Ο Γ.Δραγασακης κανει τον απολογισμο του Αναπτυξιακου Συνεδριου στον «ΠτΘ»

«Θα κριθούμε από την πορεία υλοποίησης των όσων συμφωνήσαμε» - «Ό,τι καλό γίνεται για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα είναι καλό και για την χώρα»

Στον απόηχο πλέον του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιοχή μας αποτέλεσε πρώτη είδηση στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ λόγω των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για την υιοθέτηση του προαιρετικού χαρακτήρα της Σαρίας.
 
Και δικαίως, ωστόσο το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτέλεσε τόπο συνάντησης των μελών της κυβέρνησης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων αλλά και πολιτών από όλη την Θράκη, παράγοντας προτάσεις, ιδέες αλλά και στόχους για την επόμενη ημέρα αυτού.
 
Τον απολογισμό του συνεδρίου κάνει σήμερα μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δίνοντας στοιχεία κυρίως για την επόμενη ημέρα και την εξασφάλιση της υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν από κάθε πλευρά.
 
Γιάννης Δραγασάκης όμως…
 
ΠτΘ: κ. Δραγασάκη χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τι θα λέγατε κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του;
Γ.Δ.:
Το πρώτο είναι το γεγονός ότι ως θεσμός βρήκε απήχηση με αποτέλεσμα ένα διήμερο ουσιαστικών εργασιών. Το δεύτερο αφορά την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Παρά το γεγονός ότι ερχόμενοι γνωρίζαμε τα προβλήματα, η επιτόπια παρουσία και συζήτηση με φορείς και ανθρώπους της περιοχής επιβεβαίωσε τη σημασία που έχει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την στρατηγική σημασία που έχει για την ανάπτυξη όλης της χώρας και άρα ό,τι καλό γίνεται εδώ για την περιοχή, θα είναι καλό και για τη χώρα. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την απήχηση του συνεδρίου στην τοπική κοινωνία, αν κρίνω τόσο από τη μαζική συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του, όσο και κατά την ομιλία του πρωθυπουργού.  Χτίσαμε μια συνεργασία εμπιστοσύνης την οποία θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Όπως είπαμε όλοι, αυτό που μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι και η υλοποίηση αυτών που συμφωνήσαμε και εκεί θα κριθούμε όλοι. 

«Η ΑΜ- Θ είναι  μια περιφέρεια σε διαδικασία μετάβασης και μετασχηματισμού» 

ΠτΘ:  Ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία είπε ότι ήταν μια από τις πιο μεγάλες, ως προς τη διάρκειά της, ομιλία του. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΠΑΜ-Θ έχει περισσότερο προβλήματα ως περιοχή ή περισσότερες προοπτικές;
Γ.Δ.:
Ο θεσμός αυτός έχει ενδιαφέρον σε όλες τις Περιφέρειες. Η ΑΜ- Θ είναι  μια περιφέρεια σε διαδικασία μετάβασης και μετασχηματισμού, άρα τα προβλήματα και οι προοπτικές συνυπάρχουν. Αυτό προσδίδει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να σχεδιάζει κανείς το μέλλον τέτοιων περιοχών. Το δεύτερο είναι ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μεγάλη, αλλά και πάλι δεν τα είπε όλα. Εμείς ξεκινήσαμε τη δουλειά από πριν. Τα κλιμάκια έκαναν καταγραφή προβλημάτων, συζητήσαμε να δούμε τι από αυτά λύνεται σήμερα, τι δεν λύνεται, πολλά εκ των οποίων δεν χώρεσαν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Το λέω αυτό γιατί μπορεί κάποιοι νομοί, κάποιες επαρχίες να μην άκουσαν το δικό τους όνομα ή να μην άκουσαν τι ακριβώς θα γίνει εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα γι’ αυτές.
 
ΠτΘ: Το βλέμμα όλων στρέφεται στην επόμενη μέρα. Ανακοινώσατε την επιτροπή που θα συσταθεί για την παρακολούθηση της πορείας της υλοποίησης των όσων ανακοινώθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης. Τι ορίζοντα υλοποίησης έχουν όλα αυτά και σε ό,τι αφορά την επιτροπή υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, σχετικά με την σύνθεσή της και τον τρόπο λειτουργίας της;
Γ.Δ.:
Αυτό θα γίνει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αρχίζει από τώρα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως είπε  ο πρωθυπουργός μπορούμε να δούμε την επόμενη φάση, να κατέβουν οι φορείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και να κάνουμε μια σύσκεψη, ίσως προς την άνοιξη, για να δούμε την πορεία των πραγμάτων. Το δεύτερο είναι το πιο θεσμικό. Αυτό σημαίνει ότι θα μιλήσουμε με όλες τις περιφέρειες, για να δούμε αυτός ο μηχανισμός – μπορεί να μην είναι επιτροπή, να είναι κάτι ευρύτερο –  τι ακριβώς μορφή θα πάρει. Πρόκειται για κάτι το οποίο μέχρι την ολοκλήρωση των συνεδρίων την άνοιξη θα έχει αποφασιστεί. Ήδη έχουν γίνει κάποιες προτάσεις από ορισμένες περιφέρειες, η ουσία των οποίων και του δικού μας σκεπτικού έγκειται στο να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια υπηρεσία που θα έχει και τη διοικητική επάρκεια, η οποία να ξέρει τα προγράμματα των περιφερειών, τα όσα έχουν εξαγγελθεί προς υλοποίηση και δίπλα στο κάθε μέτρο να υπάρχει η καταγραφή της πορείας της υλοποίησής του, ούτως ώστε αν έχουμε κάπου εμπλοκή, να μπορούμε να παρέμβουμε. Είναι λοιπόν μία διαρκής διαδικασία και θέλω  να ενθαρρύνω τους φορείς της περιφέρειας, αν κάπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αν κάτι δεν προχωράει, να κινητοποιούνται, να μας ενημερώνουν, να μας πιέζουν.
 
ΠτΘ: Υπήρχαν προτάσεις από πλευράς, τόσο των φορέων που έδωσαν το παρών όσο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτών, που καταγράψατε και θα συμπεριλάβετε στον σχεδιασμό σας;
Γ.Δ.:
Μεγάλο μέρος των προτάσεων αυτών αποτελεί το πρόγραμμα της περιφέρειας, το οποίο είναι κοινό. Τα προγράμματα των περιφερειών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή από τον προϋπολογισμό, είναι στην ουσία το πρόγραμμα της κυβέρνησης,  διαρθρωμένο σε περιφερειακό επίπεδο, άρα αυτά  υλοποιούνται. Αυτό που συζητούμε τώρα είναι πρόσθετα πράγματα που δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα και ακριβώς αυτά είναι που αναφέρθηκαν. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε κάποια άλλα ζητήματα, δευτερεύοντα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικά. Από άποψη ιεράρχησης ό,τι μπορεί να λυθεί θα λυθεί, ό,τι μπορεί να αντιμετωπιστεί θα αντιμετωπιστεί. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην Περιφέρεια σας είναι ότι, παρά τα προβλήματα και τη χρόνια απομόνωση, λόγω και γενικότερων συνθηκών, έχει μεγάλες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων και με εξαγωγικό προσανατολισμό και επενδυτικά σχέδια. Υπό αυτή την άποψη  πρέπει να δούμε και πώς δημιουργείται απασχόληση στην περιοχή, ούτως ώστε και άνεργοι να βρουν δουλειά, αλλά και να προσελκυστεί εδώ εξειδικευμένο προσωπικό. Ορισμένες επιχειρήσεις μας είπαν ότι χρειάζονται τέτοιους εξειδικευμένους επιστήμονες, κλπ, οπότε να συνδέσουμε αυτά τα οποία γίνονται από την κυβέρνηση και την περιφέρεια, με αυτά που γίνονται από την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, κλπ. 

«Η μεταποίηση στον πυρήνα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» 

ΠτΘ: Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πέρα των έργων που ήδη έχουν ανακοινωθεί στο κομμάτι των υποδομών, είναι τελικά στραμμένος στον δευτερογενή τομέα;
Γ.Δ.:
Το παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, και ειδικά εδώ για την περιοχή, πρέπει να έχει έναν πυρήνα βιομηχανίας, μεταποίησης δηλαδή, για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχουμε αγροτικά προϊόντα τα οποία πρέπει να τα μεταποιούμε και να μην τα διαθέτουμε σε πρωτόλεια μορφή. Το δεύτερο είναι ότι ζούμε μια εποχή επαναστατική, από την άποψη των εξελίξεων στον κόσμο, άρα θέλουμε τη μεταποίηση, ούτως ώστε να μας φέρνει σε επαφή με αυτές τις εξελίξεις, για να βρούμε νέους χώρους εξειδίκευσης. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο το οποίο εξάγει το 90% της παραγωγής του στο εξωτερικό. Η βάση λοιπόν είναι η βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή, όμως η περιοχή έχει και δυνατότητες εξειδικευμένου τουρισμού. Και αυτός ο τουρισμός έχει τη σημασία του. Αυτό που επιδιώκουμε πανελλαδικά, είναι ο τουρισμός μας να καταναλώνει και να προβάλει στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα. Δηλαδή ο τουρισμός από τη μια δημιουργεί εισόδημα και απασχόληση, από την άλλη όμως τον χρησιμοποιούμε και ως μοχλό για να τονώσουμε την εγχώρια παραγωγή. Η περιοχή σας είναι ενεργειακός κόμβος, σιγά σιγά γίνεται και διαμετακομιστικός κόμβος τα οποία αμφότερα θέλουμε να συνδεθούν με την εγχώρια οικονομία, την εγχώρια παραγωγή, την αγροτική παραγωγή, τη μεταποιητική παραγωγή, και με την επιστημονική παραγωγή, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επομένως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. 

«Όραμα δικό μας να κάνουμε τη Θράκη διεθνές πρότυπο δημοκρατικής συνύπαρξης πληθυσμών και ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω» 

ΠτΘ: Όσον αφορά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη Σαρία, διαβάζω τους τίτλους των αθηναϊκών μέσων σήμερα «Ισχυρό μήνυμα του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα». Εμείς θα θέλαμε να το δούμε ως ένα ισχυρό μήνυμα στην πλευρά των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, μαζί με τα υπόλοιπα ευνοϊκά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Θέλω ένα σχόλιο για αυτό, γιατί πρόκειται για μια απόφαση η οποία πραγματικά έρχεται να δώσει επιλογές σε σχέση με ένα μεγάλο αναχρονισμό που μέχρι τώρα ίσχυε στην περιοχή μας.
Γ.Δ.:
Όραμα δικό μας, και πιστεύω και όλων των προοδευτικών κατοίκων της περιοχής, είναι να κάνουμε τη Θράκη θετικό διεθνές πρότυπο ειρηνικής δημοκρατικής συνύπαρξης πληθυσμών και ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω. Αυτό σήμερα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι ένα ζητούμενο. Το αναπτυξιακά αλλά και θεσμικά μέτρα, συμβάλλουν και κατατείνουν σε αυτό. Στο να δείξουμε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να συνυπάρξουν, αν δεν υπάρχουν εξωτερικές επεμβάσεις. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.