσης πέρυσι εκδόθηκε ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενσωμάτωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, του πρώτου και μοναδικού κειμένου που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας αυτής, το οποίο μάλιστα έχει δεσμευτική ισχύ.
 
«Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους, δεν έχει ταξικό, κοινωνικό ή οικονομικό όριο, ενώ μία στις τρείς γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, είτε ψυχολογική είτε σωματική είτε σεξουαλική» σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, «που σημαίνει πως είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο εγκληματικό φαινόμενο, για αυτό και χρειάζονται δράσεις σαν και αυτή που θα γίνει στην Κομοτηνή, που έχουν σαν σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας». 

Βοηθώντας τις γυναίκες 

Σκοπός της συνεργασίας και των τριών δομών είναι με αυτές τις δράσεις να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το θέμα αυτό, βοηθώντας όσες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία όλων των μορφών να την αναγνωρίσουν και να τολμήσουν να σπάσουν τη σιωπή τους, σημείωσε η Κοινωνική Λειτουργόςτου Συμβουλευτικού  Κέντρου Κομοτηνής κ. Έφη Γκουντουδάκη.
 
Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης, καθημερινά από τις 8 έως τις 4 σε γυναίκες της Ροδόπης αλλά και όλης της Περιφέρειας, και εντάσσεται στο γενικότερο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ. 

Διδάσκοντας αυτοάμυνα 

Τα συμβουλευτικά Κέντρα και οι ξενώνες Φιλοξενίας, σημείωσε η ψυχολόγος του Κέντρου κ. Λιζέτα Λιούρτα, λειτουργούν σε ευθεία εφαρμογή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, εφαρμόζοντας όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις της.
 
Η επιλογή του θέματος της αυτοάμυνας φέτος, ανέφερε, έγινε τόσο γιατί η γυναίκα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί σωματικά, αν δεχτεί  σωματική βία είτε στην ιδιωτική είτε στη δημόσια ζωή, αλλά και η ενασχόλησή τους με αυτή τις βοηθά να νιώσουν πιο δυνατές και ικανές να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της βίας.
 
Το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει μια σημαντική παρουσία στην περιοχή μας, με πάνω από 400 γυναίκες, τόσο από την Περιφέρεια όσο και πέρα από αυτή, να έχουν εξυπηρετηθεί, έχοντας έρθει σε επαφή τηλεφωνικά ή δια ζώσης.
 
Οι περισσότερες γυναίκες που απευθύνονται στο κέντρο είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και απευθύνονται σε αυτό γιατί έχουν υποστεί σωματική βία, που είναι η συχνότερη.
 
Καθώς εδραιώνεται το έργο του Κέντρου στην Κομοτηνή, παρατηρούν πως αλλάζουν και τα περιστατικά που απευθύνονται σε αυτούς, με γυναίκες που δυσκολεύονται με τον ρόλο τους όπως αυτός έχει «επιβληθεί» από την κοινωνία, ή με σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό το ρόλο.
 
Έτσι δεν είναι απαραίτητά γυναίκες που έχουν υποστεί φυσική βία, αλλά έχουν κληθεί να αναπαραγάγουν ένα συγκεκριμένο στερεότυπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.